Foto: Sara Galbiati
Sygdom

Guide: Sådan slipper du af med angst

Mange lider af angst. Følg disse første trin til at komme af med den.

Sygdom

Trin 1: Find ud af, hvad angst er

»Opsøg viden om angst. Mange med angst får tanken, at de er ved at blive sindssyge. Angsten giver ’tossede’ tanker, og mange tror, at nu er de så småt ved at miste grebet om virkeligheden. Med viden forstår man, at man ikke er speciel eller et særligt tilfælde, men at angst er et menneskeligt vilkår, som en gang imellem kan udløses på steder, hvor det ikke er nødvendigt. Vi psykologer kalder det psykoedukation. Man skal simpelthen vide, at det ikke er farligt«.

Trin 2: Sæt ord på det, du er bange for

»Konkretiser angsttankerne. Skriv ned, hvad der går igennem dit hoved i de situationer, hvor du blev bange. Typisk er det kun den første tanke i en lang række, man husker. F.eks. at man er bange for at rødme. Det er sikkert rigtigt nok, men det er sjældent hele historien. Forfølg derfor tanken: Hvad er du bange for, at der sker, når du rødmer? At alle kan se det. Hvorfor er du bange for det? Fordi så kan de ikke lide mig. Læs alle tankerne væk fra dit hoved. Det fungerer som en indkøbsseddel: Du behøver ikke at gå rundt og huske det, når det er skrevet ned, og dermed giver du lettere slip på tankerne«.

ANGST

Trin 3: Find ud af, om det kan passe

»Forfølg beviserne. Nå du har skrevet dine bange tanker ned, kan du bagefter udforske sandhedsværdien i dem. Sæt påstandene på prøve. Hvad har jeg af beviser for, at jeg er så nøje udvalgt, at ulykkerne altid regner ned over mig? Hvis det er farligt for mig at tage bussen, bør alle andre så også holde sig fra det? Hvis det var en anden, der rødmede, ville du så heller ikke kunne lide personen? Man kan virkelig komme langt bare ved at undersøge beviserne«.

Trin 4:Gå ud og træn

»Mød angsten. Vi mennesker kan godt vide noget med vores hoved, uden at vores følelsesliv fatter det. Hvis den rigtige erkendelse skal nå vores følelsesliv, skal vi typisk ud og opleve det. Men indlæringen kommer ikke bare af at være geografisk til stede der, hvor vi bliver bange. Når angsten stiger, går de negative automattanker i gang, og så vil man bare væk. Det handler om at give slip på impulsen til at slippe væk ved at holde fast i, om de mange bange påstande nu også kan passe«.

OVERBLIK

Ekstra trin: Få hjælp til det

»Man kan sagtens selv prøve at bruge de fire trin på sig selv og se, om det hjælper. Det gør i hvert fald ingen skade at prøve at hjælpe sig selv. Hvis det lykkes, har man sparet en masse penge, for psykologer er dyre. Mange tidligere angstklienter kan gøre det selv, fordi de er vant til at bruge redskaberne. Men ofte vil der være hjørner, hvor man har brug for en udefra til at hjælpe. F.eks. kræver det træning at konkretisere de bange tanker, at finde beviser mod dem og at blive i eksponeringen. Her kan en psykolog hjælpe«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce