ZzzZzz. Hvis du er søvnig i dag, er det ikke månens skyld. I hvert fald ikke ifølge videnskaben.
Foto: JAN GRARUP

ZzzZzz. Hvis du er søvnig i dag, er det ikke månens skyld. I hvert fald ikke ifølge videnskaben.

Velvære

Overlæger: Her er sammenhængen mellem dårlig søvn og fuldmånen

To overlæger afviser blankt, at månens påvirkning gør folk søvnløse.

Velvære

En hurtig stikprøve i kantinen er ikke til at tage fejl af.

Flere har vendt og drejet sig søvnløst i nat, hvor månen stod fuld og rund på himlen.

Men myten om, at det runde himmellegemes faser påvirker vores søvnmønster har intet på sig.

I hvert fald ikke, hvis man spørger to overlæger med speciale i søvnmedicin.

Måneskinnet kan genere

»Med mindre man ligger med månelyset lige ned i ansigtet og dermed bliver forstyrret, har det ingen indvirkning på søvnen, at månen er fuld«, siger Jan Ovesen, overlæge og specialist i søvnmedicin.

»Månen er der jo altid, uanset om den er fuld eller ej«, pointerer han.

Poul Jennum, professor og overlæge på Dansk Center for Søvnmedicin på Københavns Universitet er enig. Han fortæller, at ingen undersøgelser hidtil har kunnet påvise en sammenhæng.

»Der kan være den sammenhæng, at hvis vi ikke har fået trukket gardinerne for, og månen skinner ind af vinduet, vil nogle af os, som sover let, måske opleve en dårligere søvn. Men det er ikke videnskab«, understreger han.

Jan Ovesen forklarer, at det psykologiske aspekt er meget vigtigt for vores søvnmønster.

»Hvis man ser, at det er fuldmåne, inden man går i seng, kan det have en selvforstærkende effekt, hvis man har svært ved at falde i søvn, eller vågner om natten. Har man en forestilling om, at månen får en til at sove dårligere, kan det sagtens blive til virkelighed«.

Det afgørende er, hvordan man reagerer på sin søvnløshed, siger Jan Ovesen. Hvis man slapper af, og vender sig om på den anden side og nyder, at man ikke behøver stå op før næste morgen, vil det for langt de fleste være uproblematisk. Bliver man derimod stresset over at være vågen eller begynder at tænke på alt det man skal nå, går det galt.

»Hvis man panikker og tænker at nu får jeg ikke lukket et øje, så frisætter man samtidig stresshormonet adrenalin, og det forhindrer en i at falde i søvn igen. Så et godt råd er at koncentrere sig for ikke at køre sig selv op i en spids over at lægge vågen«, siger Jan Ovesen.

Så vores kantinestikprøve har intet på sig?

»Jeg kender mange, der siger, at de sover dårligt ved fuldmåne. Men når det har været overskyet, og jeg spørger dem, hvordan de har sovet, så har de slet ikke lagt mærke til noget«.

FACEBOOK

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce