Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: Gerry Broome/AP
Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nu kan flere kræftpatienter tage kemoen hjemme i sofaen

Tidligere var kemoterapi lig med indlæggelse og sengeleje. Nu har Region Hovedstaden bevilliget to millioner kroner til kemo-projekt.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Før i tiden var kemoterapi lig med hospitalsindlæggelse og sengeleje. Men nu kommer flere kræftpatienter til at kunne tage kemoen med hjem i vante rammer.

Region hovedstaden har bevilliget to millioner kroner til et nyt kemoprojekt, hvor patienterne får kemoterapien med hjem i en rygsæk eller mavetaske, der tilsluttes den slange, kemopatienter får indarbejdet i brystet, som ved almindelig kemobehandling.

Den nye kemobehandling, der kaldes hjemmekemoterapi, har kørt som et halvårs projekt i Region Hovedstadens behandling for leukæmi, men nu fortsættes projektet og bredes ud til andre kræftformer.

Højere livskvalitet

Ifølge sygeplejerske Katrine Seier Fridthjof, der er projektleder og har været i tæt kontakt med de patienter, der har testet hjemmekemoterapi, giver det patienterne meget, at de kan være hjemme under behandlingen.

»Det skaber bedre livskvalitet for patienterne, at de kan være tæt på familien, have besøg af venner og sove ved siden af deres mand eller kone under behandlingen«, siger Katrine Seier Fridthjof.

Derudover gør muligheden for hjemmekemoterapi også en forskel for patienternes selvopfattelse, mener Katrine Seier Fridthjof:

»Patienterne føler sig mindre stressede og sygeliggjorte, når de kan være sig selv derhjemme og have en mere eller mindre normal hverdag, i stedet for at være indlagte«.

Mere aktive patienter

Overlæge på Rigshospitalets Hæmatologiske klinik Lars Kjeldsen er initiativtager på hjemmekemoprojektet. Han mener, at hjemmekemoterapi er noget, der i den grad hjælper patienterne.

»Når patienterne får behandlingen derhjemme, bliver de aktive medspillere i deres eget sygdomsforløb, og det ved vi giver dem rigtig meget. Patienter bliver hurtigt meget passive, når de er indlagte, og bare ligger og bliver behandlet, uden at blive involveret«, siger Lars Kjeldsen.

Udover at det kommer patienterne til gode, giver hjemmebehandling også mening af praktiske årsager.

»Kemopatienter har et svagt immunforsvar, og er i risiko for at blive smittede af andre patienter eller personale på hospitalet, når de er indlagt. Det kommer man udenom ved hjemmebehandling. Og så er der hele aspektet med, at det sparer samfundet for nogle udgifter, fordi det minimerer behovet for sengepladser og personale«, siger Lars Kjeldsen.

Kemoprojektet kommer til at forløbe over et år i Region Hovedstaden, og vil i første omgang benyttes i behandlingen af leukæmi og senere bredes ud til andre kræftformer.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden