Sundhedsstyrelsen: Vi kan ikke stoppe virkningsløse behandlinger

Selv om meniskoperationer er uden effekt, kan Sundhedsstyrelsen ikke stoppe dem.

Sygdom

I aftes kom det frem, at meniskoperationer ingen effekt har. Dem foretages der 17.000 af i Danmark hvert år, men Sundhedsstyrelsen kan ikke stoppe dem, selv om de efter alt at dømme er virkningsløse. Sundhedsstyrelsen kan nemlig kun anbefale, hvilke operationer og behandlinger, der tilbydes i Danmark. Det er regionerne, der siden bestemmer, om en given operationstype skal tilbydes danskerne for offentlige skattekroner.

»Sundhedsstyrelsen kan ikke stoppe en konkret behandling, hvis det viser sig, at der ikke er god faglig evidens for det konkrete indgreb. Der skal altid være plads til et konkret fagligt skøn. Hvis en behandling er direkte livsfarlig, er det en anden situation, men behandlinger - en operation eksempelvis - uden stor effekt kan vi ikke forbyde«, forklarer Søren Brostrøm, enhedschef i Sundhedsstyrelsen.

»Vi kan derimod lave kliniske retningslinjer, hvor vi gennemgår den videnskabelige litteratur og dokumenterer det faglige grundlag bag en behandling. Så er det op til regionerne, der driver de offentlige hospitaler, om de ønsker, at behandlinger med beskeden effekt skal være et rutinetilbud«, siger han.

Søren Brostrøm understreger, at han ikke forholder sig konkret til meniskoperationerne, men forklarer, hvordan systemet fungerer.

På private klinikker kan speciallæger tilbyde selvbetalere og forsikringspatienter eksempelvis en operation, så længe lægen sikrer information til patienten og overholder autorisationslovens bestemmelser om omhu og samvittighedsfuldhed.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce