Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Bivirkninger. Antallet af indberettede bivirkninger stiger. 543 er klassificerede som alvorlige.
Foto: Sisse Dupont/Dupont Sisse Jyllands-Posten

Bivirkninger. Antallet af indberettede bivirkninger stiger. 543 er klassificerede som alvorlige.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Indberettede HPV-bivirkninger slår alle rekorder

Dansk Folkeparti truer med at vil »sætte vaccinen i bero«. Sundhedsstyrelsen tager de mange formodede bivirkning alvorligt og afventer ny EU-rapport.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Aldrig har så mange yngre kvinder frygtet, at de har fået bivirkninger, herunder meget alvorlige, fra den omdiskuterede vaccine mod livmoderhalskræft, HPV-vaccinen, som netop nu.

I første halvår af 2015 har Sundhedsstyrelsen fået indberettet 387 formodede bivirkninger, herunder 202 der er klassificerede som alvorlige, oplyste Sundhedsstyrelsen torsdag.

Dermed har der allerede været flere mulige alvorlige bivirkninger i dette første halvår, end der har været i alle de forgående år – når alle 12 måneder tages i brug. Modtager Sundhedsstyrelsen lige så mange indberetninger resten af året, bliver 2015 et rekordår.

»Vi er meget opmærksomme på, at vi har fået mange flere indberetninger, end vi plejer. Men det skyldes nok den store medieopmærksomhed, der har været på HPV-vaccinen. Mange har sammenkoblet deres symptomer med vaccinen, når de har hørt eller læst om problemerne i medierne og indberettet det. Det er velkendt«, siger Line Michan, specialkonsulent i Sundhedsstyrelsens enhed for Lægemiddelovervågning og Medicinsk Udstyr og fortsætter:

»Det er dog ikke det samme som, at der er en sammenhæng mellem vaccine og de oplevede problemer, det skal vi alle holde os for øje. Men vi er meget opmærksomme på den store stigning«.

Totalt set har Sundhedsstyrelsen fået siden 2009, hvor vaccinen blev introduceret i børnevaccinationsprogrammet, fået indberettet 1586 potentielle bivirkninger, heraf 543 alvorlige.

Langt over 500.000 danskere har fået vaccinen mod den dødelige kræftsygdom, der slår omkring 100 ihjel årligt, halvdelen under 45 år. 6000 kvinder bliver årligt opereret for forstadier til livmoderhalskræft.

FORSTÅ HPV-PROBLEMATIKKEN:

Kun seks af de nye indberettede alvorlige bivirkninger har Sundhedsstyrelsen puttet i kategorien ’mulige’, altså hvor myndigheden vurderer, at der rent faktisk kan være en mulig sammenhæng mellem selve vaccine og de alvorlige symptomer. Fordi der er tidsmæssigt sammenfald mellem vaccine og symptomdebut. Eksempelvis har tre kvinder fået diagnosen POTS med udtalt svimmelhed, træthed og besvimelser, hvor symptomerne opstod umiddelbart efter vaccinationen.

I 47 tilfælde er det eksempelvis ’mindre sandsynligt’, at bivirkningerne stammer fra vaccinen, fordi der ikke er tidsmæssig sammenfald mellem vaccinetidspunkt og symptomernes fremkomst; ja i nogle tilfælde opstod symptomer før, kvinderne fik vaccinationerne. Eller fordi de reelt fik en egentlig sygdom, der ikke kan tilskrives HPV-vaccinen. Tre kvinder fik eksempelvis kort efter vaccinationen konstateret en særligt virusinfektion, der giver træthed, men som ikke kan skyldes vaccinen.

DF: Sæt vaccinen i bero

Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt, formand for Folketingets Sundhedsudvalg, er helt overbevist om, at de mange indberettede bivirkninger »kun er toppen af isbjerget, da vi begyndte at se de første piger med tegn på sammenhæng mellem vaccine og slemme bivirkninger«.

»Jeg vil gerne have, at vi målrettet får hjulpet disse piger ordentligt. Ellers skal vi sætte vaccinen i bero. Det er for farligt bare at fortsætte«, siger hun og opfordrer til øget forskning i vaccinens potentielle bivirkninger.

I denne uge kom det frem, at regionerne har lange ventelister til de fem centre, der skal forsøge at udrede piger med diffuse, invaliderende symptomer. Liselott Blixt er svært utilfreds med, at de unge kvinder ikke hjælpes bedre:

»Ventelisterne skal ned, og vi skal sikre en ensartet tilgang i alle fem regioner, der i dag har fem måder at se pigerne. Nogle steder er de uforskammede og siger, at pigerne er psykisk syge. Det er bare ikke i orden«, siger hun.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I Sundhedsstyrelsens seneste opgørelse kan man se, at symptomerne ved de fleste nye indberetninger er startet flere år tidligere, men først kommet frem og indberettet nu:

»Faktisk er der kun 12 ud af de 202 rapporterede alvorlige bivirkninger, hvor symptomernme er startet i år. Mange af de piger, vi har fået indberettet i år, fik symptomerne tilbage i 2012 og 2013«, siger Line Michan og forklarer, at det nok skyldes, at kvinderne først selv nu har opdaget en mulig sammenhæng mellem deres sundhedsmæssige problemer og så HPV-vaccinen.

Sundhedsstyrelsen bad i juni måned EU-kommissionen om at se nærmere på sikkerheden bag HPV-vaccinen, så data fra hele verden kan bruges til at vurdere, om der er en sammenhæng mellem de kvindernes lidelser og så vaccinen.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Lars Igum Rasmussen eller sundhed, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden