Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Av. Unge piger og kvinder skal stikkes i alt tre gange, når de får HPV-vaccinen, der beskytter mod livmoderhalskræft.
Foto: DANIEL HJORTH

Av. Unge piger og kvinder skal stikkes i alt tre gange, når de får HPV-vaccinen, der beskytter mod livmoderhalskræft.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ny undersøgelse frikender HPV-vaccinen

HPV-vaccinen øger ikke risiko for alvorlige sygdomme, viser undersøgelse.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ingen øget risiko for autoimmune- og neurologiske sygdomme samt blodpropper hos piger, der bliver vaccineret mod HPV.

Det er konklusionen i en ny stor undersøgelse fra Statens Serum Institut og Karolinska Institutet i Sverige, skriver Kræftens Bekæmpelse i et nyhedsbrev.

Autoimmune sygdomme er en fælles betegnelse for en række sygdomme, der opstår som følge af, at immunsystemet angriber kroppens egne celler.

Neurologiske sygdomme er sygdomme i nervesystemet som for eksempel epilepsi og lammelser.

Undersøgelsen, der endnu ikke er publiceret, er den hidtil største af bivirkninger efter HPV-vaccination og har undersøgt i alt en million piger mellem 10 og 18 år, heraf 300.000 som er blevet vaccineret mod livmoderhalskræft.

Forskerne har undersøgt 53 forskellige sygdomme, og finder ingen anledning til uro.

»Vores resultater støtter ikke, at HPV-vaccination øger risikoen for en lang række alvorlige sygdomme«, siger en af forskerne, Anders Peter Hviid, som er seniorforsker ved Statens Serum Institut, til nyhedsbrevet fra Kræftens Bekæmpelse.

Undersøgelsen benytter de unikke nordiske befolkningsregistre, og følger danske og svenske piger for en lang række alvorlige sygdomme i perioden efter HPV vaccination.

Dette sammenholder forskerne med det sygdomsmønster, man ser blandt piger normalt i samme aldersgruppe, skriver Kræftens Bekæmpelse.

Netop de danske sygdomsregistre giver en unik mulighed for at undersøge, om der er flere sygdomme blandt vaccinerede end blandt ikke-vaccinerede.

Det var for eksempel danske undersøgelser, der fastslog, at vaccinen mod mæslinger, fåresyge og røde hunde ikke gav flere tilfælde af autisme, som der ellers var opstået en frygt for, fremgår det af nyhedsbrevet.

Senest har en par læger i medierne slået alarm over HPV-vaccinen, som de mener har alvorlige bivirkninger såsom ekstremt lavt blodtryk og lammelser.

To læger har sågar udtalt, at de afviser at vaccinere flere unge piger, før end sundhedsmyndighederne har undersøgt de indberettede bivirkninger til bunds.

Sundhedsstyrelsen fastholder, at HPV-vaccinen er sikker og effektivt beskytter mod to former for livmoderhalskræft, som er meget alvorlige og har stor dødelighed.

Kræftens Bekæmpelse er helt på linje:

»Det er ærgerligt, hvis frygten for bivirkninger kommer til at overskygge alle fordelene. Vi har her en vaccine, som kan forebygge en alvorlig kræftsygdom, og som kan redde hundredvis af liv alene i Danmark«, siger Frede Olesen, formand for Kræftens Bekæmpelse.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden