Foto: Gerry Broome/AP
Sygdom

Nu kan flere kræftpatienter tage kemoen hjemme i sofaen

Tidligere var kemoterapi lig med indlæggelse og sengeleje. Nu har Region Hovedstaden bevilliget to millioner kroner til kemo-projekt.

Sygdom

Før i tiden var kemoterapi lig med hospitalsindlæggelse og sengeleje. Men nu kommer flere kræftpatienter til at kunne tage kemoen med hjem i vante rammer.

Region hovedstaden har bevilliget to millioner kroner til et nyt kemoprojekt, hvor patienterne får kemoterapien med hjem i en rygsæk eller mavetaske, der tilsluttes den slange, kemopatienter får indarbejdet i brystet, som ved almindelig kemobehandling.

Den nye kemobehandling, der kaldes hjemmekemoterapi, har kørt som et halvårs projekt i Region Hovedstadens behandling for leukæmi, men nu fortsættes projektet og bredes ud til andre kræftformer.

Højere livskvalitet

Ifølge sygeplejerske Katrine Seier Fridthjof, der er projektleder og har været i tæt kontakt med de patienter, der har testet hjemmekemoterapi, giver det patienterne meget, at de kan være hjemme under behandlingen.

»Det skaber bedre livskvalitet for patienterne, at de kan være tæt på familien, have besøg af venner og sove ved siden af deres mand eller kone under behandlingen«, siger Katrine Seier Fridthjof.

Derudover gør muligheden for hjemmekemoterapi også en forskel for patienternes selvopfattelse, mener Katrine Seier Fridthjof:

»Patienterne føler sig mindre stressede og sygeliggjorte, når de kan være sig selv derhjemme og have en mere eller mindre normal hverdag, i stedet for at være indlagte«.

Mere aktive patienter

Overlæge på Rigshospitalets Hæmatologiske klinik Lars Kjeldsen er initiativtager på hjemmekemoprojektet. Han mener, at hjemmekemoterapi er noget, der i den grad hjælper patienterne.

»Når patienterne får behandlingen derhjemme, bliver de aktive medspillere i deres eget sygdomsforløb, og det ved vi giver dem rigtig meget. Patienter bliver hurtigt meget passive, når de er indlagte, og bare ligger og bliver behandlet, uden at blive involveret«, siger Lars Kjeldsen.

Udover at det kommer patienterne til gode, giver hjemmebehandling også mening af praktiske årsager.

»Kemopatienter har et svagt immunforsvar, og er i risiko for at blive smittede af andre patienter eller personale på hospitalet, når de er indlagt. Det kommer man udenom ved hjemmebehandling. Og så er der hele aspektet med, at det sparer samfundet for nogle udgifter, fordi det minimerer behovet for sengepladser og personale«, siger Lars Kjeldsen.

Kemoprojektet kommer til at forløbe over et år i Region Hovedstaden, og vil i første omgang benyttes i behandlingen af leukæmi og senere bredes ud til andre kræftformer.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden