Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

BEHANDLING. De danske sundhedsmyndigheder fraråder behandling med svampemidlet Fluconazol til gravide. Første behandling bør altid være stikpiller, lyder det.

BEHANDLING. De danske sundhedsmyndigheder fraråder behandling med svampemidlet Fluconazol til gravide. Første behandling bør altid være stikpiller, lyder det.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Behandling mod svamp hos gravide kan øge risikoen for abort

Gravide behandlet med piller mod svamp aborterer hyppigere end andre kvinder.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er en sammenhæng mellem tabletbehandling mod svamp hos gravide og en øget abortrisiko, viser en ny undersøgelse af i alt 1,4 millioner danske graviditeter.

Den såkaldte registerundersøgelse er fra Statens Serum Institut, og den er publiceret i det anerkendte tidsskrift JAMA.

Baggrunden er, at mange kvinder får en vaginal svampeinfektion i løbet af en normal graviditet. Oftest kan dette behandles lokalt med vaginale stikpiller, men et mindre antal kvinder får tabletbehandling med midlet Fluconazol i stedet. Anbefalingen er dog, at tabletbehandling først skal bruges til gravide, hvis lokalbehandlingen ikke virker.

50 procent større risiko for abort

Nu viser undersøgelsen, at gravide, der har været behandlet med tabletter mod svamp, har cirka 50 procent øget risiko for at abortere i forhold til kvinder, der er behandlet med stikpiller eller ikke har haft svamp under graviditeten.

»Vores resultater kan ikke entydigt vise, om tabletbehandling med Fluconazol fører til abort. Vi kan kun sige, at kvinder der er blevet behandlet har flere aborter end ubehandlede kvinder. Vi kan ikke komme det nærmere med et register-baseret studie«, siger undersøgelsens førsteforfatter Ditte Mølgaard-Nielsen, Statens Serum Institut.

Hun forklarer, at man ikke kan udelukke, at behandlede kvinder adskiller sig fra ubehandlede kvinder på områder, som er forbundet med en øget abortrisiko, og som man ikke har kunnet tage højde for i studiet.

»Kun et studie, hvor behandlingen tildeles tilfældigt, vil kunne bringe entydig klarhed over sammenhængen«, siger Ditte Mølgaard-Nielsen.

LÆS ARTIKEL

Undersøgelsen er netop offentliggjort af det anerkendte videnskabelige tidsskrift JAMA under titlen Association Between Use of Oral Fluconazole During Pregnancy and Risk of Spontaneous Abortion and Stillbirth.

Undersøgelsen er i følge forskerne bemærkelsesværdig, fordi de danske registeroplysninger har gjort det muligt at undersøge mistanken om sammenhængen i en langt større undersøgelse, end det er gjort før.

Hidtil har der kun været lavet to mindre registerundersøgelser med data på sammenlagt 1.500 gravide, der fik tabletbehandling med svampemidlet Fluconazol.

Men de danske forskere har nu kunnet sammenstille data fra alle registrerede graviditeter i Danmark over en 17 års periode fra 1997 til 2013. Der var i alt 1,4 millioner graviditeter, og heriblandt havde 3.315 kvinder fået tabletbehandling med Fluconazol hvoraf 147 aborterede i denne periode.

Det var derfor, forskerne kunne se, at spontan abort forekom cirka 50 procent oftere i gruppen af gravide, der var behandlet med svampemidlet fluconazol end blandt de andre.

»Selv om vores undersøgelse er langt stærkere statistisk end de tidligere, så skal der flere undersøgelser til, før man kan sige, om det er risikabelt at behandle svampeinfektioner med fluconazoltabletter. Men vores resultater støtter anbefalingen om at være restriktiv med tabletbehandling og bruge lokalbehandling som førstevalg«, siger Ditte Mølgaard-Nielsen.

Forskerne undersøgte også, om der var sammenhæng mellem behandlingen og risikoen for dødfødsler. Det tydede på en lille sammenhæng, men her var resultatet ikke statistisk signifikant.

Samme forskergruppe har tidligere undersøgt sammenhængen mellem behandling med svampemidlet og misdannelser. Her fandt de heller ikke en statistisk signifikant sammenhæng.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden