Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Åndedrætsøvelser. Meditation mod stress, er et nyt gratis tilbud til borgerne i Københavns Kommune. (Arkvifoto)
Foto: MATHIAS CHRISTENSEN

Åndedrætsøvelser. Meditation mod stress, er et nyt gratis tilbud til borgerne i Københavns Kommune. (Arkvifoto)

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

København får fem nye stressklinikker

Tilbuddet retter sig især mod ledige, sygemeldte og førtidspensionister.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Charlotte Mørck hører ikke til i kategorien 'svage borgere'. Men da den 54-årige mor til fire for et år siden vendte tilbage til livet efter et hjertestop, var hun en svækket borger.

Hun var blevet bange for at dø.

»Når jeg kørte med metroen, kiggede jeg mig omkring på folk, og tænkte på, om der mon sad en, der ville kunne hjælpe mig, hvis jeg faldt om med hjertestop. Det samme når jeg var i supermarkedet. Jeg fik det meget svært med at falde til ro og stole på, at min krop virker. Den uro er der i dag længere og længere imellem«, fortæller Charlotte Mørck, vært på P5.

Hun har som led i sin indlæggelse på Rigshospitalet været med til at afprøve det stressforløb, som Københavns Kommune i dag lancerer for kommunens borgere på byens fem forebyggelsescentre.

»Det var en gave til mig. Før var jeg sådan en, som piskede rundt i et hjul og aldrig var god mod mig selv. Nu har jeg lært at dedikere god tid til mig selv og lytte til de signaler, min krop sender mig«, fortæller den 54-kvinde.

Stressforløbene bygger på meditationsøvelser. De er af ni ugers varighed og er udviklet som et forskningsprojekt af psykolog Christian Gaden Jensen i samarbejde med blandt andre Rigshospitalet og Harvard Universitet.

»Man kom ind i et rum med en rar atmosfære, hvor Christian og hans kollega bare ville os det godt. Der stod en vogn med udskåret frugt og lækkerier, og for sådan en som mig, der altid laver snacks til mine børn men aldrig til mig selv, var det skønt. De øvelser, vi lærte at lave, er i virkeligheden utrolig simple og nemme at lære«, siger Charlotte Mørck.

Vennen gav hjertemassage

Hun bor i Brønshøj med sin mand og to hjemmeboende børn. Og er en af de heldige, siger hun selv. Fordi hun overlevede sit hjertestop. Der skete lørdag eftermiddag, den 15. marts sidste år, da hun var på besøg hos nogle venner i Århus. De var på vej hjem fra en lang gåtur i skoven.

»Jeg var så heldig, at jeg faldt om næsten lige uden for mine venners hus, hvor manden i huset er læge. Han stod og lavede mad til os, men måtte jo ud og give hjertemassage«, som Charlotte Mørck beskriver det.

Heldigvis var det også tæt på Skejby Sygehus, hvor Charlotte Mørck blev lagt i kunstig koma i nogle dage og derpå vækket til live igen. Alt var i orden. Både hjerne og krop. Og Charlotte Mørck kunne overflyttes til Rigshospitalet, da hun bor i København.

Her fik hun indopereret en ICD-hjertestarter, som overvåger hendes hjerte og kan give stød, hvis der er brug for det. Hendes hjerte fejler dog ikke noget.

Piskede rundt i et hjul

Faktisk fejler den 54-årige kvinde ikke noget som helst. Alt er fint, viser undersøgelserne. For Charlotte Mørck er der ingen tvivl om, hvad der nær havde kostet hende livet: Stress.

»Jeg var typen, der sagde ja til alt for mange ekstra opgaver ved siden af mit fuldtidsjob. Jeg var med i alle mulige udvalg, og altid den, der påtog sig at arrangere julefrokost og den salgs. Jeg piskede rundt i et hjul og gjorde en hel masse for alle andre, og til sidst sagde hjertet stop«.

I dag har hun lært at sige pænt nej tak til ekstra opgaver. I hvert fald på arbejdet.

»Det er sværest at lave om på mig selv i familien, for jeg har fire børn, som jeg gerne vil være en god mor for. Og jeg har været bekymret for, om de fik traumer af, at deres mor pludselig lå en i respirator og de ikke vidste, hvordan jeg ville være, når jeg vågnede op. Det var en forfærdelig situation, som stadig nager mig«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

De nye stressklinikker i Københavns Kommune har især fokus borgere med færrest ressourcer, oplyser sundheds- og omsorgsborgmesteren:

»Jeg er glad for, at vi med det nye stress-forløb kan hjælpe nogle af de stressede københavnere, der ikke selv har råd til at betale for psykologhjælp og forhåbentlig undgå at flere får angst og depression«, siger Ninna Thomsen (SF).

I den såkaldte Sundhedsprofilen fra Region Hovedstaden giver 23 procent af borgerne udtryk for, at de er stressede, oplyser kommunen. Særligt blandt kortuddannede, arbejdsløse, langtidssygemeldte og førtidspensionister er mange hårdt ramt, viser undersøgelsen.

I stressklinikkerne kan de få hjælp og støtte gennem et ni ugers forløb baseret på meditation og fysiske, psykiske og sociale øvelser.

»Det skal være lige så legalt at få hjælp til at få det bedre psykisk som at få hjælp til genoptræning af et brækket ben«, siger Ninna Thomsen.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden