Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Foto: Sara Galbiati
Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Guide: Sådan slipper du af med angst

Mange lider af angst. Følg disse første trin til at komme af med den.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Trin 1: Find ud af, hvad angst er

»Opsøg viden om angst. Mange med angst får tanken, at de er ved at blive sindssyge. Angsten giver ’tossede’ tanker, og mange tror, at nu er de så småt ved at miste grebet om virkeligheden. Med viden forstår man, at man ikke er speciel eller et særligt tilfælde, men at angst er et menneskeligt vilkår, som en gang imellem kan udløses på steder, hvor det ikke er nødvendigt. Vi psykologer kalder det psykoedukation. Man skal simpelthen vide, at det ikke er farligt«.

Trin 2: Sæt ord på det, du er bange for

»Konkretiser angsttankerne. Skriv ned, hvad der går igennem dit hoved i de situationer, hvor du blev bange. Typisk er det kun den første tanke i en lang række, man husker. F.eks. at man er bange for at rødme. Det er sikkert rigtigt nok, men det er sjældent hele historien. Forfølg derfor tanken: Hvad er du bange for, at der sker, når du rødmer? At alle kan se det. Hvorfor er du bange for det? Fordi så kan de ikke lide mig. Læs alle tankerne væk fra dit hoved. Det fungerer som en indkøbsseddel: Du behøver ikke at gå rundt og huske det, når det er skrevet ned, og dermed giver du lettere slip på tankerne«.

ANGST

Trin 3: Find ud af, om det kan passe

»Forfølg beviserne. Nå du har skrevet dine bange tanker ned, kan du bagefter udforske sandhedsværdien i dem. Sæt påstandene på prøve. Hvad har jeg af beviser for, at jeg er så nøje udvalgt, at ulykkerne altid regner ned over mig? Hvis det er farligt for mig at tage bussen, bør alle andre så også holde sig fra det? Hvis det var en anden, der rødmede, ville du så heller ikke kunne lide personen? Man kan virkelig komme langt bare ved at undersøge beviserne«.

Trin 4:Gå ud og træn

»Mød angsten. Vi mennesker kan godt vide noget med vores hoved, uden at vores følelsesliv fatter det. Hvis den rigtige erkendelse skal nå vores følelsesliv, skal vi typisk ud og opleve det. Men indlæringen kommer ikke bare af at være geografisk til stede der, hvor vi bliver bange. Når angsten stiger, går de negative automattanker i gang, og så vil man bare væk. Det handler om at give slip på impulsen til at slippe væk ved at holde fast i, om de mange bange påstande nu også kan passe«.

OVERBLIK

Ekstra trin: Få hjælp til det

»Man kan sagtens selv prøve at bruge de fire trin på sig selv og se, om det hjælper. Det gør i hvert fald ingen skade at prøve at hjælpe sig selv. Hvis det lykkes, har man sparet en masse penge, for psykologer er dyre. Mange tidligere angstklienter kan gøre det selv, fordi de er vant til at bruge redskaberne. Men ofte vil der være hjørner, hvor man har brug for en udefra til at hjælpe. F.eks. kræver det træning at konkretisere de bange tanker, at finde beviser mod dem og at blive i eksponeringen. Her kan en psykolog hjælpe«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

Forsiden