DAGSLYS. Er du kvinde, er risikoen for, at du er blandt de vinterdepressionsramte større, end hvis du er mand.
Foto: ASTRID DALUM

DAGSLYS. Er du kvinde, er risikoen for, at du er blandt de vinterdepressionsramte større, end hvis du er mand.

Sygdom

Kvinder er hårdest ramt af vinterdepression

Manglende dagslys påvirker op mod hver 10. dansker. Kvinders hormoner gør dem ekstra udsatte.

Sygdom

Er du ekstra træt, nedtrykt, lækkersulten? Og er du det hver vinter? Så er du måske blandt de 5-10 procent af danskerne, der hvert år på denne tid døjer med vinterdepression i større eller mindre grad.

Er du oven i købet kvinde, er risikoen for, at du er blandt de ramte større, end hvis du er mand.

»Kvinder er mere følsomme overfor forandringer i dagslyset, end mænd er, fordi svingninger i det kvindelige hormon østrogen påvirker serotoninniveauet i hjernen«, fortæller overlæge og professor i psykiatri Poul Videbech fra Psykiatrisk Center Glostrup.

LÆS ARTIKEL

Vinterdepression kaldes også for sæsonafhængig stemningsforstyrrelse. Det er ikke endegyldigt afklaret, hvorfor op mod hver 10. udvikler vinterdepression. Nogle forskere mener, at den lavere temperatur om vinteren spiller ind, men meget forskning tyder på, at utilstrækkeligt dagslys er årsagen.

Dagslyset opfanges nemlig i øjnene, går videre gennem nervebanerne og påvirker særligt to områder i hjernen, som styrer serotonin og melatonin. Hormonet melatonin regulerer vores døgnrytme og sørger for at vi bliver mere vågne, når vi får meget lys ind gennem øjnene.

Sollyset synkroniserer vores indre ur. Når vi ikke får dagslys nok, risikerer vi, at den indre synkronisering bliver forstyrret

»Sollyset synkroniserer vores indre ur. Når vi ikke får dagslys nok, risikerer vi, at den indre synkronisering bliver forstyrret. Så kommer de ubehagelige symptomer som træthed og nedtrykthed«, forklarer Poul Videbech.

Signalstoffet serotonin svinger også med skiftende årstider og er lavest om vinteren. Det har betydning for appetitten, sexlysten og humøret.

Begge dele gælder både for mænd og kvinder, men hos kvinder påvirkes serotoninniveauet også af østrogen.

»Særligt ændringer i østrogenniveauet, som fx op til menstruation eller i forbindelse med overgangsalderen, gør kvinder sårbare for vinterdepression«, forklarer Poul Videbech, men understreger samtidig, at de individuelle forskelle er store.

Nogle kvinder vil som mænd ikke opleve særlige problemer med vinterdepression, andre vil. Den individuelle følsomhed over for manglende dagslys skyldes nemlig også gener.

»Masser af mennesker er ikke følsomme overfor manglende dagslys, andre er meget påvirkede. Har man en uheldig sammensætning af gener er det en medvirkende faktor«, forklarer Poul Videbech.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce