Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

MYTER. Sundhedsstyrelsens årlæige kampagne går efter myter, som bekræftes af undersøgelser. 32 procent er enige eller helt enige i udsagnet om at: »Selvfølgelig kan man feste uden alkohol – men så bliver det også derefter«.
Foto: RASMUS BAANER

MYTER. Sundhedsstyrelsens årlæige kampagne går efter myter, som bekræftes af undersøgelser. 32 procent er enige eller helt enige i udsagnet om at: »Selvfølgelig kan man feste uden alkohol – men så bliver det også derefter«.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Irske, finske, franske og danske mænd har europarekord i druk

Kampagne i uge 40 retter sig til især lavtuddannede mænd, der drikker sig fulde i større omfang.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Både danske mænd og danske kvinder er blandt dem, der drikker mest - og mest voldsomt - i Europa.

Verdenssundhedsorganisationen WHO har offentliggjort tal, der viser, at når det kommer til såkaldt bingedrinking - altså at man drikker mange genstande ved samme lejlighed - og ofte inden for kort tid, ligger både danske kvinder og danske mænd højt på skalaen.

Efter Finland, Frankrig og Irland placerer den type alkoholindtagelse Danmark på en fjerdeplads.

LÆS ARTIKEL

Men der er stor forskel på, hvor ofte mænd og kvinder drikker på den måde. Det er stadig sådan, at mændene gør det næsten dobbelt så ofte som kvinderne i Danmark, men ser man på forskellen på kvinders og mænds måde at drikke på i andre europæiske lande, er der endnu større forskel på kvinder og mænd.

I Italien for eksempel er det kun 0,7 procent af kvinderne, der svarer, at de kan finde på at drikke fem eller mere end fem genstande stort set på én gang, mens otte procent af mændene nikker ja til, at det gør det mindst en gang om måneden.

Det har givet afsæt til Sundhedsstyrelsens årlige antialkoholkampagne i denne uge 40, for den har fået titlen »Stop før fem!«, men også generelt henvender sig til mænd mellem 45 og 65, der har kortere uddannelser og drikker mere end 14 genstande om ugen.

Faktum er, at to ud af hver fem mænd og en ud af hver fem kvinder drikker sig berusede en eller flere gange om måneden. Det vil sige, at de drikker fem eller flere genstande på én gang.

»Det er vigtigt at slå fast, at skader på grund af alkohol ikke alene opstår, fordi man som mand drikker mere end 14 genstande om ugen. En vigtig faktor er også, hvordan man drikker dem. Det er særligt skadeligt at drikke fem eller flere genstande på en gang. Både fordi kroppen skades mere af store mængder alkohol på en gang, men også fordi beruselsen får flere mennesker til at tage en risiko og gøre noget, der kan bringe en selv og andre i uheld og ulykker«.

Det siger Kit Broholm, der er chefkonsulent i Sundhedsstyrelsen med særlig ansvar for alkohol.

Sundhedsstyrelsens alkoholkampagne har også til hensigt at aflive nogle af de mest udbredte myter om alkohol. Som for eksempel:

  • Man drikker ikke for meget, hvis man kan styre det
  • Man drikker først for meget, hvis man ikke kan passe sit arbejde
  • Man drikker først for meget, hvis det går ud over andre

»Udsagn som disse er med til at skabe en forestilling om, at en person først har et alkoholproblem, når han er ude af kontrol. Men en person, der drikker på denne måde, burde nok have taget sine alkoholvaner op til revision for længe siden«, siger Kit Broholm.

Sundhedsstyrelsen har op til kampagnen lavet en såkaldt præ-test og blandt andet undersøgt forskellige udsagn hos mennesker, der kan være med til at forme holdningerne til det at drikke alkohol. Her er eksempler fra undersøgelsen:

31 procent af de adspurgte er enige eller helt enige i at: »Det er da en menneskeret at drikke sig fuld engang imellem«.

42 procent er enige eller helt enige i at: »Det er da sundt med en lille en engang imellem«.

32 procent er enige eller helt enige i udsagnet om at: »Selvfølgelig kan man feste uden alkohol – men så bliver det også derefter«.

Her ses listen over drikkevaner i forskellige europæiske lande. Tallene fortæller, hvor stor en del af henholdsvis mænd og kvinder, der mindst en gang om måneden drikker mindst fem genstande stort set på én gang:

Mænd

Irland 53 %

Kvinder

25,5%

I alt

39%

Finland 51,8%

22%

36,5%

Frankrig 42,2%

17,7 %

29,4%

Danmark 37,8%

19,5%

28,5%

UK 35,5%

20,9%

28,0%

Sverige 33,2%

14,5%

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

23,8%

Portugal 30,1%

11,5%

20,4%

Spanien 19,7%

7,3%

13,4%

Tyskland 19,4%

5,9%

12,5%

Norge 17,4%

6,5%

11,9%

Holland 10,5%

1,3%

5,9%

Italien 8%

0,7%

4,2%

Mænd

Kvinder

I alt

WHO understreger, at disse tal er baseret på alkoholforbrugsundersøgelser, hvor der ofte er tale om en underrapportering på 30 til 40 procent. De reelle tal er derfor formentlig meget højere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Oversigten viser derfor primært, skriver WHO, at Danmark ligger i den ende af spekteret, hvor flest både mænd og kvinder, drikker sig fulde. Oversigten viser desuden, at det at drikke sig fuld er langt det største problem hos mændene i alle lande.

Kit Broholm fortæller, at kampagnen henvender sig til de 45-65årige kortuddannede mænd fordi det er mænd i den aldersgruppe der – når man ser bort fra de unge, drikker mest. De ældre mænd skal desuden være opmærksomme på, at der er særlige risikofaktorer ved at drikke meget alkohol som ældre.

»Ældre har ikke så meget væske i kroppen, og derfor får de hurtigere en høj promille. Desuden er der især mange ældre, der tager forskellige former for medicin, og der er risikoen, at medicinen og alkoholen kan interagere med hinanden«, siger hun.

Og drikker man flere end fem genstande på én gang, øger det også risikoen for skader på kroppen.

»Alkohol er jo et giftstof, som blandt andet er kræftfremkaldende, og når kroppen får alkohol i store mængder som under episoder hvor man drikker 5 eller flere genstande, får kroppen større problemer med at nedbryde alkoholen. Så kroppens organer er udsat for større påvirkning og er påvirket i en længere periode«, siger Kit Broholm.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden