OVERBEHANDLING? Der er tilstrækkelige beviser for, at falsk-positive svar kan have negative psykologiske konsekvenser for kvinder. Men fordelene er altså større end ulemperne, lyder den overordnede konklusion påWHO's undersøgelse.
Foto: MIRIAM DALSGAARD

OVERBEHANDLING? Der er tilstrækkelige beviser for, at falsk-positive svar kan have negative psykologiske konsekvenser for kvinder. Men fordelene er altså større end ulemperne, lyder den overordnede konklusion påWHO's undersøgelse.

Sygdom

WHO: Brystscreening sænker kræftdødelighed med 40 procent

WHO har været igennem alt, hvad man ved om effekten af mammografiscreening.

Sygdom

Der har længe været stillingskrig mellem tilhængere og modstandere af brystscreening af kvinder.

Modstanderne peger på, at der er for mange falske positive test, hvilket skaber frygt og bekymring i mange år efter det falske testresultat og den opfølgende behandling, mens tilhængerne siger, at screeningerne faktisk fanger mange reelle kræfttilfælde, som ellers ikke ville være opdaget.

Nu viser en stor international sammenfattende undersøgelse af samtlige hidtil offentliggjorte videnskabelige undersøgelser fra Europa, Australien og Nordamerika, at fordelene er større end ulemperne, fordi langt flere kvinder overlever sygdommen.

LÆS ARTIKEL

Det konkluderer Det Internationale Agentur for Kræftforskning (IARC) under Verdenssundhedsorganisationen WHO.

De internationale eksperter slår fast, at der i dag er tilstrækkelig dokumentation for, at mammografiscreening er en effektiv metode til at formindske brystkræftdødeligheden - rent faktisk med omkring 40 procent for kvinder i alderen 50 til 69 år.

Adskillige undersøgelser viser ifølge samme eksperter også, at mammografiscreening reducerer dødeligheden af brystkræft blandt kvinder i alderen 70 til 74 år.

På den anden side medgiver de, at der er risiko for overbehandling - altså hvor kvinder bliver behandlet for brystkræft, fordi screeningen viser en knude i brystet, som ellers aldrig ville være blevet diagnosticeret eller ville forvolde nogen skade, hvis kvinderne ikke var blevet screenet.

Der er også tilstrækkelige beviser for, at falsk-positive svar kan have negative psykologiske konsekvenser for kvinder, og at der er øget risiko for strålefare fra screeningsudstyret.

Men fordelene er altså større end ulemperne, lyder den overordnede konklusion.

Kræftens Bekæmpelse: Mere skånsom behandling

Ifølge projektchef, overlæge Iben Holten fra Kræftens Bekæmpelse er den væsentligste fordel ved mammografiscreeningerne, at man kan opdage forandringer i brystet helt ned til få millimeter. Dermed kan diagnosen stilles tidligt og kvinderne få en mere skånsom behandling.

»Tiden er bestemt også inde til at udvide tilbuddet til alle 70 - 74 årige danske kvinder. Ikke mindst set i lyset af, at eksperterne dokumenterer, at mammografiscreening også reducerer dødeligheden for denne målgruppe«, siger Iben Holten til Kræftens Bekæmpelses nyhedsbrev.

Til gengæld udtaler de internationale eksperter, at man ikke kan anbefale mammografiscreening til kvinder i alderen 40 til 49 år. Her mangler man viden.

I dag tilbydes alle danske kvinder mellem 50 og 69 år screening for brystkræft hvert andet år. I andre lande er tilbuddet øget til kvinder op til 74 år.

Hvert år får ca. 4.700 danske kvinder brystkræft. Overlevelsen er relativ god, men dog omkring otte pct. lavere end for eksempel i Sverige.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden