Foto: Finn Frandsen
Velvære

Autorisation til mindfulness-behandling ikke realistisk

På trods af succesfulde behandlinger, har Sundhedsstyrelsen ikke planer om at autorisere terapeuter.

Velvære

Gå til lægen og bliv henvist til kvalificeret mindfulness.

Sådan bør det være i Danmark, mener flere af de behandlere, som bruger mindfulness som supplement til behandlingen af syge mennesker.

»Vi kan dokumentere med forskning, at mindfulness kan virke mod for eksempel depression på niveau med medicin, og vi har den faglige ekspertise til at sætte det i værk på en seriøs måde, så det bør være en del af sygesikringen«, siger psykiater og seniorforsker Lone Overby Fjorback, Aarhus Universitetshospital.

LÆS ARTIKEL

Hun er leder af Dansk Center for Mindfulness. Her kan man tage uddannelsen i mindfulness efter MBSR-modellen, der ifølge Fjorback har dokumenteret effekt, og opererer efter internationale forskningsstandarder.

»Vi synes, at det er en god ide at autorisere MBSR-behandlere, for i dag er det et løst marked, hvor alle kan lave mindfulness uden at have fagligheden i orden, og det synes jeg er kritisabelt. En autorisation vil være med til at sikre kvaliteten«, siger Lone Overby Fjorback.

Lægen bestemmer selv

En særlig autorisation er der dog ikke udsigt til, vurderer Sundhedsstyrelsen.

»I Danmark er man restriktiv med at autorisere nye faggrupper, så jeg har svært ved at forestille mig, at man skulle autorisere mindfulness terapeuter, der for en dels vedkommende allerede er autoriserede som læger eller sygeplejersker«, siger kontorchef Birte Obel.

Psykolog Benita Holt Rasmussen ærgrer sig over den udmelding:

»Vi har en metode, som vi ved virker og som er prisbillig, så jeg synes absolut, det ville være passende at få behandlingen anerkendt af Sundhedsstyrelsen«.

Sundhedsstyrelsen understreger, at det er fagfolk, der vurderer, hvilke behandlinger, det er relevant at tilbyde patienter og borgere. Sundhedsstyrelsen skal ikke anerkende eller godkende disse behandlinger, ej heller mindfulness.

»Det står læger eller andre frit for at bruge mindfulness som behandling af patienterne, hvis man skønner det relevant. Det bestemmer Sundhedsstyrelsen ikke«, siger kontorchef Birte Obel.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce