Styrke. Jimmy Nguyen løfter vægte igen efter sin kræftsygdom, som lægen var længe om at konstatere. Det var først, da han havde lymfeknuder på størrelse med hønseæg, at diagnosen blev stillet. Foto: Privat

Styrke. Jimmy Nguyen løfter vægte igen efter sin kræftsygdom, som lægen var længe om at konstatere. Det var først, da han havde lymfeknuder på størrelse med hønseæg, at diagnosen blev stillet. Foto: Privat

Sygdom

22-årige Jimmy: Kræften nåede at sprede sig til hele min krop

Var Jimmy Nguyens kræftsygdom blevet opdaget tre måneder før, var han aldrig blevet så syg.

Sygdom

Brystkassen begyndte at gøre ondt. Men Jimmy Nguyen slog det hen. Siden han var 17 år, havde han dyrket fitness og vægttræning. Som 19-årig var han oppe på fem træningsdage om ugen.

»Min brystkasse begyndte at gøre ondt. Jeg tænkte, at jeg har sikkert havde overdrevet min træning. Det er jeg nok lidt kendt for«, fortæller Jimmy Nguyen.

Derfor tog han ikke sine smerter seriøst. Han gik dog til lægen efter en måneds tid, men de blev enige om, at det nok var en træningsskade.

»Det gav meget god mening, for jeg kunne ikke løfte det samme, som jeg havde kunnet«, fortæller han.

LÆS ARTIKEL

Han gik på det tidspunkt på gymnasiet og skar efter aftale med lægen ned på vægttræningen i fritiden. Efter en måned skulle han komme tilbage til lægen, hvis smerterne ikke var gået væk. Det var de ikke.

»Smerten var lidt ligesom at få lavet en tatovering. En nål, der løber op og ned ad musklen«.

Jimmy Nguyen valgte at give smerterne et par uger mere end aftalt med lægen. Pludselig begyndte det også at gøre ondt i skulderen.

»Jeg fik svært ved at holde min egen skoletaske, en skuldertaske, så jeg skiftede til en rygsæk«, fortæller han.

Og endelig gik han også til lægen igen.

»Nu begyndte jeg selv at tænke ’det kan da ikke passe’. Men lægen sagde, at jeg skulle prøve helt at holde pause fra al træning og komme tilbage om en måned«.

Lymfer som hønseæg

Men han havde stadig ondt. Nu fire måneder i træk. Og nu gjorde det også ondt på halsen. Det trykkede, når han bevægede sig for meget. To af Jimmy Nguyens lymfekirtler på halsen havde vokset sig så store som hønseæg.

I alt gik der tæt på seks måneder, før lægen sendte ham på hospitalet for at få taget blodprøver. De viser, at den 19-årige sportstrænede mand formodentlig har kræft. En efterfølgende biopsi af lymfekirtlerne bekræfter, at han har Hodgkins lymfom, en kræftsygdom i lymfesystemet. Og nu er han i stadie 2. Den næstværste. Det er hans egen læge, der overbringer ham svaret.

»Hun beklager selvfølgelig rigtig mange gange, at det skulle tage så lang tid. Hun siger, at hun kun er en ganske almindelig læge, som ikke er specialiseret i det. Selv sidder jeg og er rimelig vred og koger over, at det skulle tage så lang tid. Jeg tænker bare, det kan simpelthen ikke passe«.

Der skulle kun en blodprøve til

På det tidspunkt har Jimmy Nguyen smerter overalt, fordi kræften har spredt sig så meget. Han kan ikke opereres og får i stedet kemoterapi det næste halve år.

Han skulle også have stråler. Men han kommer sig så hurtigt, at lægerne dropper den ekstra behandling. Efter et halvt år bliver han erklæret rask.

»Jeg tror, at jeg tog så godt imod behandlingen, fordi jeg var i rigtig god fysisk form«, siger Jimmy Nguyen om den veltrænede krop, der samtidig snød ham selv og hans læge.

I dag læser Jimmy Nguyen på universitetet og træner endnu mere intensivt. Når han kigger tilbage, kunne han godt have presset mere på for at blive grundigere undersøgt.

»Havde jeg bare vidst, at der kun skulle en blodprøve til ... Men det havde jeg slet ikke noget forhold til dengang«, siger han og tilføjer:

»Nu hvor jeg ved, hvor hurtigt det kan sprede sig, er jeg overbevist om, at jeg havde ramt stadie 1 i stedet for 2, hvis det var blevet opdaget tre måneder tidligere«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden