Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
CHARLES REX ARBOGAST/AP
Foto: CHARLES REX ARBOGAST/AP

Nej tak. Kvinder, som fravælger at blive vaccineret mod HPV, risikerer at få en kræftsygdom, som de kunne undgå.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Flere piger født i 2003 vil få livmoderhalskræft

Den lave tilslutning til HPV-vaccinationen betyder, at flere kvinder vil blive alvorligt syge, barnløse og i værste fald dø af livmoderhalskræft, vurderer fagfolk.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Bekymringen over unge pigers fravalg af HPV-vaccinen er til at tage og føle på hos landets sundhedsmyndigheder.

»Vi er bekymrede. Meget bekymrede endda, for det er klart, at de piger vil være sårbare over for at få HPV og dermed i større risiko for at få livmoderhalskræft, som er en meget alvorlig kræftsygdom«, siger overlæge Bolette Søborg, Sundhedsstyrelsen.

På blot to år er antallet af 12-årige (årgang 2003), der bliver vaccineret mod HPV, faldet fra 90 til 27 procent. Det største fald ses i Nordsjælland og i Hovedstadsområdet, mens flest bliver vaccineret i Øst- og Vestjylland, viser de nyeste tal fra Statens Serum Institut. For årgangen inden, årgang 2002, var den dækningsgrad, der blev opgjort på samme tidspunkt sidste år, på cirka. 50 procent.

Kræftens Bekæmpelse deler bekymringen.

»Ja, der vil være kvinder, som får en cancersygdom, som de ikke behøver at få«, siger projektchef Iben Holten.

Her er man ligeledes alarmeret over det dramatiske fald, som ifølge organisationen afspejler de senere års debat om bivirkninger, der har skræmt mange forældre og deres døtre.

»Det er et meget voldsomt fald, og det vil betyde, at langt flere unge kvinder vil få celleforandringer og skulle opereres. En del kvinder vil også få fuldt udviklet livmoderhalskræft, og nogle vil dø af det«, siger Iben Holten.

Livmoderhalskræft er en af de mest alvorlige kræftsygdomme, og halvdelen af de kvinder, den rammer, er under 50 år. Deres fertilitet er i i fare, advarer Kræftens Bekæmpelse.

»De fleste kvinder vil ikke kunne få børn, og for den enkelte kvinde opleves det jo som en katastrofe, at hun aldrig kan få børn«, siger projektchef for sreening Iben Holten.

Behandlingen består oftest af både kemoterapi og stråling, og giver voldsomt mange bivirkninger, oftest resten af livet.

»Behandlingen rammer omkring blæren, skeden og endetarmen, og giver betydelige seksuelle problemer. Mange kvinder får også tarmproblemer, blæreproblemer, blødninger og løbende betændelsestilstande, så det er en virkelig alvorlig cancersygdom at få«, siger overlæge Iben Holten.

Vaccinen har siden 2009 været en del af det offentlige vaccinationsprogram og tilbydes til alle piger, når de fylder 12 år. Den beskytter mod flere former for HPV, der overføres seksuelt, og er derfor mest effektiv, hvis den gives før pigernes seksuelle debut.

Det er derfor ikke for sent for de 12-årige piger at blive vaccineret, understreger Sundhedsstyrelsen, der har ansvaret for det offentlige vaccinationsprogram.

Her håber man, at de ikke-vaccineret piger vil ombestemme sig og blive vaccineret før deres seksuelle debut.

»Som myndighed må vi gøre alt, hvad vi kan, for at nå ud til disse piger og deres familier og til de kommende generationer af piger, for mange af dem har fået noget information, som gør dem utrygge, og det er vores opgave at prøve at nå dem«, siger overlæge Bolette Søborg.

De nye tal omfatter de piger, som er født i 2003, og det vil tage flere årgange at nå tilbage til til den høje dækningsgrad på 90 procent, der var for blot to år siden, vurderer overlægen.

Har I været gode nok til at informere befolkningen om HPV-vaccinens egenskaber?

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Vi har ikke været gode nok til at se, at mange mennesker også får deres information via de sociale medier, fra mund til mund, og ikke udelukkende via de klassiske informationskanaler i det etablerede system, for eksempel i pjecer, fra lægen eller på vores hjemmeside, sådan som man tidligere blev informeret om vacciner. Det er vi nødt til at tage til efterretning og lære af, og det haster«, siger overlæge Bolette Søborg, Sundhedsstyrelsen.

Det er muligt for kvinder at blive vaccineret gratis mod HPV indtil man er 18 år.

Omkring 80 procent af alle seksuelt aktive vil på et tidspunkt i deres liv blive smittet med en eller flere former for HPV, vurderer myndighederne.

Nogle infektioner bekæmper kroppen selv, mens andre bliver kroniske. Det er dem, der kan føre til celleforandringer, som kan udvikle sig til livmoderhalskræft.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Mona Samir Sørensen eller Sundhed, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden