Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

slankekure. Det er stort set ligegyldigt, hvilken slankekur, du vælger. De ender med det samme resultat, viser et nyt stort canadisk/amerikansk studie.
Foto: JENS DRESLING

slankekure. Det er stort set ligegyldigt, hvilken slankekur, du vælger. De ender med det samme resultat, viser et nyt stort canadisk/amerikansk studie.

Velvære
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nyt stort studie: Alle slankekure ender med samme resultat

Alt handler om kalorieindtag og -forbrug. Typen af slankekur betyder intet.

Velvære
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Om du går på en såkaldt stenalderkur eller sværger til Atkins-kuren eller bare går på en almindelig slankekur:

Du taber dig sandsynligvis, men du taber dig ikke mere på den ene kur end på den anden. Det er nemlig stort set ligegyldigt, hvilken kur, du benytter.

Alle tabte sig uanset kur

Det viser et stort canadisk/amerikansk studie af 48 slankekure af forskellig slags, som omkring 7.286 mennesker har deltaget i.

Resultaterne får forskerne bag studiet til at konkludere, at når mennesker vil slanke sig, er den bedste slankekur, man kan anbefale dem, den slankekur, som de helst selv vil følge.

Studiet er et af de mest omfattende, der er lavet af forskellige slankekures virkning, og det er netop offentliggjort i det anerkendte lægetidsskrift JAMA.

Gruppen af forskere har sat sig for at indsamle al relevant viden om slankekures virkning, og hovedparten af studierne har undersøgt effekten af kurene i forløb på seks måneder. Nogle forløb har også varet 12 måneder.

Det viste sig, at så længe indtagelsen af kalorier blev begrænset, tabte personerne sig, uanset hvilken slankekur, de var på.

LÆS ARTIKEL

Der var så lidt forskel på vægttabet de forskellige slankekure imellem, at det ikke er statistisk relevant at lægge betydning i, konkluderer forskerne.

Samtlige 48 undersøgelser omfatter voksne i mange vægtklasser lige fra ganske lidt overvægt og et BMI-tal på 25 og op efter.

Alle resultaterne blev korrigeret for forhold, der kunne påvirke de samlede resultater, men ikke var relevante for undersøgelsen. Samtidig blev en gruppe mennesker fulgt, som ikke var på slankekur.

Bedst resultat at skrue ned for kulhydraterne

Det største vægttab blev opnået på den såkaldte lav kulhydrat kur. Her tabte deltagerne sig i gennemsnit 8,73 kilo over en seks måneders periode på kuren.

LÆS ARTIKEL

Men det næststørste vægttab blev opnået med en kur med såkaldt fedtfattig kost. Her tabte forsøgspersonerne sig i gennemsnit 7,99 kilo - altså 0,7 kilo mindre end vægttabet ved lav kulhydratkuren.

»Forskellene på vægttabene i de forskellige kure var minimale«, konkluderes det i undersøgelsen, og forskellene mellem kurene snævredes yderligere ind, jo længere tid kuren varede.

Vægttab er ikke det eneste vigtige

Fra dansk side lyder der både anerkendende og forbeholdne ord om de nye forskningsresultater fra overlæge og leder af Enheden for overvægtige børn på Holbæk Sygehus, ph.d. Jens Christian Holm. Han mener, at forskningsresultaterne kan overføres til danske forhold.

»I princippet ja. Men husk, at det er en livslang pointe at leve sundt, og at det ikke er vægttabet i sig selv, som egentlig er det vigtigste, men i stedet det at holde et vægttab over længere tid. Forskningsartiklen kaster stort set ikke lys på dette«, siger Jens-Christian Holm.

Men han peger også på begrænsninger i forskningsresultaterne. Han mener for det første, at studieperioden er for kort, og han peger desuden på det kendte fænomen, at kroppens hormonelle systemer under en slankekur forsøger at opretholde fedtmassen og genetablere den, hvis man taber sig.

»Det er årsagen til, at alle vægttabsstudier typisk viser vægtforøgelse igen efter vægttab«, siger Jens-Christian Holm.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden