Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Smertestillende. Foruden piller kan det også hjælpe på smerterne at lære dem at kende.
Foto: THOMAS BORBERG

Smertestillende. Foruden piller kan det også hjælpe på smerterne at lære dem at kende.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fagfolk: Smerterne må ikke styre dit liv

Hvis du ikke kan rydde op i hele soveværelset, kan du begynde med én hylde. Smertepatienter skal fokusere på det mulige.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det kan være et helvede at leve et liv med konstante, stærke smerter. Men der er stor forskel på, hvordan du lærer at leve med smerterne.

Det påpeger en række fagfolk, som arbejder med kroniske smertepatienter. En af dem er sygeplejerske Per H. Nielsen fra Frederiksberg Sundhedscenter, som er koordinator på kommunens såkaldte ’Lær at takle smerterne-kurser’.

Alle med smerter kan komme

Smertekurserne er af seks ugers varighed og er for alle mennesker med kroniske smerter uanset årsagen.

»Borgerne får input og inspiration til at leve et godt liv, selv om de har smerter«, siger Per H. Nielsen.

De lærer blandt andet at fokusere på de ting, som de kan, i stedet for det, som de ikke kan.

»Folk med store smerter kan ofte være styret af smerterne og kan være tilbøjelige til at fokusere på alt, hvad de ikke kan. Men hvis man lærer at se mulighederne frem for begrænsningerne, kan man også blive bedre til at håndtere sine udfordringer og problemer«, siger Per H. Nielsen.

Kroniske smerter defineres typisk som smerter, der har varet længere end tre måneder.

Op mod 20 procent af den voksne befolkning i Danmark lider af kroniske smerter, anslår smertespecialist, professor Troels Staehelin Jensen ved Aarhus Universitet.

I omkring 50 af landets kommuner tilbyder man borgerne muligheden for at komme på ’Lær at takle smerterne-kursus’.

Kroniske smerter påvirker mennesker på en lang række områder, forklarer sygeplejerske Per H. Nielsen.

Man kan være træt, udmattet, mangle overskud, have svært ved at passe et arbejde og fritidsinteresserer, man bevæger sig mindre, man isolerer sig måske, man føler sig ikke altid forstået af familie og venner og man kan have svært ved at deltage i sociale sammenkomster.

På smertekurserne er en del af konceptet at møde andre i samme situation.

»For mange borgere er det første gang, at de møder andre, som vitterlig forstår, at deres slags smerter er af en slags, som ikke går over med to panodiler. Eller at trætheden ikke er den slags træthed, der går over efter en lur. Folk behøver ikke at forklare sig. De kan rejse sig op. Lægge sig ned på et underlag eller sætte sig på en bold uden at forklare sig. Det at møde andre, gør det synligt, at man ikke er alene. Man får et fællesskab og man kan blandt andet grine sammen«, fortæller Per H. Nielsen.

Undgå isolation

Noget af det vigtigste for mennesker med kroniske smerter er at undgå at blive inaktive og socialt isolerede, understreger projektleder Lea Hegaard.

»Jo mere man isolerer sig, og jo mindre, man bevæger sig, jo mere bliver smerterne og tristheden forstærket«, siger Lea Hegaard, chefkonsulent i Komiteen for Sundhedsoplysning.

Gigtsygdomme er blandt topscorerne i det danske sygdomsbillede. Og fra Gigtforeningen lyder da også en opfordring til at tage kroniske smerter alvorligt. Så tidligt som muligt.

»Vi ved, at hvis man gør en tidlig indsats i forhold til smerter, så kan man mindske risikoen for, at de bliver kroniske. Så til den enkelte vil jeg sige: Smerter opstår ikke ud af ingenting, der er altid en årsag. Bliv derfor ved med at bede om hjælp, indtil din læge tager dig alvorligt«, siger direktør Mette Bryde Lind, Gigtforeningen.

Hun opfordrer desuden landets øvrige kommuner til at etablere smertekurser på linje med Frederiksberg Kommune.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»På smerteskolerne lærer man at mestre sine smerter. For eksempel ved vi, at mange holder op med at bevæge sig, fordi det gør ondt at bevæge sig. Men nogle gange kan bevægelse netop mindske smerterne, og det er nogle af de ting, man kan lære, når man er sammen med en fagperson, der tager dine smerter alvorligt«, siger Mette Bryde Lind.

Får egen handleplan

Helt konkret laver hver enkelt kursist sin egen handleplan med nogle realistisk mål, som der arbejdes hen imod. Hver gang, et mål bliver opfyldt, er det en sejr. Sejre kan være en mangelvare, når man lever i en krop med konstante smerter.

»Med realistiske og konkrete mål fra gang til gang, hvor gruppen bakker hinanden op i at nå målene, er der stor chance for at gennemføre. Til sidst ender det med, at du tør gøre større og større ting. I løbet af sådan en proces opdager folk, at de magter meget mere end, de troede, og folk ender typisk med at sige: Nu er det mig, der styrer mit liv, og ikke smerterne«, siger projektleder Lea Hedegaard.

Hun henviser til, at forskning både herhjemme og i udlandet dokumenter positive effekter ved denne metode.

2016 er udnævnt til Internationalt Ledsmerteår. I Danmark vil Gigtforeningen hele året sætte særligt fokus på ledsmerter i samarbejde med smertespecialist Lars Arendt-Nielsen, Aalborg Universitet, som er præsident for det globale internationale ledsmerteår.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Mona Samir Sørensen eller Familieliv og Sundhed, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden