Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Pille mod græsallergi virker, men kun et fåtal får den

Piller kan erstatte vaccineindsprøjtninger mod græsallergi for de hårdest ramte.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Selv om den danske pille Grazax mod græspollenallergi har været godkendt som lægemiddel i tre år, er det kun ganske få af de cirka 500.000 danske græsallergikere, der bruger den.

Kun 3-4.000 allergikere er ifølge producenten ALK-Abello i gang med tabletter, som kan bruges som immunterapi i stedet for indsprøjtninger hos lægen.

»Immunterapi er kun for de patienter, der har det værst, og hvor den symptomdæmpende medicin ikke hjælper dem godt nok. Vi vurderer, at omking hver tiende græspollenallergiker har brug for bedre behandling, end den de får i dag«, siger vicedirektør Per Plotnikof fra ALK-Abello.

LÆS ARTIKEL

Flere dele af landet lider under mangel på allergilæger, som kender til mulighederne for immunbehandling. Mange patienter behandles udelukkende af deres praktiserende læge, som ofte ved mindre om den nyeste forskning på området.

»Vi kan for eksempel se, at mange nordjyder ikke har adgang til den behandling, som folk i Nordsjælland har adgang til, fordi der mangler specialister«, siger Per Plotnikof.

Allergiforbund: Pillen er en god ide

Pillen kan ellers netop løse et problem for danskere, der bor langt fra den nærmeste allergilæge, påpeger rådgivningschef i Astma-Allergi Danmark, Bettina Hjorth.

»Det er besværligt, hvis man over flere år skal køre langt ind til en lægeklinik for at få en indsprøjtning, sidde og vente på virkningen og så køre hjem igen. For nogle af patienterne vil det være langt nemmere selv at tage en pille hver dag«, siger Bettina Hjorth.

Første gang, man tager en pille, skal det ske hos lægen, så man kan se, om der er bivirkninger i form af kraftige allergiske reaktioner. Pillen virker ved at give patienterne en lille bitte portion af det stof, som de ikke kan tåle, og på den måde bygge deres immunforsvar op.

»Langt de fleste mærker en lille kløe. Men ellers er der faktisk ikke de store bivirkninger«, siger Betitina Hjorth.

LÆS ARTIKEL

Ifølge forskningen virker immunbehandling for 80 procent af patienterne, som oplever at deres reaktioner på for eksempel græspollen bliver mindre eller helt forsvinder.

Men en række forhold skal være opfyldt før man som patient får støtte til allergipillen. Dels skal symptomerne være kraftige på trods af behandling og allergikeren må ikke have astma. Og dels skal motivationen til at tage pillen hver dag over tre år være stor.

»Det nytter ikke, hvis man kun tager den hveranden dag, eller dropper den i nogle måneder udenfor græspollensæsonen«, siger Bettina Hjorth, og understreger, at der skal være gode grunde, før man får lov at erstatte immuninsprøjtninger med Grazax pillen.

Hvis græsallergikere går og drømmer om at pillen kan hjælpe dem her og nu, må rådgivningschefen skuffe dem. Pillen skal nemlig tages i 16 uger før sæsonen begynder.

»Men gør man det, kan det for nogle godt mærkes allerede i første sæson. Og efter tre år er symptomerne mindre for mange«, siger hun.

Immunterapi er offentligt anerkendt

Sundhedsstyrelsen har netop skrevet immunterapi ind som en af de mulige behandligsformer mod allergi i sine nyeste retningslinier for behandling af høfeber.

LÆS ARTIKEL

Det betyder, at praktiserende læger og specialister kan begynde at foreslå behandlingen overfor de patienter, som ikke får nok ud af den symptombehandling, de kan få.

»En del patienter har ganske enkelt ikke en god nok livskvalitet i de sæsoner, hvor de er ramt af allergi«, siger Per Plotnikof.

Firmaet håber at få en pille mod husstøvmideallergi godkendt hos sundhedsmyndighederne i løbet af 2015.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden