Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

HPV-piger var oftere syge allerede inden vaccinen

Piger, som har mistanke om, at de er blevet syge af vaccinationen mod livmoderhalskræft, var i forvejen oftere i kontakt med sundhedsvæsenet, viser studie fra Statens Serum Institut.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Seks ud af ti såkaldte HPV-piger - der selv mener, at de er blevet alvorligt invalideret af vaccinen mod livmoderhalskræft - var ofte i kontakt med egen læge, henvist til psykolog, psykiater, kirorpraktor eller fysioterapeut eller en tur på hospitalet. Ofte uden en egentlig diagnose.

Før de modtog det første vaccinestik.

Det viser et nyt, endnu ikke offentliggjort registerstudie, som Statens Serum Institut torsdag præsenterede ved det Nordiske Vaccinationsmøde på Island for universitetsforskere, repræsentanter fra sundhedsmyndighederne og eksperter fra forskningsinstitutioner.

Var pigerne fuldkommen raske, allerede inden de fik første vaccine, eller var der nogle problemer, som de bøvlede med? Og det var der altså for en stor del af dem. Men ikke alle sammen

Til sammenligning var kun tre ud ti sammenlignelige HPV-vaccinerede piger uden oplevelsen af bivirkninger i forvejen i kontakt med sundhedsvæsenet.

»Det viser, at en del af dem havde symptomer, allerede inden de fik den første vaccine. Dermed underminerer det til dels det synspunkt, at symptomerne kommer fra vaccinen«, siger afdelingschef Kåre Mølbak fra Statens Serum Institut på en telefon fra Island.

Langt flere i kontakt med læger

Statens Serum Institut har fået cpr-numre fra Lægemiddelstyrelsen på 316 tilfældigt udvalgte piger, som myndighederne har registreret med formodede alvorlige bivirkninger.

Seruminstitutet har så undersøgt, hvor mange kontakter pigerne har haft via egen praktiserende læge i Ydelsesregisteret og med hospitaler via Landspatientregisteret.

Resultatet er sammenholdt med forbruget af sundhedsydelser i en kontrolgruppe på 163.910 HPV-vaccinerede piger uden oplevelsen af bivirkninger.

Pigerne fra kontrolgruppen er alle HPV-vaccineret samme år, har samme alder og bor i samme kommune, som de 316 piger med formodede alvorlige bivirkninger.

»Vi kan meget klart og statistisk signifikant se, at de har et øget forbrug af sundhedsydelser og et øget antal symptomer rapporteret fra sygehuse, allerede inden de får deres første hpv-vaccine. Det drejer sig konkret om, at de har haft en tættere kontakt til egen læge, har fået flere henvisninger til fysioterapi, kiropraktor – og de har været mere til psykolog og psykiater henvist via egen læge« siger Kåre Mølbak.

I forhold til sygehus har de haft »en lang række symptomer, der ikke ender op i egentlige diagnoser«, eksempelvis har de haft ondt i maven, smerter i bevægeapparatet og andre former for medicinske uafklarede symptomer, herunder symptomer fra nervesystemet som for eksempel hovedpine.

»De har også haft øget forekomst af skader, relativt milde som forstuvning af ankler og den slags. Det kan hænge sammen med, at de måske har været sportspiger«, siger afdelingschefen.

Nogle har bivirkninger

»Det er vigtigt at understrege, at jeg er epidemiolog. Det vil sige, at jeg ser på populationen som gruppe. Der vil naturligvis blandt de bivirkningsramte reelt være piger, der har bivirkninger og som har været fuldstændig raske før vaccination. Men omvendt er der altså også nogle, der havde symptomer – også før første HPV-vaccine. Og ser man på dem som gruppe, så havde de en betydelig højere forekomst af et eller flere symptomer allerede inden deres første vaccine. Det skal tages med, når man ser på den samlede årssagssammenhæng«, siger han.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Normalt er det en dødssynd for forskere at gå offentligt ud med resultater, før de er publicerede i et videnskabeligt tidsskrift. Hvorfor gør I det nu?

»Det er normalt, at man præsenterer og diskuterer videnskabelige resultater på videnskabelige møder, som det jeg er på her på Island. Jeg vil ikke sige noget heroppe, som jeg vil forholde den danske befolkning. Det er klart, at det her bliver fulgt op med flere detaljer, når resultaterne publiceres. Men det er også vigtigt at have med i debatten om bivirkninger og få stillet spørgsmålet: Var pigerne fuldkommen raske, allerede inden de fik første vaccine, eller var der nogle problemer, som de bøvlede med? Og det var der altså for en stor del af dem. Men ikke alle sammen«.

Kåre Mølbak pointerer også, at vaccinen måske kan være med til at forværre pigerne tilstand:

»Det at få en vaccine og få nogle lokale reaktioner fra vaccinen, som vi ved er normalt, kan have forværret deres forløb. Er du i forvejen ramt af smerter i bevægeapparatet og får en vaccine, så vil du opfatte en forværring. Vaccinen kan derfor have bidraget til, at de føler sig endnu mere utilpasse. Så der er mange nuancer i det her, og det kræver yderligere forskning. Vores studie lukker ikke debatten«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden