Foto: ANNE-MARIE STEEN PETERSEN
Velvære

Både A- og B-mennesker bør nulstille deres døgnrytme hver dag

A- og B-mennesker døjer med forskudte døgnrytmer. En mellemting er rarest.

Velvære

Et mindretal er så heldige at have en døgnrytme, der passer som fod i hose til døgnets 24-timer. Disse heldige asener bliver trætte på samme tid hver aften og kan dermed glæde sig over en meget regelmæssig søvn. Langt de fleste mennesker er dog knap så heldigt stillet. Hovedparten af os er nemlig enten A- eller B-mennesker. Dermed har vi et indre ur, der ikke passer til døgnets 24 timer.

»Er du A-menneske er din døgnrytme fx 23 timer. Er du B-menneske, er den måske tættere på 25 timer«, forklarer søvnspecialist Torben Jager Petersen, leder af landets største private søvnklinik Scansleep.

Fordi døgnet er time for langt for A-mennesker, bliver de trætte tidligere og tidligere hver aften. For B-mennesker sker det modsatte. Fordi døgnet er kort for dem, kan de udskyde søvnen en lille smule mere for hver aften. Dermed går de senere og senere i seng.

»Det kan blive en ond spiral, som i værste fald kan udvikle sig til en decideret døgnrytmeforstyrrelse, hvor man vender op og ned på nat og dag«, forklarer Torben Jager Petersen, der i sin søvnklinik sætter de hårdest plagede patienter i gang med at sove efter et bestemt skema for at få døgnrytmen rettet ind igen.

Så galt behøver det dog ikke at gå. Blandt andet er B-mennesker hjulpet godt på vej af krav i samfundet og familien, som holder dem i en A-adfærd, understreger professor og overlæge Poul Jennum fra Dansk Center for Søvnmedicin på Glostrup Hospital.

»Langt de fleste B-mennesker lever i en A-rytme, fordi jobbet eller familien kræver, at de står tidligt op og derfor må gå tidligere i seng«, pointerer Poul Jennum og tilføjer andre adfærdsregulerende faktorer, der trækker døgnrytmen i heldigere retning.

Det er afgørende for både A- og B-mennesker, at de rent biologisk får nulstillet deres døgnrytme hver dag

»Når A-mennesker og B-mennesker går i parforhold sammen må de nærme sig hinanden, hvis de skal hygge sammen i sofaen om aftenen eller gå i seng på samme tid. Som ægtepar er man nødt til at finde ud af noget, så det fungerer«, forklarer Poul Jennum. Derudover kan man gøre meget for at forlænge eller forkorte sin døgnrytme, så den passer bedre til døgnets 24 timer. Hemmeligheden er ’nulstilling’.

»Det er afgørende for både A- og B-mennesker, at de rent biologisk får nulstillet deres døgnrytme hver dag«, siger Poul Jennum. Selvom det biologiske ur kan være stærkt, kan det sagtens påvirkes. Lys er den største døgnrytmeregulerende faktor, der findes.

»Der er et lille center i hjernen, der sætter søvnhormonet melatonin i gang. Det tager informationer fra en masse ting, fx kost og motion. Men intet slår lys. Med lyset kan vi styre melatonin og dermed døgnrytmen rigtig meget«, forklarer Torben Jager Petersen. For både A- og B-mennesker handler det om at få masser af blåt lys – dvs. dagslys - så hjernen tuner ind på døgnets rytme. Derudover betyder det også noget hvornår på dagen, man får mest lys.

»B-mennesker skal sørge for at sætte sig ud i dagslyset om morgen med en kop kaffe – så skal de nok få melatoninniveauet ned i en fart«, lyder rådet fra Torben Jager Petersen. Hvorfor masser af dagslys om morgenen skulle få B-mennesker til at gå tidligere i seng om aftenen, har søvnspecialisten også en forklaring på:

»Melatoninfrigivelsen har en bestemt cyklus. Den starter frigivelsen igen cirka 12 timer senere. Så jo tidligere, man får dagslys om morgenen, jo tidligere vil man blive træt om aftenen. A-mennesker skal gøre det modsatte – sørge for at få masser af dagslys op ad dagen«.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra sundhed, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce