Dragten fra Coop bliver samlet vinder af Tjeks flyverdragt-test. Her har Eva taget den på en tur i H. C. Ørstedsparken.
Foto: PETER HOVE OLESEN

Dragten fra Coop bliver samlet vinder af Tjeks flyverdragt-test. Her har Eva taget den på en tur i H. C. Ørstedsparken.

Test

Flyverdragt fra Coop bedst i test

En sikker hætte trækker Coops flyverdragt til tops i Tjek's test af børnenes vinteruniform. Seks ud af otte dragter har en hætte, der kan være farlig for barnet.

Test
FOR ABONNENTER

For 450 kroner får du en flyverdragt, der både er vandtæt og sikker for dit barn at lege i.

Det er prisen for vindermodellen i Tjeks store test af nogle af de mest udbredte flyverdragter på det danske marked.

Dragten er fra Friends, der er supermarkedskæden Coops eget mærke. Den scorer især højt på at have en hætte, som barnet ikke risikerer at blive kvalt i.

Problemer i seks ud af otte dragter Og netop sikkerheden ved hætterne var en gennemgående mangel ved de testede dragter, påpeger Forbrugerlaboratoriet, der har stået for undersøgelsen.

Kun to af de otte dragter lever op til den europæiske standard for sikkerhed i børnetøj. Den kom i 2004.

»Det overraskede os faktisk, at så mange af dragterne havde sikkerhedsproblemer. Især, fordi producenterne har haft god tid til at sætte sig ind i sikkerhedsstandarden. Problemet med hætterne kan løses«, siger testkonsulent Kristina Lilliendal fra Forbrugerlaboratoriet.

Barnet kan hænge fast
Det farlige består i, at de fleste hætter i dag lukkes til med en klap foran barnets mund. Dermed danner hættens åbning en løkke.

Hænger hætten fast i noget - for eksempel en gren, der kan kile sig ind mellem knapperne, der holder hætten fast til dragten - kan klappen glide ned omkring barnets strube og stramme til.

»I sådan en situation skal hætten af sig selv kunne falde helt af, hvis den skal være sikker«, påpeger testkonsulenten.

Sikkerhedsstyrelsen: Vi ser nærmere på risikoen
Tjek har forelagt hætte-konstruktionerne for Sikkerhedsstyrelsen, der blandt andet holder øje med, at forbrugerprodukter ikke er farlige.

Herfra siger Hardy Balle, der er leder af enheden for produktsikkerhed:

»Der er nok ingen tvivl om, at hætterne udgør en sikkerhedsrisiko, hvis de ikke åbner af sig selv. Og vi vil godt se nærmere på, hvor stor den risiko er. En flyverdragt må ikke være farlig«.

Foto: Forbrugerlaboratoriet

Dokumentation for sikkerhed
Den europæiske sikkerhedsstandard siger blandt andet, at en hætte til børn under syv år ikke må have lange, løse snore - og det havde ingen af de testede modeller da heller ikke.

»Vi havde egentlig troet, at producenterne så havde fundet et alternativ til snore, som ville leve op til sikkerhedsstandarden«, siger Hardy Balle og tilføjer, at det er frivilligt, om man vil følge standarden.

Men under alle omstændigheder skal producent eller importør over for Styrelsen kunne dokumentere, at børnetøjet ikke er farligt.

Testens nummer to giver våd numse
I Tjeks test vægter sikkerheden 40 procent i den samlede bedømmelse, og det sender blandt andet den dyre dragt fra Ticket to Heaven i bund.

Det skyldes, at hætten på denne model - udover en klap, der lukkes foran munden - har ekstra stropper båden ovenpå og i siden. Her er der altså endnu større risiko for, at barnet kan hænge fast under leg.

Flyverdragten fra Mikk-line skiller sig sammen med vindermodellen fra Friends ud ved at have en hætte, der er sikkerhedsmæssigt i orden. Derfor lander modellen fra Mikk-line på en samlet andenplads, selv om dragten under testen viste sig ikke at være vandtæt.

Tag hætten af

»Flyverdragter er jo ikke regntøj, og vi har lagt mest vægt på sikkerheden«, siger testkonsulent Kristina Lilliendahl.

Og eftersom mange af dragterne klarer sig udmærket på andre punkter end sikkerheden, kan man sagtens vælge dem til sit barn alligevel - hvis man tager hætten af og i stedet giver barnet en varm hue på hovedet.

Testen viste også stor forskel på pasformen i dragterne, selv om de alle angiver at være til et to-årigt barn på 92 centimeter. Du kan under hver model læse nærmere og finde den flyverdragt, der passer bedst til dit barns kropsfacon.

Klik på teksten 'se stort skema' i nedenstående skemas øverste højre hjørne og få overblik over flyverdragternes fordele og ulemper.

Coops eget mærke Friends klarede sig også godt i Tjeks test af vinterstøvler til børn. Læs mere her:

Redaktionen anbefaler:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce