Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

anbefaling. De europæiske lægemiddelmyndigheder  anbefaler ikke, at man vaccinerer drenge. Og det lytter regeringen til, siger den danske sundhedsminister.
Foto: MIRIAM DALSGAARD

anbefaling. De europæiske lægemiddelmyndigheder anbefaler ikke, at man vaccinerer drenge. Og det lytter regeringen til, siger den danske sundhedsminister.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sundhedsminister: Ingen gratis HPV-vacciner til drenge foreløbig

Astrid Krag afviser at give begge køn fri og lige adgang til vaccinationstilbud.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Gratis HPV-vaccinationer til alle Danmarks drenge bliver ikke en realitet i den nærmeste fremtid.

Det slår sundhedsminister Astrid Krag (SF) fast, efter at lægefaglige eksperter og forskellige organisationer de seneste måneder har slået kraftigt på tromme for, at drenge ligesom piger bør have fri adgang til vaccinen, der bedst er kendt for at forebygge livmoderhalskræft.

»På bundlinjen står, at de europæiske lægemiddelmyndigheder (EMA) ikke anbefaler, at man vaccinerer drenge. Og det lytter vi selvfølgelig til«, siger Astrid Krag.

Sundhedsudvalg ønsker økonomisk vurdering Folketingets Forebyggelses- og sundhedsudvalg har netop bedt ministeren finde ud af, om der er en samfundsøkonomisk gevinst ved at vaccinere drenge på lige fod med piger.

Ifølge flere eksperter er der nemlig klare indikationer på, at HPV-vaccinen ud over at forebygge kønsvorter og livmoderhalskræft hos piger også kan afværge hoved-halskræft samt penis- og analkræft hos drenge.

Og mens Sundhedsministeriet arbejder på at finde svar på udvalgets spørgsmål, om hvorvidt HPV-vacciner til drenge kan betale sig »ud fra det perspektiv, at samfundet efterfølgende ville kunne spare penge på kræftbehandlinger m.v«, skal man ifølge ministeren ikke forvente forandringer foreløbig.

»Det er jo nok er en strømpil, at man i EMA siger, som man gør. Og det er umiddelbart svært at se, at vi i en dansk kontekst skulle komme frem til nogle helt andre konklusioner«, siger hun.

Hvis det viser sig, at det samfundsøkonomisk kan betale sig at vaccinere alle drenge, vil du så på den baggrund genoverveje beslutningen?

»Jamen jeg følger udviklingen på området og følger løbende med i, om der kommer ny dokumentation og anbefalinger fra EMA. Men det er klart, at effekten af det skal stå målt med både den udgift det er og de eventuelle bivirkninger, der måtte være. Og det er de ting, man også tager med, når man i EMA overvejer, om man skal anbefale at bruge den eller ej«.

CASE

Imidlertid glæder Astrid Krag glæder sig over, at det for få måneder siden lykkedes at udvide det offentlige vaccinationsprogram, så kvinder der er født i år 1985 og senere kan få gratis HPV-vaccine.

»Det har været meget vigtigt for os at tage skridtet med at gøre HPV-vaccinen gratis for kvinder og jo også et vigtigt skridt for de drenge, som vil opleve ikke at blive smittet af piger, som har vaccinen«, lyder det fra ministeren med henvisning til, at piger, der er vaccineret, indirekte beskytter deres mandlige sexpartnere.

Følger udviklingen tæt

Modsat i Europa har sundhedsmyndighederne i Australien, Canada og USA anbefalet at inkludere drenge i landenes gratis HPV vaccinationstilbud.

Gør det indtryk på dig, at lande som USA, Canada og Australien ser anderledes på sagen?

»Selvfølgelig lytter jeg til internationale erfaringer, helt klart. Og det er jo også det, der gør, at vi i sidste ende lægger os op ad erfaringerne fra det europæiske lægemiddelagentur, som følger udviklingen rigtig nøje«.

LÆS OGSÅ:

På længere sigt vil sundshedsministeren dog ikke afvise, at drenge kan få plads i det gratis vaccinationsprogram,

»Det er noget, vi er meget optaget af, og derfor følger jeg selvfølgelig også området i forhold til HPV-vaccine for drenge meget tæt. Vi har bare ikke nogen aktuelle planer om at indføre vaccinen for drenge«, lyder det fra Astrid Krag.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden