Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Sundhedsstyrelsen: Vi kan ikke stoppe virkningsløse behandlinger

Selv om meniskoperationer er uden effekt, kan Sundhedsstyrelsen ikke stoppe dem.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I aftes kom det frem, at meniskoperationer ingen effekt har. Dem foretages der 17.000 af i Danmark hvert år, men Sundhedsstyrelsen kan ikke stoppe dem, selv om de efter alt at dømme er virkningsløse. Sundhedsstyrelsen kan nemlig kun anbefale, hvilke operationer og behandlinger, der tilbydes i Danmark. Det er regionerne, der siden bestemmer, om en given operationstype skal tilbydes danskerne for offentlige skattekroner.

»Sundhedsstyrelsen kan ikke stoppe en konkret behandling, hvis det viser sig, at der ikke er god faglig evidens for det konkrete indgreb. Der skal altid være plads til et konkret fagligt skøn. Hvis en behandling er direkte livsfarlig, er det en anden situation, men behandlinger - en operation eksempelvis - uden stor effekt kan vi ikke forbyde«, forklarer Søren Brostrøm, enhedschef i Sundhedsstyrelsen.

»Vi kan derimod lave kliniske retningslinjer, hvor vi gennemgår den videnskabelige litteratur og dokumenterer det faglige grundlag bag en behandling. Så er det op til regionerne, der driver de offentlige hospitaler, om de ønsker, at behandlinger med beskeden effekt skal være et rutinetilbud«, siger han.

Søren Brostrøm understreger, at han ikke forholder sig konkret til meniskoperationerne, men forklarer, hvordan systemet fungerer.

På private klinikker kan speciallæger tilbyde selvbetalere og forsikringspatienter eksempelvis en operation, så længe lægen sikrer information til patienten og overholder autorisationslovens bestemmelser om omhu og samvittighedsfuldhed.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden