Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
JENS DRESLING
Foto: JENS DRESLING

astmaindlæggelser. Allerede to år efter rygeloven blev vedtaget var antallet af indlæggelser af småbørn med astma faldet med 23 procent i Danmark. (arkivfoto)

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Markant fald i indlæggelser af astmabørn efter ny rygelov

Ændret rygekultur måske bag halvering i indlagte astmabørns sengedage.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der indlægges færre danske astmabørn på sygehusene, og de der indlægges, kommer hurtigere hjem efter endt behandling end for fem år siden, da rygeloven blev vedtaget i 2007.

Det fremgår af den seneste statistik på området fra Danmark, England og Skotland.

Antal sengedage er halveret

Astmaindlæggelserne af helt små børn i Danmark faldt med omkring 23 procent allerede to år efter vedtagelsen af rygeloven fra 2007 til 2009.

Samtidig er antallet af sengedage på offentlige sygehuse brugt på småbørn med astma næsten halveret fra 2007 til 2011, viser tal fra Statens Serum Institut.

Hos Kræftens Bekæmpelse lyder en god del af forklaringen på de færre astma-indlæggelser og -sengedage, at danskerne i stor stil er holdt op med at fylde privatboligen med tobaksrøg.

Den private bolig var ellers det sted, hvor de fleste børn først kom i kontakt med tobaksrygning.

»Det skete en rygekulturrevolution næsten umiddelbart efter rygeloven blev vedtaget i 2007. Og i løbet af få måneder ændrede rygerne også opfattelse af, hvor let det er at gå udenfor og ryge, hvor det jo dybest set er rarest at ryge for alle parter, fordi det giver ren luft indendørs«, siger overlæge i Kræftens Bekæmpelse, Inge Haunstrup Clemmensen.

Tal fra Kræftens Bekæmpelses undersøgelser viser da også, at hvor der i 2007 kun var røgfrit i hvert tredje danske hjem (31 procent), var antallet af hjem, hvor der aldrig blev røget, fordoblet til 61 procent i 2011.

LÆS ARTIKEL

De seneste tal fra Kræftens Bekæmpelse fra 2012 viser, at i 69 procent af alle danske privatboliger bliver der aldrig røget indendørs.

»Der er overhovedet ingen tvivl om, at der er en årsagssammenhæng mellem faldet i børns astmaindlæggelser og faldet i indendørs rygning. Jeg kan ikke bevise det videnskabeligt, men faldet i indendørs rygning er en af de brikker, der fylder rigtig meget«, siger Inge Haunstrup Clemmensen.

Også på Rigshospitalet erkender man sandsynligheden for en sammenhæng.

»Man begynder faktisk at se noget i statistikkerne, når det gælder rygerelateret sygdom hos børn. Man ser den samme tendens i England og Skotland, og man mener, at ændret rygekultur kan være en del af forklaringen«, lyder det fra professor og overlæge på Rigshospitalet, Bente Klarlund Pedersen.

»Denne udvikling er enormt positiv, men rent videnskabeligt kan man ikke sige, at den er et bevis på, at rygeloven har haft effekt, eller at man har påvist en årsagssammenhæng«, tilføjer hun.

Dels ved man ikke med sikkerhed, hvor mange der overholder rygeloven. Og dels har behandlingen af astma ændret sig, og et rationaliseret sundhedssystem sender folk hjem hurtigere end tidligere.

»Men der er dog næppe tvivl om, at når færre ryger, har det en positiv betydning for astmabørn«.

I England blev et rygeforbud indført samme år som i Danmark. Her fandt man ifølge forskere fra Imperial College i London, at der var 12 procent færre engelske børn, der blev indlagt med alvorlig astma allerede i året efter rygeforbuddet. Og i de følgende år er antallet af indlæggelser faldet med yderligere tre procent hvert år, fremgår det af statistikken.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden