Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
DANIEL HJORTH
Foto: DANIEL HJORTH

Leg. Autister kan have problemer i socialt samspil og med kommunikation og selvoplevelse. Børnene på billedet har ikke autisme.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Gamle bedstefædre får oftere autistiske børnebørn

Ikke kun ældre fædre har risiko for at få autistiske børn, viser forskning.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Børnebørn, hvis bedstefædre er oppe i alderen lider i større udstrækning af autisme end ellers, viser ny forskning.

Det skriver den svenske netavis dn.se.

Forskningen tyder på, at risikoen opsamles over flere generationer, skriver forskerne fra Karolinska Instituttet, der står bag opdagelsen.

»For første gang, viser det sig, at både far og morfars livsstil påvirker risikoen for autisme. Det betyder dog ikke, at man skal afholde sig fra at få børn, hvis ens far er oppe i alderen«, siger Christina Hultman, der er professor ved Karolinska Institutet og en forskerne bag undersøgelsen, som publiceres i tidsskiftet Jama Psychiatry.

Hun forklarer, at selv om risikoen for autisme er stigende, så er den stadig meget lille.

LÆS OGSÅ

Risiko efter de 50 år

Tidligere undersøgelser har vist, at mænd, der er ældre, når de bliver fædre, oftere får børn, der er diagnosticeret med autisme end mænd, der bliver fædre, når de er yngre.

I den aktuelle undersøgelse analyserede forskerne registerdata fra næsten 6.000 personer med autisme og mere end 30.000 kontrolpersoner født i Sverige siden 1932.

Resultatet viser, at jo ældre mændene var, da de fik børn, jo større er risikoen for at få et barn med diagnosen autisme.

De, der havde en bedstefar, som var 50 år eller ældre, da han blev far, havde 67 procent højere risiko sammenlignet med dem, der blev fædre ved 20-24 års alderen. Nogle havde helt op til 79 procent risiko for at få sygdommen, fordi de havde en ældre bedstefar.

LÆS OGSÅ

Årsagen til forbindelsen er uklar. Forskerne spekulerer på, om det kan være fordi, der kommer flere mutationer i mandlige kønsceller med alderen.

»Vores resultater tyder på, at disse mutationer overføres til en ellers sund baby og kan påvirke afkommet i den næste generation, altså børnebørnene«, sagde Emma Frans, kandidatstuderende og forfatter af artiklen.

I Sverige er mindre end en procent diagnosticeret med autisme. Sygdommen er karakteriseret ved vanskeligheder i sociale sammenhænge og kommunikation.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden