Angst. Mange unge rammes af angst og depression. Nu siger professor at man kan komme af med psykiske sygdomme uden lægemidler.
Foto: Peter Klint (Arkivfoto)

Angst. Mange unge rammes af angst og depression. Nu siger professor at man kan komme af med psykiske sygdomme uden lægemidler.

Sygdom

Pille-kritisk professor: Sådan holder du psykiatrien og lægemidlerne fra livet

Læs, hvad professor Peter Gøtzsche mener du selv kan gøre.

Sygdom

Professor Peter Gøtzsches gode råd til patienter og pårørende, der er i kontakt med psykiatrien og den medicinske behandling af lidelser i sindet.

1) Prøv at undgå behandling med elektrochok eller psykofarmaka

Husk at meget få patienter har gavn af den medicin, de tager; at mange flere skades af den; og at vi ikke har sikre lægemidler. Der er udbredt korruption i den amerikanske lægemiddelstyrelse (FDA), og korruption forekommer også i andre lægemiddelagenturer.

LÆS ARTIKEL

2) Undgå psykiatere, der bruger medicin

Hvis du har et psykisk problem eller andre problemer med dit liv, skal du ikke opsøge en psykiater, medmindre du ved, at han eller hun forsøger at undgå medicinsk behandling og er en god psykoterapeut. Hvis du går til en almindelig psykiater, vil du sandsynligvis blive skadet. Måske ikke med det samme, men i det lange løb.

3) Spøg om lægen er fedtet ind i medicinalindustrien

Spørg om din læge modtager penge eller andre goder fra medicinalindustrien, har aktier i et medicinalfirma, modtager besøg af lægemiddelsælgere eller bliver “uddannet” ved industrisponsorerede arrangementer. Hvis noget af dette er tilfældet, så find dig en anden læge.

4) Vent med apotektsbesøg

Gå ikke på apoteket med det samme, hvis din læge skriver en recept, men find den officielt godkendte indlægsseddel på internettet. Informationen kan være temmelig overvældende med mange ukendte medicinske termer, så du vil måske have gavn af at rådføre dig med en kyndig ven. Det kan tage lidt tid at fordøje alle oplysningerne, men i betragtning af, at mange patienter bliver behandlet i årevis, er det indsatsen værd.

5) De syv første leveår for et lægemiddel er farligst

Undgå at tage ny medicin de første syv år, den er på markedet, da de fleste lægemidler, der trækkes tilbage af sikkerhedsmæssige årsager, bliver trukket tilbage i de første syv år.

6) Bed om aftrapningsplan med det samme

Hvis du har brug for et lægemiddel, så spørg din læge, om der findes billigere lægemidler. Tag medicinen i så kort tid som muligt, og bed din læge om en fast aftrapningsplan, før du starter. Hvis din læge mener, at sådan en plan ikke er nødvendig, så lad være med at tage medicinen!

7) Pas på bivirkninger

Et af de mest djævelske problemer ved at tage medicin er, at man ofte ikke er klar over, at det kan være en bivirkning af lægemidlet, når man ikke har det godt. Selvom psykofarmaka har mange skadevirkninger, fortæller lægerne meget lidt eller slet intet til patienterne om bivirkninger, når de ordinerer dem, eller de siger, der ikke er nogen bivirkninger af betydning, hvilket aldrig er sandt.

8) Slip fri af psykiatrien

Hvis du er blevet indfanget af psykiatrien, så genvind kontrollen over dit eget liv. Du er herre over dit eget liv, psykiaterne er det ikke, og de vil som oftest gøre dit liv mere miserabelt, end det var i forvejen.

9) Har du brug for medicinen?

Spørg dig selv, om du virkelig har brug for den medicin, du tager, og overvej at trappe ud af den, et lægemiddel ad gangen, med professionel hjælp (ikke nødvendigvis den læge, der ordinerede medicinen, som normalt vil være imod at stoppe den). Husk, at det kan være farligt at stoppe medicinen brat.

10) Pas på patientforeninger

Meld dig ud, hvis din patientforening modtager penge eller andre goder fra medicinalindustrien. Patientforeninger er ofte oprettet af medicinalfirmaerne, selvom de skjuler det.

’Dødelig psykiatri og organiseret fornægtelse’, P. Gøtzsche, People’s Press, udkommer mandag den 31. august. Bogen udkommer samtidig på engelsk.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce