Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Krise. 23-årige André begik selvmord, få timer efter at han blev udskrevet fra en psykiatrisk modtagelse, hvor han havde henvendt sig dagen før. Hans og andre selvmord efter henvendelser om akut hjælp sætter fokus på, om akutmodtagelserne giver den rigtige hjælp.
Foto: Peter Hove Olesen

Krise. 23-årige André begik selvmord, få timer efter at han blev udskrevet fra en psykiatrisk modtagelse, hvor han havde henvendt sig dagen før. Hans og andre selvmord efter henvendelser om akut hjælp sætter fokus på, om akutmodtagelserne giver den rigtige hjælp.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Psykisk syge begår selvmord efter besøg på hospitalet

På tre år har mindst 27 danskere begået selvmord, kort efter de bad om akut hjælp på en psykiatrisk skadestue.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den 23-årige udviklingshæmmede André Betteka-Østergård begik selvmord 6. april i år. Han sprang i døden fra Vor Frelser Kirke i København.

Det skete, blot fem timer efter at han blev udskrevet fra Psykiatrisk Akutmodtagelse, Bispebjerg Hospital. Aftenen før var en stærkt bekymret mor ankommet med sin psykisk syge søn, fordi han sagde, at han ville begå selvmord.

»Det er en frygtelig tragisk historie, der slet ikke er til at holde ud. Hvor højt skal man råbe, før man bliver taget alvorligt?«, siger generalsekretær i Bedre Psykiatri Thorstein Theilgaard.

»Sagen viser, at vi har nogle grundlæggende udfordringer med vores psykiatriske akutberedskab, og det koster liv«, siger han.

Vi har set en tendens til, at vi får flere rapporter om patienter, der begår selvmord i forbindelse med kontakt med de psykiatriske akutmodtagelser

Ifølge Styrelsen for Patientsikkerhed begik 238 psykisk syge selvmord i forbindelse med psykiatrisk behandling i perioden 2012-2014. 27 selvmord knytter sig direkte til borgere, der kort før havde været i kontakt med en psykiatrisk akutmodtagelse. Alene i 2014 var der 15 selvmord.

»Vi har set en tendens til, at vi får flere rapporter om patienter, der begår selvmord i forbindelse med kontakt med de psykiatriske akutmodtagelser. Patienter, der har været i kontakt med akutmodtagelsen, og som af den ene eller anden grund er gået igen«, siger overlæge og enhedschef Lena Graversen, Styrelsen for Patientsikkerhed.

»Det lyder bekymrende, men når man lader patienten gå, beror det på en vurdering, om de kan klare sig selv eller ej. Og der skal meget til at holde tilbage med tvang«, siger formand for Danske Regioners Sundhedsudvalg, Ulla Astman (S).

Ifølge opgørelsen fra Styrelsen for Patientsikkerhed skete flertallet af selvmordene, 16 ud af de 27 i 2012-14, efter ’hjemsendelse efter kontakt med akutmodtagelsen’. Sådan som tilfældet også var med André Betteka-Østergård.

Ulla Astman mener, at tallene må få regionerne til at vurdere, »om vi har en tilstrækkelig kapacitet til stede«.

»En ting er senge- og behandlingspladser, men vi skal også have behandlere. I nogle dele af landet har vi altså mangel på psykiatere, det kan desværre også spille ind«, siger hun.

Pårørende føler sig afvist

I marts viste en undersøgelse fra Bedre Psykiatri blandt 230 pårørende, der havde været i kontakt med de psykiatriske akutmodtagelser, at 40 procent mente, at akutmodtagelsen ikke kunne hjælpe dem og deres syge pårørende, da de ankom i akut situation. 62 procent måtte forlade akutmodtagelsen uden at få tilstrækkelig hjælp, syntes de pårørende.

»Vores tal er skræmmende og udtryk for, at der skal et langt større fokus på de psykiatriske akutmodtagelser og skadestuer, der jo skal fungere som et akut sikkerhedsnet. Så mange pårørende må altså ikke føle, at de ikke er hjulpet godt nok«, siger Thorstein Theilgaard, Bedre Psykiatri.

Særligt hæfter han sig ved, at 37 procent af de pårørende ligefrem har oplevet, at den psykisk syge er blevet afvist på den psykiatriske skadestue.

»Jeg havde ikke forventet, at det står så skidt til«, siger han.

De mange selvmord i forbindelse med psykiatrisk behandling fik i 2015 Styrelsen for Patientsikkerhed til at holde en temadag om selvmord og selvmordsforsøg i den psykiatriske behandling, herunder kontakt til akutmodtagelserne.

Vores tal er skræmmende og udtryk for, at der skal et langt større fokus på de psykiatriske akutmodtagelser og skadestuer, der jo skal fungere som et akut sikkerhedsnet

Tallene dækker alene over selvmord, som sundhedspersonale har rapporteret som en såkaldt ’utilsigtet hændelse’.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Styrelse: Lav risikovurdering

»Det er svært at belyse, da folk kan begå selvmord flere dage efter besøg på en akutmodtagelse, og som personalet så aldrig rapporterer, da selvmordet ikke bliver sat i forbindelse med besøget på akutmodtagelsen. Derfor er antallet sandsynligvis højere«, siger Lena Graversen.

Styrelsen mener, at det bør overvejes, om borgere, der i akut krise henvender sig til en psykiatrisk akutmodtagelse, får det rigtige tilbud, for det er svært at risikovurdere patienter i krise.

Ifølge forskning fra professor Merete Nordentoft, Psykiatrisk Center København, begår 1 ud af 1.000 selvmord, inden for et år efter at de har været i kontakt med en psykiatrisk akutmodtagelse.

Læger skønner risikoen for selvmord ud fra en række indikatorer – tidligere selvmordsforsøg og tanker, pårørendes iagttagelser, patientens impulsivitet, nye livsomstændigheder, sortsyn og om patienten er forpint og presset. »Det samler vi i en personlig risikovurdering. Og der vil desværre altid kunne skønnes forkert«, siger Merete Nordentoft.

Region Hovedstadens Psykiatris vicedirektør, Peter Treufelt, kalder André Betteka-Østergårds selvmord meget tragisk. »Vi kan dog ikke gå ind i konkrete sager både af hensyn til de efterladte og tidligere, nuværende og kommende patienter«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden