Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Ida har været bæltefikseret over 50 gange. Hun så gerne, at det blev brugt meget mindre i psykiatrien, men hun tror ikke, at det kan afskaffes helt. Kilde: Politiken.tv / Mikkel Stoumann Fosgrau

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Flere bliver tvunget til at tage medicin i psykiatrien

Færre bæltefikseres sådan som politikerne ønsker. Men flere tvangsmedicineres.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Bælterne hænger i stigende grad på knagerne på landets psykiatriske afdelinger.

I 2014 blev 1.899 danskere fastholdt i bælter, viser den netop offentliggjorte nationale årsopgørelse fra Sundhedsstyrelsen om tvang i psykiatrien.

Det er et fald på 8 procent eller 137 færre patienter i forhold til perioden 2011-2013.

Regeringen og Danske Regioner har aftalt, at brugen af bælter på de psykiatriske afdelinger skal være halveret i 2020, og de nye tal følger det politisk ønskede fald, viser rapporten, der er den første opgørelse, der skal måle, om de politiske ønsker opfyldes.

Derfor kalder sundhedsminister Nick Hækkerup (S) det for »gode nyheder«.

»Det har været et af fixpunkterne for alle Folketingets partier, at vi alle gerne vil bevæge os hen mod langt mindre tvang i psykiatrien. Men vi skylder også at holde øje med, at én form for tvang ikke afløses af en anden form, medicin eksempelvis, eller andre indgribende foranstaltninger«, siger ministeren.

Den gode nyhed om, at 137 færre psykisk syge danskere kom i bælter i 2014 blegner netop noget, når 78 flere personer i samme periode blev tvangsmedicineret.

Sundhedsstyrelsens rapport afslører nemlig, at 744 personer sidste år blev tvangsmedicineret mod 666 i et gennemsnit af tallene for 2011-2013. Det er en stigning på 12 procent.

»Sundhedsstyrelsen kan således konstatere, at flere af de regioner, der har nedbragt antallet af bæltefikseringer har øget deres forbrug af beroligende medicin«, skriver styrelsen i rapporten.

Det er i Region Hovedstaden, Region Syddanmark og i Region Sjælland, at antallet af tvangsmedicineringer er steget.

Det vækker stor bekymring hos Landsforeningen Sind:

»Det var lige præcis det, der ikke måtte ske. Det er positivt, at bæltefikseringerne nedbringes, sådan som vi alle ønsker, men det må jo ikke føre til mere tvangsmedicinering. Så flytter man jo bare tvangen fra det ene område til det andet. Det må vi få set nærmere på. Noget tyder på, at man har haft et for ensidigt fokus på at reducere antallet af bælter, og så ikke haft ordentligt øje for, hvad der skete i den anden side«, siger landsformand Knud Kristensen.

Psykiatere: Medicin er bedre end bælter

Psykiaterne erkender, at »vi skal have fokus på, at vi ikke udskifter en form for tvang med en anden«:

»Det er desværre ikke uventet, at tvangsmedicineringen kunne stige, selv om vi havde håbet noget andet. Men tvangsmedicinering peger alt andet lige mere fremad end bæltefikseringerne, da det for nogle patienter er en vej til at få det bedre. Det er bælterne jo ikke«, siger overlæge Torsten Bjørn Jacobsen, formand for Dansk Psykiatrisk Selskab.

Selv om det ifølge psykiaternes formand er svært at rangordne tvang, »så er medicinering bedre end bæltefikseringerne«:

»Det er en fysisk magtanvendelse i en svær situation. Bælterne er den mest ultimative og indgribende form for tvang. Derfor skal vi også af med dem først,« siger psykiatriformand Torsten Bjørn Jacobsen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Psykiaterne glæder sig overordnet set over, at det er lykkes på landsplan at reducere brugen af de udskældte bælter. Tallene fra Sundhedsstyrelsen viser også, at der overordnet set var næsten ti procent færre episoder med bælter.

»Bæltefikseringer er ikke en behandling, men en midlertidig løsning, når der er opstået en farlig situation«, siger Torsten Bjørn Jacobsen, der understreger, at bæltefikseringer »er den form for tvangsanvendelse, som vi psykiatere helst vil undgå«.

Lidt flere fastspændes i lang tid

Alle regioner undtaget Region Sjælland har opnået fald i det totale antal bæltefikseringer samt i antal personer, der bæltefikseres.

Derfor kræver Sundhedsstyrelsen på det førstkommende møde i Task Force for psykiatrien en redegørelse fra Region Sjælland for, hvordan regionen vil håndtere de flere bæltefikseringer.

Alle regionerne skal derudover forklare, hvorfor der – stik imod de politiske ønsker – er sket en stigning på to procent i antallet af langvarige bæltefikseringer over 48 timer. Både psykiaterne og patienterne er bekymrende over den – om end lille – stigning i de langvarige bæltefikseringer:

»Det ærgrer mig, at de langvarige fikseringer er steget. Det kræver, at vi får set nærmere på det, da de indebærer en øget risiko for patienten. Det ikke er ufarligt«, siger psykiaterformand Torsten Bjørn Jacobsen.

Knud Kristensen fra SIND kalder de flere lange ophold i bælter for »et problem«:

»Vi har jo netop fået international kritik for de mange lange fikseringer over 48 timer. Derfor må de ikke stige. Det dur ikke, hvis nogle bliver længere i bælte, fordi vi har fokus på at undgå bæltefikseringer, og man så venter længere end godt er med at løse patienter, for at nå det politiske mål. Det er altså også bekymrende«, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Venstre psykiatriordfører Jane Heitmann er det »en katastrofe«, at den langvarige tvang ikke er nedbragt:

»I 2013 lovede daværende sundhedsminister Astrid Krag til en forespørgselsdebat guld og grønne skove, fordi de langvarige bæltefikseringer var steget. Jeg bliver bekymret, når et større antal patienter ligger fastspændt over de 48 timer, og taller er steget - ikke faldet som regeringen lovede i 2013. Målet var jo, at også de langvarige fikseringer også skulle bringes ned. Og det skal altså ske«, siger hun.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden