Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Thomas Borberg (arkiv)
Foto: Thomas Borberg (arkiv)
Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

200.000 danskere ved ikke, at de har forhøjet blodtryk

Mange med forhøjet blodtryk får forkert eller for lidt behandling.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Halvdelen af alle danskere over 55 år har forhøjet blodtryk, og en tredjedel af dem, der er i behandling får ikke rettet tilstrækkeligt op på deres blodtryk.

Det er to af konklusionerne i et opsigtsvækkende studie, som er foretaget i Holstebro Kommune blandt 3.000 mennesker mellem 55 og 64 år.

Og tallet kan med stor sandsynlighed overføres til resten af den danske befolkning, siger professor Erling Bjerregaard Pedersen fra Universitetsklinik for Nyresygdomme og Blodtryksforhøjelse i Holstebro.

LÆS ARTIKEL

Han antager, at en million danskere - de fleste over 55 år - lider af forhøjet blodtryk, og mere end hver femte af dem ved det ikke, mens 37 procent af dem, der er i behandling, får en utilstrækkelig behandling først og fremmest, fordi deres blodtryksmålinger ikke er korrekte.

»Det er meget bekymrende, at vi ikke har bedre kontrol med denne sygdom. Den kan være dødelig, og den kan føre til svært invaliderende tilstande«, siger Erling Bjerregaard Pedersen.

Og paradoksalt nok er behandlingen af tilstanden både nem og billig.

»Vi har i dag effektiv og billig medicin, der kan sætte blodtrykket ned hos de allerfleste uden synderlige bivirkninger. I forhold til den nye, dyre sygehusmedicin taler vi her om småpenge. De fleste piller koster under en krone per styk«, tilføjer læge og pd.d.-studerende Nikolai Hoffmann-Petersen, der har stået for den praktiske del af projektet.

Højt blodtryk kan have alvorlige konsekvenser

Ubehandlet kan forhøjet blodtryk få alvorlige konsekvenser: Blodprop i hjernen og hjerneblødning, fordi det øgede tryk kan få blodkarrene i hjernen til at briste. Hjertelidelser, fordi hjertet skal pumpe i et forhøjet tempo og nyresygdomme, fordi det forhøjede blodtryk skader blodkarrene i nyrerne og kan føre til forskellige grader af nyresvigt.

Resultaterne i projektet er mere pålidelige end hidtidige analysemetoder, fordi det er foregået automatisk ved at patienterne hjemme har målt deres eget blodtryk, og resultatet er overført elektronisk til deres læge.

Professor Erling Bjerregaard Pedersen mener, at resultaterne bør føre til nye og anderledes indsatser mod forhøjet blodtryk. At organisationen bag indsatsen mod forhøjet blodtryk måske helt skal ændres.

»»Måske skal der rutinemæssigt tilbydes hjemmeblodtryksmåling ved mistanke om forhøjet blodtryk eller ved monitorering af behandlingen«, siger han.

Han forklarer, at når patienter måler deres eget blodtryk i hjemmet, og resultaterne overføres elektronisk til for eksempel deres praktiserende læge, bliver resultaterne mere nøjagtige end hvis det foregår hos lægen.

»Vi kender det som konsultationsblodtryk, hvor resultatet ofte er for højt, og som maskeret blodtryksforhøjelse, hvor blodtrykket måles for lavt i konsultationen«, siger han.

Forebyggende peger han på, at man burde oprette kursustilbud til folk med forhøjet blodtryk, så de kan ændre livsstil og måske slanke sig og bruge mindre salt i deres mad.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Vi ved ikke præcist, hvorfor så mange mennesker har forhøjet blodtryk, men vi kan se, at når folk slanker sig, og når de spiser mindre salt, falder deres blodtryk«, siger Erling Bjerregaard Pedersen.

Projektet i Holstebro er det hidtil største telemedicinske projekt i Danmark. 6.000 borgere i aldersgruppen fik tilbuddet om at deltage, og halvdelen tog imod det og fik en blodtryksmåler fra sygehuset installeret hjemme.

Verdenssundhedsorganisationen WHO har udråbt forhøjet blodtryk som den væsentligste faktor i forhold til hjertekarsygdomme og nu af større betydning end rygning. WHO har sat som mål, at antallet af forhøjede blodtryk skal nedsættes med en fjerdedel inden 2025.

Projektet i Holstebro har fået støtte af Trygfonden, Region Midtjylland og Holstebro Kommune. Desuden er byens læger gået aktivt ind i projektet, og de tager sig nu efterfølgende af de patienter, der har fået målt forhøjet blodtryk.

Resultaterne af projektet (eksternt link) er offentliggjort i det internationale videnskabelige blodtrykstidsskrift, American Journal of Hypertension, og desuden har Nikolai Hoffmann-Petersen præsenteret projektet på en europæisk kongres i Milano.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden