Foto: Finn Frandsen
Sygdom

Mange flere overlever kræft

Behandlingen af kræftsygdomme herhjemme er ved at komme op på samme niveau som i det øvrige norden.

Sygdom

Der er sket betydelige fremskridt med hensyn til overlevelse af kræftsygdomme herhjemme.

Og det kan patienterne takke indførelsen af de såkaldte kræftpakker for.

Det mener sundhedsøkonom Jes Søgaard fra Kræftens Bekæmpelse ifølge Kristeligt Dagblad.

I årene efter årtusindskiftet døde i gennemsnit knap to ud af tre patienter med kræft i maven inden for et år efter, at diagnosen var stillet. I dag er hver anden patient i live efter et år.

LÆS ARTIKEL

Det samme gælder for patienter, der har fået diagnosen hjernetumor eller kræft i centralnervesystemet. Dengang overlevede to ud af tre.. I dag er fire ud af fem i live et år efter, skriver Kristeligt Dagblad.

Og sådan er fremskridtene mærkbare inden for stort set alle de mest udbredte kræftsygdomme.

Det viser de nyeste tal, som sundhedsøkonom Jes Søgaard har hentet i databasen Nordcan, der samler kræftstatistik fra de nordiske landes nationale kræftregistre.

»Det går rigtig godt i forhold til, at flere danskere overlever kræft. Hidtil har vi set på overlevelse som den altoverskyggende faktor, vi måler behandlingens succes på. Der er vi nu så højt, at det ikke længere bør være den eneste målstok«, siger han.

I de nye tal sammenlignes overlevelsen i to perioder: 2000-2004, inden de tre store kræftplaner fik effekt, og fra 2010-2014, efter at kræftplanerne er ført ud i behandlingssystemet.

Historisk har Danmark haft et efterslæb i forhold til de øvrige nordiske lande, når det gælder chancerne for at overleve en kræftsygdom.

Ifølge de nye tal har danske mænd fra årtusindskiftet til i dag hentet 75 procent af efterslæbet til finnerne i forhold til at være i live et år efter en kræftdiagnose og 48 procent i forhold til svenske mænd.

Når usikkerhederne ved at sammenligne på tværs af landegrænser tages i betragtning, mener Jes Søgaard, at dansk kræftbehandling i vid udstrækning er kommet på niveau med de nordiske naboers.

»Jeg mener, at tallene viser, at kræftplanerne har virket. De har medført en total omorganisering og systematisering af behandlingsindsatsen«, siger han.

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce