Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Virkningsgrad - hvor meget varme man får ud af hvert brændestykke, er vigtigt for en brændeovn, men af hensyn til miljøet og indeklimaet er det også vigtigt at kontrollere udslip af partikler og kulbrinter, når du køber ny brændeovn.

Virkningsgrad - hvor meget varme man får ud af hvert brændestykke, er vigtigt for en brændeovn, men af hensyn til miljøet og indeklimaet er det også vigtigt at kontrollere udslip af partikler og kulbrinter, når du køber ny brændeovn.

taenk testskema
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Her er de bedste brændeovne

Forbrugerbladet Tænk præsenterer 445 brændeovne. Find ovnen til dit behov her.

taenk testskema
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Debatten raser om brændeovnes uheldige sider, især ovnenes partikeludslip, som kan være ganske voldsomt især fra gamle brændeovne og fra brændeovne, hvor der ikke fyres korrekt.

Nu har Forbrugerrådets blad Tænk samlet oplysninger om over 400 brændeovne på det danske marked og listet dem efter, hvor gode de er til at udnytte brændet og angivet såvel partikeludslip som kulbrinteudslip.

Anbefaler ovne med lavt udslip

Ud af de over 400 ovne har vi valgt fem ud. Tre af dem anbefales af Tænk på grund af deres lave partikeludslip. De to sidste viser for den enes vedkommende, at en ovn godt kan have et lavt partikeludslip uden at udnytte varmeenergien i brændet særligt godt.

Den anden er et eksempel på, at en ovn godt kan have et relativt højt udslip af såvel partikler som kulbrinter i forhold til de bedste ovne og alligevel overholde lovens mindstekrav.

LÆS ARTIKEL

Ingen af de tre ovne, som Tænk selv anbefaler, ligger helt i top på skalaen over virkningsgrad. Placeringen på listen på Tænks hjemmeside er nemlig udelukkende bestemt af, hvor meget varme ejeren får ud af det brænde, der lægges i ovnen. Regner man udslip af partikler og kulbrinter med, kommer anbefalingerne til at pege på ovne, der ligger en anelse nede på listen.

For eksempel anbefaler Tænk blandt de fritstående brændeovne den lille sommerhusegnede ovn Jøtul F 162 til cirka 10.500 kroner, der sammen med modellerne 262 og 262 S leverer et lavt partikeludslip og høje virkningsgrader.

Anbefalingen fastholdes, selv om virkningsgraden for disse ovnes vedkommende ligger på 83 procent, hvor andre ovne kommer helt op på 86 procents udnyttelse af varmeenergien i træet.

Ifølge testmedarbejder hos Tænk, Rasmus Partsch, er forskellen i virkningsgrad minimal, mens forskellen i udslip gør en forskel.

»Som køber bør man se minre på virkningsgrad end på partikeludslip«, siger Rasmus Partsch.

Et andet eksempel er Morsø brændeovnen 2B standard med konvektionsplader, en klassisk udformet model, som imidlertid ligger helt i bund på listen.

Men igen er det virkningsgraden, som i dette tilfælde kun er 61 procent, der trækker ned. Men ifølge Rasmus Partsch er ovnens partikeludslip slet ikke dårligt.

Det ligger inden for lovens krav, og det ligger også og svinger omkring Svanemærkets krav til partikeludslip. Men ovnen kan bare ikke leve op til Svanemærkets krav til virkningsgrad, som er 75 procent. Ovnen er da heller ikke svanemærket.

Jydepejsen Royal-line 3 stål til cirka 19.500 kroner er et eksempel på en ovn, der både har et forholdsvist højt partikel- og kulbrinteudslip, selvom den lever op til lovens krav, samtidig med, at den kun ligger til en middelkarakter på listen på grund af en virkningsgrad på 79 procent.

Det er derfor vigtigt, at man som køber af en brændeovn selv tjekker hver ovns udslip af partikler og kulbrinter, og om den lever op til de mærkninger, der findes på markedet.

Du kan læse mere om mærkningsordningerne - herunder Svanemærket - på Tænks hjemmeside.

De fem brændeovne ud af de over 400, vi præsenterer i skemaet nedenfor, er alle fritstående brændeovne, men Tænk har også både indbygningsovne og væghængte ovne med på listen.

Gå selv på opdagelse blandt de 445 ovne ved at klikke herunder. Adgang får du via linket: Køb adgang til alle 445 brændeovne på tænk.dk

ingenting

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden