Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Behandling. Canadiske og Amerikanske forskere har længe argumenteret for at anerkende overvægt som sygdom, så forebyggende tiltag kan blive sat i værk.
Foto: Jens Dresling(Arkiv)

Behandling. Canadiske og Amerikanske forskere har længe argumenteret for at anerkende overvægt som sygdom, så forebyggende tiltag kan blive sat i værk.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Eksperter: Fedme er en regulær sygdom

Samfundet bør tage fedmeepidemien på sig og kalde fedme for en sygdom, mener to eksperter. Andre fagfolk vægrer sig ved at gøre tusindvis af danskere til patienter.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Amerikanske fedmetilstande sniger sig ind på de danske kroppe.

Andelen af svært overvægtige danskere er mere end fordoblet på godt 25 år. Fra 5,6 procent i 1987 til 14,1 procent i 2013, viser tal fra Statens Institut for Folkesundhed.

»Vi står med et fedmeproblem«, siger professor Knud Juel fra Statens Institut for Folkesundhed.

Det voldsomt stigende antal svært overvægtige får danske fedmeeksperter til at slå alarm. De vil have svær overvægt defineret som en regulær sygdom.

»Vi mener, at tiden er inde til, at også Europa deklarerer fedme som en sygdom. Tiden er inde til, at alle forstår dybden i den lidelse, som svær overvægt er for den enkelte«, siger overlæge Jens-Christian Holm, der er forskningsansvarlig på Enhed for Overvægtige Børn på Holbæk Sygehus.

Nordamerikansk initiativ

Hvis svær overvægt diagnosticeres som en sygdom, vil det forpligte samfundet til at hjælpe og behandle overvægten hos patienterne – præcis som det gælder ved alle andre sygdomme.

Jens-Christian Holm opfordrede i oktober i et videnskabeligt tidsskrift på vegne af ekspertgruppen i The European Childhood Obesity Task Force til, at svær fedme betragtes som en sygdom. Det skete, samtidig med at den canadiske lægeforening, CMA, erklærede svær overvægt for egentlig sygdom.

De canadiske læger støttede dermed de amerikanske lægekolleger, som i 2013 ligeledes definerede svær overvægt som en kronisk sygdom, der kræver langt mere forskning, behandling og forebyggende tiltag.

De canadiske og amerikanske lægers udmelding er et radikalt opgør med alene at se svær overvægt som et individuelt anliggende og et spørgsmål om usund livsstil, der først behandles, når den overvægtige har fået en af de mere end 20 følgesygdomme til fedmen – såsom type 2-diabetes, hjerte-kar-lidelser, slidgigt og en række kræftlidelser.

»Det er vigtigt, at sundhedsprofessionelle anerkender svær overvægt som en sygdom, så forebyggende tiltag kan blive sat i værk, og patienterne kan få den rette behandling«, sagde præsidenten for CMA, Cindy Forbes, i sidste måned.

Professor: Der er noget galt

Overvægt er ifølge Jens-Christian Holm en sygdom, der styres og bevares af »et genialt hormonsystem«, der gør alt for at bevare overvægten, selv om personen prøver at tabe sig.

»Når fedtmassen når et vist omfang, griber det ind i alle fysiologiske funktioner i kroppen med de deraf følgende sygdomme, lidelser og psykiske konsekvenser. Vi skal ikke stikke hovedet i busken og sige, at det er folks egen skyld«, siger Jens-Christian Holm.

Anne Raben, professor ved Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet, er enig.

Tiden er inde til, at alle forstår dybden i den lidelse

»Svært overvægtige lever kortere. Der er noget galt, så derfor giver det god mening at kalde det en sygdom. Hvis det også giver lettere adgang til reel hjælp og behandling, bør vi gøre det. For de mennesker har brug for professionel hjælp«, siger hun og fortsætter:

»Der kan være mange forskellige grunde til, at man bliver svært overvægtig, men når først man er nået helt derop i vægt, så vil man normalt have en sygelig tilstand i forhold til den række af velkendte følgelidelser, vi kender til overvægt. Dertil kommer de mange psykiske og sociale problemer, det også medfører«

Fedme bliver normalt i Danmark betragtet som en risikofaktor for, at en person udvikler en lang række egentlige sygdomme. Men i dag defineres ’forhøjet blodtryk’ også som en sygdom, som patienten tilbydes medicinsk behandling for, selvom ikke alle med forhøjet blodtryk ender med et slagtilfælde eller organskader.

Mens der hersker enighed i ekspertstanden om, at fedme er et stort og tiltagende samfundsproblem, deler alle ikke opfattelsen af, at svær overvægt bør kategoriseres som en sygdom.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Risikofaktor, ikke sygdom

Flere eksperter mener, at den nuværende definition af svær overvægt – et såkaldt bmi over 30 – er en for simpel kategorisering til en sygdomsdefinition.

Det ville med et trylleslag gøre små 15 procent af den voksne danske befolkning til behandlingskrævende patienter. Derfor er der også faglig modstand mod at betragte svær overvægt som en regulær sygdom.

Overlæge Jens Meldgaard Bruun, formand for Dansk Selskab for Adipositasforskning, forklarer, at 70-90 procent af de svært overvægtige kan betragtes som syge, fordi de har en eller flere medicinske komplikationer til deres fedme.

»Men det betyder også, at 10-30 procent er uden betydelig medicinske komplikationer til deres fedme, og disse i princippet raske vil skulle betragtes som syge«, siger Jens Meldgaard Bruun.

Professor i klinisk ernæring og overlæge Bjørn Richelsen ved Aarhus Universitetshospital er enig i, at en simpel sygdomsdefinition alene ved et BMI over 30 er problematisk. Men ved 35 eller 40 kunne det give mening.

»Uafhængigt af om svær overvægt bliver rubriceret som en sygdom eller ej, er det vigtigste, at de svært overvægtige, der har problemer i forhold til deres overvægt, tages alvorligt og mødes med respekt af sundhedsvæsenet med etablerede muligheder for hjælp og behandling af deres problemer«, siger han.

Professor og overlæge Arne Astrup, leder af Institut for Idræt og Ernæring, Københavns Universitet, fastslår, at rigtig mange af de svært overvægtige udvikler alvorlige komplikationer til deres fedme; type-2 diabetes, alvorlig slidgigt, hjertesygdom, blodpropper og kræft.

»For dem kan det give god mening, at der er fokus på deres fedme, som er den grundlæggende tilstand for alle deres helbredsproblemer. Dette kan bidrage til, at lægen fokuserer på at behandle deres fedme, i stedet for kun at behandle alle komplikationerne«, siger han.

Sundhedsstyrelsen: Vi gør ikke svær overvægt til sygdom

Sundhedsstyrelsen anser overvægt for en risikofaktor for udvikling af sygdom, ikke en sygdom i sig selv, fastslår specialkonsulent Tatjana Hejgaard.

»Og det overvejer Sundhedsstyrelsen ikke at ændre på«, siger hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Men Tatjana Hejgaard anerkender dog, at det er en debat i faglige kredse, da der både er forhold »for og imod at klassificere overvægt som en sygdom«.

Ifølge den canadiske lægeforening lever svær overvægt op til definitionskravene, da det forkorter livslængden og svækker kroppens normale funktioner. De canadiske læger har dog også valgt ikke alene at bruge BMI til at afgrænse den fedme, de nu betegner som syg.

10:13 artikel opdateret.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Lars Igum Rasmussen eller sundhed, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden