Thalidomid-ofre kræver millioner af staten i erstatning

Børn blev født med stærkt krympede og luffelignende arme og ben og skader på syn, hørelse og indre organer.

Sygdom

Danske myndigheder sjuskede med godkendelsen af medikamentet thalidomid, og da skaderne var sket, var myndighederne for langsomme til at få midlet trukket tilbage.

Derfor må den danske stat nu betale for sin rolle i det, der udviklede sig til at være den værste medicinalskandale siden Anden Verdenskrig.

Det mener seks danskere, der har levet i mere end 50 år med alvorlige misdannelser, fordi deres gravide mødre i god tro tog medicin med det berygtede indholdsstof thalidomid. Det skriver netavisen Altinget.

LÆS ARTIKEL

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) har allerede svaret på vegne af den danske stat i forhold til kravet fra de seks thalidomid-skadede om erstatning. Og svaret er et nej.

»Det vil være yderst vanskeligt på nuværende tidspunkt at tage stilling til, hvorvidt den daværende Sundhedsstyrelse begik fejl ved markedsføringen af thalidomid i Danmark. Generelt var myndighedskravene til godkendelse og overvågning af lægemidler omkring 1960 langt fra så restriktive, som i dag«, skriver ministeren i sit svar, som Altinget har set.

I forhold til reglerne om erstatning for lægemiddelskader peger hun på, at reglerne først blev indført i 1996, og at de ikke gælder med tilbagevirkende kraft.

Thalidomid var i slutningen af 50'erne og starten af 60'erne voldsomt populært til behandling af alt fra søvnløshed, nervøsitet til graviditetskvalme.

»Det er på tide, at den danske stat påtager sig sin del af ansvaret og giver en økonomisk kompensation, sådan som man ser i en lang række andre lande«, siger formanden for den danske afdeling for thalidomid-ofre Bernhard W. Sørensen til Altinget.

Ifølge foreningen blev der i Danmark og Sverige født omkring 150 børn med svære thalidomid-skader, som er alt fra stærkt krympede og luffelignende arme og ben til skader på syn, hørelse og indre organer.

De danske ofre har fået erstatning fra medicinalindustrien, men når de nu går til myndighederne så mange år efter, skyldes det ifølge Bernhard W. Sørensen flere ting.

»I lande vi normalt sammenligner os med har myndighederne allerede erkendt deres rolle i sagen og tildelt erstatninger til ofrene i tillæg til den erstatning, som producenten har udbetalt«, siger han.

Ifølge Bernhard W. Sørensen har myndighederne i Tyskland, Sverige, England, Canada og mindst fire andre lande givet erstatninger ud over det, som medicinalvirksomhederne har udbetalt.

Samtidig forhandler thalidomidskadede ifølge ham i flere lande lige nu for at få forhøjet erstatningen fra det offentlige.

»Vi ser ikke nogen grund til, hvorfor vi i Danmark skal behandles anderledes i forhold til disse lande, hvor staten har betalt erstatning til ofrene«, siger Bernhard W. Sørensen.

De danske ofre mener, at staten bør kompensere hver enkelt offer med omkring tre millioner kroner, fordi de mener, at Sundhedsstyrelsen godkendte medicin med thalidomid på et meget tyndt grundlag.

Ifølge foreningen blev thalidomid eksempelvis ikke godkendt i USA på grund af de amerikanske lægemiddelmyndigheders skepsis over for midlet. Samtidig mener foreningen, at danske myndigheder internationalt set var langsomme til at få advaret befolkningen, da bivirkningerne endelig var kendt.

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce