Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
IVAN BOLL RIORDAN
Foto: IVAN BOLL RIORDAN

Smerteplaget. 10 år efter en trafikulykke kom Anne Giehm på et kursus i at takle smerterne i ryg og hofte. I dag kan hun nogle kneb, når det gør for ondt.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det hjælper på smerterne at gå i skole

Kroniske smertepatienter har gavn af at lære at takle smerterne på nye måder, så de får mere ud af livet.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Av min ryg. Av min nakke.

Oftest må smerteplagede borgere mere eller mindre lære at leve med de stærke smerter, de har, eller fylde sig med smertestillende piller.

Men der er alternativer og hjælp at hente. Et særligt kursuskoncept, der går under navnet ’Lær at takle kroniske smerter’, har påvist en dokumenteret effekt på borgere med smerter.

Kurset tilbydes borgerne i 45 af landets kommuner og er sammensat efter internationale principper.

Her lærer smertepatiernerne blandt andet at mestre sine smerter med en kombination af praktiske redskaber, bevægelse, mentale øvelser og viden om smerter. Man får desuden konkrete input til at takle smerter og opbakning fra resten af den gruppe, undervisningen foregår i.

»I dag bliver jeg ikke så ked af det som før, når jeg rammer muren. Jeg har lært at visualisere smerterne, så de får både former og farver. Min smertefarve er isblå og smerten har form som et sværd«, fortæller 51-årige Anne Giehm fra Frederiksberg.

Hun fik ødelagt sin ryg i en trafikulykke i 2001, og har deltaget i et kursus i Frederiksberg Kommune.

En større dansk undersøgelse fra 2015 konkluderer, at kursister lige efter kurset oplever, at de er mindre fysisk begrænsede, har færre katastrofetanker om smerte, mindre sygdomsbekymring samt færre følelsesmæssige og fysiske symptomer.

»Og efter fem måneder er der fortsat positiv effekt på sygdomsbekymring og psykologiske symptomer«, siger projektleder Lea Hegaard, som er med til at udvikle ’Lær at tackle-kurserne’ på landsplan.

Gør mindre ondt

Også en større, canadisk undersøgelse fra 1998 har påvist, at mennesker, der deltager i dette kursuskoncept blandt andet opnår reduktion af smerterne, mindre afhængighed af andre og øget fysisk formåen.

I Danmark er lænderygsmerter og nakkesmerter de to hyppigste årsager til langvarigt sygefravær blandt den erhvervsaktive del af befolkningen, oplyser Sundhedsstyrelsen.

Derudover er lænderygsmerter den femte dyreste sygdom hvad angår behandling med en årlig udgift på næsten to milliarder kroner, og koster 4,8 milliarder kroner i tabt produktion, viser en opgørelse fra Sundhedsstyrelsen

»Nakkesmerter og smerter i lænderyg er klart nogle af de lidelser, som belaster flest danskere i dagligdagen«, siger enhedschef Jette Jul Bruun, Sundhedsstyrelsen.

Kroniske smerter defineres typisk som smerter, der har varet længere end tre måneder.

Det er velkendt, at man kan bearbejde smertebilledet for at mindske patientens smerteoplevelse, påpeger smertespecialist, professor Troels Staehelin Jensen ved Aarhus Universitet.

Især når det gælder uforklarlige, diffuse smerter, der ikke skyldes tegn på vævsskade, kan andet end smertestillende medicin være gavnligt, påpeger han:

»Princippet er at man søger at mindske overfølsomheden, der hvor smerterne mærkes, for eksempel med mindfulness, kognitiv adfærdsterapi og fysisk træning«, siger professor Troels Staehelin Jensen, Institut for Klinisk Medicin - Dansk Smerteforskningscenter.

Hjælper at forstå smerten

Også ved at forklare patienten, hvordan smerter opstår og vedligeholdes, er der gavnlig effekt:

»Når patienten forstår, hvad der foregår, er det med til at mindske angst og depression, som i sig selv kan forværre eller måske ligefrem fremkalde smerter«, siger professor Troels Staehelin Jensen.

Han anslår, at op mod 20 procent af den voksne befolkning lider af kroniske smerter. Det svarer til op mod 855.000 personer.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Mona Samir Sørensen eller Familieliv og Sundhed, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden