Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
kur? En diætist foreslår at droppe slankekuren og i stedet blot fokusere på de fødevarer, man indtager for meget af. En anden går ind for slanekure, hvis man kan få nogle nye madvaner af dem.
Foto: FINN FRANDSEN

kur? En diætist foreslår at droppe slankekuren og i stedet blot fokusere på de fødevarer, man indtager for meget af. En anden går ind for slanekure, hvis man kan få nogle nye madvaner af dem.

Velvære
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ernæringsekspert: Drop slankekuren helt og spis sund mad

Nyt stort studie viser, at alle slankekure virker ens. Men hvilken er så sundest?

Velvære
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvis du gerne vil tabe dig, er det en god ide at starte med at se på, hvad du egentlig fylder i maven og så stille og roligt fjerne noget af det, du får for meget af.

Det er altså ikke en slankekur, der er tale om, men en ændring af dine kostvaner.

Det understreger ernæringseksperten Per Brændgaard Mikkelsen på spørgsmålet om, hvad en sund slankekur er. Spørgsmålet er aktuelt, efter at det i en stor undersøgelse er kommet frem, at alle slankekure slanker lige lidt eller lige meget.

Sunde slankekure?

Men undersøgelsen, der er offentliggjort i det amerikanske anerkendte lægetidsskrift JAMA, handler kun om at måle antallet af tabte kilo og forholder sig ikke til, om der er slankekure, der er mere sunde end andre.

Og Per Brændgaard Mikkelsen, der er uddannet i human ernæring ved Københavns Universitet, er i det hele taget ikke meget for begrebet slankekure.

»Grunden til at slankekure er en dårlig ide er, at de som regel ikke bliver fulgt, fordi de på et tidspunkt kommer i konflikt med det liv, vi også gerne vil leve«, siger han.

LÆS ARTIKEL

»Så det er vigtigt at lave nogle små gradvise ændringer, man kan vænne sig til, og lade vægttabet tage længere tid, hvilket iøvrigt også er sundere end hurtigt vægttab«, siger Per Brændgaard Mikkelsen.

Han mener, at det er meget individuelt, hvad der virker bedst for hver enkelt. Men at det er en god ide at efterspore, hvad det er for fødeemner, man får for meget af ud fra devisen, at selv sunde fødevarer kan overdrives.

»Selv om du er på en højproteinkur, kan du udmærket blive tyk af proteiner, og det samme gælder alle andre fødeemner«, siger han.

»Og hvis du går ud hver weekend og drikker en masse alkohol, kan det godt være der, du får for mange kalorier, og så giver det mening at skære ned på det forbrug«.

Per Brændgaard Mikkelsen fortæller, at mange mennesker følger en kur, som gør, at de får for meget af noget.

»Det kan være skyr. Det kan være oksebøffer. Det kan både være fedtstoffer og proteiner, de spiser for meget af, og så bliver man altså fed«, siger han.

Han peger på en anden undersøgelse, der med variationer fortæller næsten samme historie som den netop offentliggjorte i JAMA.

En gruppe mennesker på forskellige slankekure, vægtvogtere, fedtfattige diæter og to slags proteinrig kost, blev sammenlignet på antal kilo, de havde tabt to år efter, kurene begyndte. De havde alle tabt lige mange kilo, men de fleste var også holdt op med at følge kurene.

»Det var tilsyneladende alene den månedlige påmindelse om, at de lige skulle forholde sig til, hvad de reelt spiste i forhold til det, kuren foreskrev, der var tilstrækkeligt til at holde dem på et længerevarende vægttab«, fortæller Per Brændgaard Mikkelsen.

En slankekur kan godt gå an

Helt så bange for en decideret slankekur er ernæringseksperten Martin Kreutzer ikke. Han mener godt, at man kan starte med en slankekur, hvis man undlader at falde tilbage i gamle vaner bagefter. Men på spørgsmålet om, hvilken slankekur, der efter hans mening så er den bedste, lyder det.

»Det er en slankekur, der minder mest om det, du gerne vil spise, når kuren er overstået«, siger han.

Han vil anbefale en slankekur, der ligger så tæt på kostpyramiden som muligt.

»Mit råd er en kur med meget groft grønt og lidt frugt. Tænk i proteinbomber som kød, fisk og fjerkræ, grønne kulhydrater som råkost og sundt fedt som i olie, avocado, oliven, fed fisk og æg. Og så vil jeg anbefale fuldkornsprodukter. De tre væsentligste justeringer vil være en fjernelse af tomme kalorier som slik, kage, alkohol osv. i hverdagene, en øgning af proteinindtaget og en kraftig reduktion i brødindtagelsen«.

Men det skal ifølge Martin Kreutzer smage godt, og det skal pege frem mod tiden efter slankekuren, hvor de gode madvaner gerne skulle have bundfældet sig.

»Og det er lidt svært med en pulverkur. Du lærer intet af den udover at synke noget mættende væske, hvor i mod du med en lavkulhydratkur lærer noget, du kan bruge efter slankekuren«, siger han.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden