Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Kontroversiel. Professor Peter Gøtzsche har tidligere været under kritik fra blandt Danske Patienter for en kronik fra 2014 hvor han skrev, at danske psykiatere var så dårlige til at håndtere brugen af psykofarmaka, at borgerne ville være langt bedre stillet, hvis samtlige præparater mod psykisk sygdom blev fjernet fra markedet.
Foto: Peter Hove Olesen

Kontroversiel. Professor Peter Gøtzsche har tidligere været under kritik fra blandt Danske Patienter for en kronik fra 2014 hvor han skrev, at danske psykiatere var så dårlige til at håndtere brugen af psykofarmaka, at borgerne ville være langt bedre stillet, hvis samtlige præparater mod psykisk sygdom blev fjernet fra markedet.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Professor: Pilleforbrug i psykiatrien er skadeligt

Forbruget af medicin er »vanvittig højt«, advarer kendt professor. Det bør reduceres markant, da medicinen gør mere skade end gavn, siger han.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Brugen af lægemidler til behandling af psykiske sygdomme som skizofreni, depression og angst skal – stort set – standses. Medicinen skader, invaliderer og ødelægger mere, end den gavner.

Det siger den respekterede, men kontroversielle professor i klinisk forskningsdesign og analyse ved Københavns Universitet Peter Gøtzsche:

»Der er et vanvittig højt forbrug af psykofarmaka i psykiatrien. Lægemidlerne slår folk ihjel og skaber sygdom, de løser ikke problemerne«.

I bogen ’Dødelig psykiatri og organiseret fornægtelse’, som udkommer mandag, argumenterer han for at reducere forbruget af lægemidler til psykiske lidelser med 98 procent.

I stedet skal der større fokus på psykoterapi, og al brug af tvang skal indstilles. Der skal kun medicineres ved akutte, voldsomme psykoser og kun korvarigt.

Sundhedsstyrelsen: Ikke den rigtige løsning

440.000 danskere fik i 2013 en recept på depressionsmedicin. Ifølge Gøtzsche kan 1 ud af 7 danskere være i livslang medicinsk behandling med det nuværende samlede forbrug af psykofarmaka.

I Sundhedsstyrelsen er man »bestemt opmærksomme på, at der er udfordringer med et højt forbrug af psykiatriske lægemidler«, lyder det i en skriftlig kommentar fra enhedschef Søren Brostrøm:

Der vil altid være uundgåelige konflikter mellem børn og voksne. Og børn, der ikke er så tilpassede, som andre synes, de skal være. Men de skal ikke i en kemisk spændetrøje

»For eksempel for grupper som unge, ældre og demente, hvor der ikke er god evidens for antidepressiva, og hvor forbruget nok har været for højt«.

Løsningen er dog ikke, lyder det videre, at »reducere så kraftigt i lægemidlerne, som Gøtzsche lægger op til. Der er behov for både farmakologiske og ikkefarmakologiske lægemidler«.

Bombastisk tone

Knud Kristensen, landsformand for Sind, kalder det en »relevant og velkommen debat«.

»Men det er problematisk, når formen bliver så bombastisk, når man siger, at medicinen slår folk ihjel. Vi har mange medlemmer, der siger, at de ikke ville være i live, havde det ikke været for medicinen«, siger han.

Generalsekretær Thorstein Theilgaard fra Bedre Psykiatri mener, at medicin hverken kan eller bør stå alene:

»Det gør det jo desværre lidt for ofte i psykiatrien i dag. Vi skal have flere værktøjer i den psykiatriske værktøjskasse«.

»Nutidens spanskrør«

Ifølge professor i depression Poul Videbech er det useriøst at tale om overbehandling alene.

Han er overbevist om, at der er en del mennesker, der får antidepressiv medicin, som ikke skulle have det, eksempelvis ved stresstilstande og midlertidige kriser:

»Men jeg ved også fra gode, solide undersøgelser, at der er meget syge mennesker, som burde få antidepressiv medicin, men ikke får det«.

LÆS OSGÅ

Han bryder sig ikke om de firkantede udmeldinger fra professor Peter Gøtzsche:

»Dem, der kommer i klemme, er de syge, som bliver i vildrede om, hvad der er rigtigt og forkert, når diskussionen bliver så unuanceret«.

Peter Gøtzsche skriver blandt andet i bogen, at depressionsmedicin virker »sandsynligvis ikke« og skader mange, herunder medfører dødsfald. Antipsykotika »dræber og ødelægger liv«. Demensmedicin virker ikke. Adhd-medicin virker kun kortvarigt, men »er direkte skadelig over længere tid«.

»Vi slår ikke længere vores børn, men ødelægger deres hjerner med de her lægemidler. Der vil altid være uundgåelige konflikter mellem børn og voksne. Og børn, der ikke er så tilpassede, som andre synes, de skal være. Men de skal ikke i en kemisk spændetrøje. Adhd-medicinen er nutidens spanskrør«, siger professoren.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden