Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Foto: Finn Frandsen
Velvære
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Autorisation til mindfulness-behandling ikke realistisk

På trods af succesfulde behandlinger, har Sundhedsstyrelsen ikke planer om at autorisere terapeuter.

Velvære
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Gå til lægen og bliv henvist til kvalificeret mindfulness.

Sådan bør det være i Danmark, mener flere af de behandlere, som bruger mindfulness som supplement til behandlingen af syge mennesker.

»Vi kan dokumentere med forskning, at mindfulness kan virke mod for eksempel depression på niveau med medicin, og vi har den faglige ekspertise til at sætte det i værk på en seriøs måde, så det bør være en del af sygesikringen«, siger psykiater og seniorforsker Lone Overby Fjorback, Aarhus Universitetshospital.

LÆS ARTIKEL

Hun er leder af Dansk Center for Mindfulness. Her kan man tage uddannelsen i mindfulness efter MBSR-modellen, der ifølge Fjorback har dokumenteret effekt, og opererer efter internationale forskningsstandarder.

»Vi synes, at det er en god ide at autorisere MBSR-behandlere, for i dag er det et løst marked, hvor alle kan lave mindfulness uden at have fagligheden i orden, og det synes jeg er kritisabelt. En autorisation vil være med til at sikre kvaliteten«, siger Lone Overby Fjorback.

Lægen bestemmer selv

En særlig autorisation er der dog ikke udsigt til, vurderer Sundhedsstyrelsen.

»I Danmark er man restriktiv med at autorisere nye faggrupper, så jeg har svært ved at forestille mig, at man skulle autorisere mindfulness terapeuter, der for en dels vedkommende allerede er autoriserede som læger eller sygeplejersker«, siger kontorchef Birte Obel.

Psykolog Benita Holt Rasmussen ærgrer sig over den udmelding:

»Vi har en metode, som vi ved virker og som er prisbillig, så jeg synes absolut, det ville være passende at få behandlingen anerkendt af Sundhedsstyrelsen«.

Sundhedsstyrelsen understreger, at det er fagfolk, der vurderer, hvilke behandlinger, det er relevant at tilbyde patienter og borgere. Sundhedsstyrelsen skal ikke anerkende eller godkende disse behandlinger, ej heller mindfulness.

»Det står læger eller andre frit for at bruge mindfulness som behandling af patienterne, hvis man skønner det relevant. Det bestemmer Sundhedsstyrelsen ikke«, siger kontorchef Birte Obel.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Strassbourg - EU - Parlament - Parliament - Europa - afstemning - Vote - Portræt - Reportage (ikke Brussel)

  På søndag har du chancen for at sætte dit eget lille personlige præg på, hvordan EU i fremtiden skal tackle nogle af Danmarks og klodens helt store udfordringer. Men hvor mange af de beslutninger, som lægger rammerne for vores hverdag, træffes egentlig i Bruxelles?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

Forsiden