Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Konsultation. Uforklarlige smerter og symptomer kan skyldes psykiske problemer, men det overser lægerne, mener Psykiatrifonden. Arkivfoto.
Foto: RASMUS BAANER

Konsultation. Uforklarlige smerter og symptomer kan skyldes psykiske problemer, men det overser lægerne, mener Psykiatrifonden. Arkivfoto.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Praktiserende læger overser psykiske problemer

Opdatering: Psykiatrifonden har 14. april 2015 valgt at trække undersøgelsen, der ligger til grund for denne artikel, tilbage. Årsagen er, at der er sået tvivl om metoden bag undersøgelsen og om analysefirmaet Corcoms troværdighed.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Hvordan går det ellers med dig?«.

Hvis de praktiserende læger var bedre til at spørge ind til patienternes generelle trivsel, kunne de i højere grad afklare, om de fysiske symptomer i virkeligheden skyldes ondt i psyken.

Det mener Psykiatrifonden, som står bag en ny undersøgelse blandt 3.000 danskere.

LÆS OGSÅ:

I den svarer over halvdelen, nemlig 53 procent, at de ikke har oplevet, at lægen af sig selv spurgte ind til det psykiske helbred. Dermed overser lægerne symptomer på depression og andre psykiske lidelser, mener Psykiatrifonden.

»Det er et stort problem, at lægerne ikke er mere opmærksomme på patienternes psykiske sundhed, for ofte kommer psykisk sygdom til udtryk ved fysiske symptomer, som gør, at patienten ikke selv har mistanke om psykisk sygdom«, siger Anne Lindhardt, som er formand for Psykiatrifonden.

:

Ifølge hende er det omkring halvdelen af alle med depression, som klager over smerter som for eksempel hovedpine, brystsmerter, mavesmerter og nakke- og rygsmerter.

Hver fjerde deprimerede opdages ikke

Depressionsforeningens sekretariatschef Kasper Tingkær genkender problematikken. Han oplyser, at omkring 25 procent af de deprimerede danskere enten ikke bliver opdaget eller ikke får den rette diagnose, selv om de går til lægen.

»Det lader til, at nogle læger stadig mangler at blive helt skarpe på at diagnosticere depression«, siger sekretariatschef Kasper Tingkær.

:

Fysiske symptomer i form af smerter i kroppen, som ikke kan forklares, hænger ofte sammen med psykisk mistrivsel, oplyser han.

Og derfor er der brug for, at lægerne bliver bedre til at foretage den kobling, mener Depressionsforeningen.

»Vi har set tilfælde, hvor ondt i ledene eller ondt i den ene storetå skyldes en voldsom stressreaktion. Vi er med på, at det er svært det her, men der er ingen tvivl om, at lægerne kan gøre det bedre ved at spørge hele vejen rundt om mennesket, når der ikke er en forklaring på symptomerne«, siger Kasper Tingkær.

:

Når lægerne ikke per automatik spørger ind til hver enkelt patients psykiske velbefindende, skyldes det, at lægerne i udgangspunktet har fokus på det problem, som patienten kommer med.

»Vi er problemorienterede og vurderer i hver enkelt situation, om der er andet, der skal spørges ind til. Hvis jeg får en patient ind, som klager over hoste, og som lugter af røg, så er det relevant at spørge ind til hans rygevaner. Det er vores udgangspunkt, og det vil vi gerne blive ved med at have som udgangspunkt«, siger Bruno A. Melgaard Jensen, som er formand for Praktiserende Lægers Organisation (PLO).

:

For alle praktiserende læger er det, ifølge PLO-formanden, grundviden, at fýsiske symptomer kan skyldes psykisk sygdom.

»Det er vi opmærksomme på i dagligdagen. Men det betyder ikke, at alle, der kommer til lægen, skal spørges, om de har psykiske problemer. Undersøgelsen her fokuserer på, at vi skal stille spørgsmålet generelt ved hver konsultation, og det mener jeg ikke giver mening i dagligdagen«, siger Bruno A. Melgaard Jensen.

Især mænd bliver overset

Undersøgelsen fra Psykiatrifonden viser, at det især er mænd, som oplever, at lægen glemmer at spørge ind til deres psykiske helbred.

:

Og det er problematisk, mener Psykiatrifondens formand, der påpeger, at mænd registreres og behandles for depression halvt så ofte som kvinder:

»Mænd er sjældent selv opsøgende, når det gælder psykiske problemer og sygdom. Vi ser ofte, at mænd søger hjælp meget sent i forløbet, og måske først når sygdommen er meget svær«, siger Anne Lindhardt.

Gode råd og øvelser

Den 1. december åbnede Psykiatrifonden en ny underafdeling om depression, som kan besøges på www.tænkdigstærk.dk. Her kan depressionsramte få konkrete råd og øvelser til at håndtere depressionen samt læse andres personlige beretninger.

Pårørende kan desuden få viden om, hvordan man yder psykisk førstehjælp ved depression.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden