Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

ventetider. I både Region Sjælland og Region Hovedstaden er der procentuelt mange kvinder, der fortsat ikke har hørt noget for dén hospitalsafdeling, der skal hjælpe.
Foto: CHARLES REX ARBOGAST (Arkivfoto)/AP

ventetider. I både Region Sjælland og Region Hovedstaden er der procentuelt mange kvinder, der fortsat ikke har hørt noget for dén hospitalsafdeling, der skal hjælpe.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

758 piger med mistanke om HPV-bivirkninger får fortsat ikke hjælp

Kæmpe ventelister: Sundhedsministeren vil nu drøfte problemet med regionerne.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

758 fortrinsvis yngre kvinder venter, venter og venter utålmodigt på lægehjælp.

De har i månedsvis været plaget af diffuse smerter, følelsesløshed, hovedpine og kronisk træthed.

Pigerne frygter selv, at deres invaliderende problemer skyldes den omdiskuterede HPV-vaccine, der skal beskytte mod livmoderhalskræft. Derfor er de af egen læge blevet henvist til den hospitalsafdeling i regionen, der siden 1. juni i år har været udpeget til at stå for udredningen af disse pigers uklare, diffuse symptomer; de i folkemunde omtalte HPV-centre.

Ud af de 1290 henviste piger og yngre kvinder venter fortsat langt over halvdelen på at komme i gang med et egentligt udredningsforløb.

LÆS ARTIKEL

De venter alt lige fra to uger til ni måneder på at blive indkaldt. Det viser et statusnotat, som Danske Regioner tirsdag har afleveret på sundhedsminister Sophie Løhdes (V) bord. Og den nye minister er så langt fra tilfreds med konklusionerne i det 11 sider lange notat.

To vaccinestik skal beskytte unge mod blandt andet livmoderhalskræft, men der bliver indberettet stadig flere bivirkninger ved den omstridte HPV-vaccine. Siden 14-årige Amalie fik sit andet stik i 2013, har hun haft voldsomme krampeanfald, hovedpine, træthed og gangbesvær. Nu mener lægerne at hendes sygdom kan skyldes vaccinen Kilde: Politiken TV / Foto: Lasse Kofoed/Privatoptagelser / Klip: Peter Vintergaard

»Alle regionerne er nu i gang med at udrede og behandle pigerne, og det er positivt. Men det ikke tilfredsstillende, at ventetiden flere steder er så lang, som det er tilfældet. Det er forhåbentlig et udtryk for en pukkel, der er opstået, før tilbuddet til pigerne blev etableret. Og jeg forventer, at regionerne vil sikre, at ventetiderne bliver markant kortere fremadrettet«, siger Sophie Løhde i en skriftlig kommentar til Politiken og fortsætter:

»Pigerne, der oplever bivirkninger ved HPV-vaccinen, er naturligvis bekymrede og vil gerne vide, hvad de fejler. Derfor er det godt, at regionerne har oprettet særlige indgangsafdelinger, som pigerne kan blive henvist til for at få den hjælp og rådgivning«.

Ministeren skal i næste uge mødes med formand for Danske Regioner Bent Hansen (S), hvor de mange hundrede ventende såkaldte HPV-piger er på programmet.

LÆS ARTIKEL

Bent Hansen erkender, at det er en ny, stor og meget svær opgave, som regionerne har fået:

»Det her viser blot, at det er en rigtig, rigtig kompleks problemstilling. De her piger henvises jo ikke bare til en speciallæge, der ved, hvad han skal gøre. Deres symptomer er meget diffuse, og derfor skal mange specialister ind over. Det kræver mange undersøgelser, før man har et overblik over, hvad det overhovedet drejer sig om. Det er kompliceret, det her. Og derfor kræver det mange ressourcer. Det er en kapacitetsmæssig stor udfordring«, siger han.

Magter regionerne overhovedet opgaven?

»Inden for de rammer, der er nu, kan man ikke stille sig op og sige, at til nytår så er vi igennem med alle forløbene. Det er en kompleks problemstilling. Skal vi få de her piger tilset hurtigere, så kræver det, at vi udvidder kapaciteten gennem flere ansættelser. Vi har brug for både flere læger og psykologer til opgaven, så det er ikke så simpelt«, siger han.

Store regionale forskelle i ventelister

Regionernes statusnotat, der nu oversendes til Folketingets Sundhedsudvalg, viser også, at der er store regionale forskelle i, hvor mange kvinder, der venter og i hvor lang tid.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Region Syddanmark er ifølge notet det eneste sted, hvor alle henviste yngre kvinder også er indkaldt til udredning.

I både Region Sjælland og Region Hovedstaden er der procentuelt mange kvinder, der fortsat ikke har hørt noget for dén hospitalsafdeling, der skal hjælpe.

I Region Nordjylland er de først per 1. september begyndt de indledende samtaler med patienter, der er henvist til gennem det nye regi; Selv om Danske Regioner lovede, at alle regioner var klar til til at undersøge pigernes symptomer 1. juni i år.

Om ventetiden for pigerne vil stige, siger statusnotatet intet om. Men det fastslås, at afdelingerne arbejder »fokuseret på at få nedbragt ventelisterne«.

»Hoftepatienten ved vi alle, hvordan vi skal gå til, og lægerne ved, hvad de skal se efter. Her er det anderledes. For hvad fejler de? Derfor er der også forskel på, hvordan vi går til opgaven, og hvor mange specialister vi anvender. Vi skal have mere erfaringsudveksling på tværs af regionerne. Det her er altså svært«, siger Bent Hansen.

Se hvad Sundhedsstyrelsengør for at overvåge mulige HPV-bivirkninger.

Notatet siger intet om, hvorvidt pigernes sundhedsmæssige problemer reelt set skyldes selve vaccinen – eller om de invaliderende symptomer blot har ramt omkring 1300 kvinder, der tilfældigvis også hører til gruppen af de mere end 500.000 vaccinerede danskere.

Men der er tale om et meget bredt »sygdomsspektrum, hvor patienterne har mangeartede og ofte diffuse symptomer. Flere afdelinger anfører, at der er tale om en patientkategori, som afdelingerne også tidligere har kendt (altså før introduktionen af HPV-vaccinen, red.)«.

»Det har kun været muligt at stille få diagnoser, men en stor del af afdelingerne vurderer, at symptomerne har karakterer af funktionelle lidelser«.

Funktionelle lidelser er en samlebetegnelse for en række sygdomme med fysiske symptomer, hvor patienterne ikke fungerer i hverdagen. Årsagen kendes ikke, men det er sygdomme hvor hjerne og krop er overbelastet af forskellige årsager.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Vil du være sikker på ikke at gå glip af det seneste sundhedsstof fra Politiken, kan du ‘følge’ Sundhed på din Politiken-profil.

Det eneste, du skal gøre, er at klikke på ‘Følg’-knappen i toppen af denne artikel og vælge 'Sundhed'. Derefter vil de seneste artikler fra Sundhed helt automatisk dukke op i Din Strøm på forsiden af Politiken, når du er logget ind på politiken.dk.

På samme måde er det muligt at følge alle sundhedsredaktør Lars Igum Rasmussens artikler.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden