knæsmerter. Træning giver nedsat smerte og forbedret funktion af knæet.
Foto: Sara Galbiati

knæsmerter. Træning giver nedsat smerte og forbedret funktion af knæet.

Sygdom

Når knæet gør ondt: Træning, vægttab og indlæg hjælper

Ingen bør få operation bare for at prøve, om det virker, siger forsker.

Sygdom

Knæene er ikke, hvad de har været. Års gang på jorden har i de midaldrende og ældre knæ medført voldsomt generende daglige smerter.

Det mest nærliggende er en hurtig operation for sin degenerative menisk. Lidt roden med en kikkert i knæet og troen på, at knæene bliver, som de var. Måske derfor vælger mange en knæoperationen. Men ifølge lektor, ph.d. Jonas Bloch Thorlund, Syddansk Universitet, er det ikke løsningen:

»Studierne viser, at træning giver nedsat smerte og forbedret funktion. Og træning er ikke forbundet med risiko for komplikationer som operation. Desuden vil mange af disse patienter med degenerativ menisk have artrose eller begyndende artrose (slidgigt, red.). Her anbefaler både danske og internationale retningslinjer superviseret træning, patientinformation og vægttab, hvis nødvendigt«, siger han.

Virker det ikke, er næste skridt smertestillende medicinsk behandling og måske indlægssåler og skinner, der kan hjælpe nogle.

»Vores resultater viser i hvert fald, at meniskoperation ikke er svaret. Allersidste udvej er et kunstigt knæ. Men langt de fleste kan klare sig med de noninvasive indgreb. Og ingen bør få en knæoperation – for lige at prøve, om det virker«, siger han.

Ifølge Sundhedsstyrelsen har kikkertundersøgelser »ingen plads i diagnostik og behandling af knæartrose«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce