Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
FINN FRANDSEN
Foto: FINN FRANDSEN

ATJU. Ny dansk vaccine i pilleform lover godt nyt for husstøvmideallergikere og astmatikere

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ny vaccine kan hjælpe husstøvmide-allergikere

Godt nyt til allergikere: Ny tabletvaccine mod husstøvmideallergi og astma skal hjælpe de hårdest ramte

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nys, host, pibende vejtrækning og kløende øjne. Det er hverdag for mange danske allergikere og astmatikere. Men nu er der lindring på vej - ihvertfald til de hårdeste nysere.

Det danske medicinalfirma ALK har netop fået godkendt en vaccine mod husstøvmider, som samtidig har en forebyggende virkning på astma.

»Cirka halvdelen af dem, der lider af astma, lider samtidig af husstøvmideallergi. Tabletvaccinen dæmper og reducerer husstøvmideallergien, og det resulterer i, at patienternes eventuelle astmasymptomer samtidig bliver markant bedre«, siger Henrik Jacobi, som er forsknings-og udviklingsdirektør i ALK.

Vaccinen har været undervejs i flere år, men med godkendelsen i Danmark og på resten af det europæiske marked er håbet, at vaccinen vil være i handlen inden for et halvt år.

Indtil nu har det i Danmark kun været muligt at blive vaccineret mod husstøvmideallergi via indsprøjtninger hos lægen. Sådan vil det ikke være længere med den nye tabletvaccine. Her får patienten en recept hos lægen, og tager herefter én pille om dagen i tre år.

Forhåbningen er, at vaccinen ikke bare vil dæmpe symptomerne, men at den også på sigt vil kunne helbrede patienterne. Men det er dog alt for tidligt at kunne garantere, lyder det fra Henrik Jacobi.

»Ambitionen er, at den potentielt skal kunne kurere. Vi har som ultimativt mål, at patienterne får en langvarig effekt, også efter de er holdt op med at tage tabletterne. Men det kan vi slet ikke slå fast endnu«.

Ikke alle tilbydes vaccinen

Selvom allergi for husstøvmider i følge Astma-Allergi Danmark er én af de mest udbredte allergiformer, er det ikke nødvendigvis alle husstøvmideallergikere, der vil blive tilbudt vaccinen. Den henvender sig primært til dem, hvis symptomer er så alvorlige, at de ikke kan holdes i skak med anden allergimedicin.

»Vi skal ikke ud og behandle hver anden astmatiker og husstøvmideallergiker med det her. Den henvender sig til patienter, som er enormt plaget af deres sygdom til trods for, at de får symptomdæmpende medicin«, siger Henrik Jacobi.

For at kunne komme i betragtning til at få vaccinen, er der en række kriterier, som patienten bør leve op til, forklarer Henrik Jacobi.

Først og fremmest skal man som hustøvmideallergiker eller astmatiker bruge anti-allergisk medicin regelmæssigt, men stadig have svære symptomer. Det kan være forstyrret nattesøvn, vedvarende vejrtrækningsbesvær eller problemer med at udføre dagligdagsaktiviteter som at gå i skole eller på arbejde.

ALK vurderer, at godt hver tiende husstøvmideallergiker og/eller astmatiker vil falde ind under den kategori.

»Man skal være så hårdt ramt, at det påvirker ens generelle livskvalitet, og hvor man stadig oplever generende symptomer, til trods for man tager medicin«, siger Henrik Jacobi.

Hvorfor er primært de hårdest ramte, der skal tilbydes vaccinen, og ikke alle husstøvmideallergikere eller astmatikere?

»Fordi det er der, der er et udækket behov. Hvis man har relativt mild allergi, er mange tilstrækkeligt hjulpet af den medicin, der allerede findes. Derfor gav det bedst mening at lave en ny medicin der, hvor en gruppe allergikere stadig er meget generede, trods den eksisterende medicin, de i forvejen tager«, siger Henrik Jacobi.

»Fantastisk« hvis vaccinen kan helbrede

Hos Astma-Allergi Danmark ser man frem til den nye vaccine og de forbedringer, den kan medføre.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det er rigtig godt, at vi får nogle nye metoder til at helbrede allergi. Hvis vaccinationstabletten kan komme til at virke helbredende på sigt, ville det jo være fantastisk«, siger vicedirektør Anne Holm Hansen.

Hun er samtidig enig med Henrik Jacobi i, at vaccinen ikke bare bør gives til højre og venstre og erstatte en faglig vurdering hos lægen. Dog frygter hun ikke, at det kommer til at blive et reelt problem.

»Man skal altid huske at gå ned til sin læge først, men fordi vaccinen er receptpligtig, burde der være en vis sikring. Men man skal altid omkring sin egen læge og måske en allergiklinik, inden man går i gang med en eventuel behandling«.

Derudover håber Anne Holm Hansen på, at flere nu vil blive tilbudt vaccination. Optimalt set bør vaccinen tilbydes alle, der kan have gavn af den, mener hun.

»Den gruppe, som kan have glæde af det, skal jo have chancen for den her vaccination. Sådan som det er i dag, er der ikke ret mange, der får tilbudt vaccination mod allergi og astma. Men det kan måske blive til flere nu.«

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden