Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
sikker. Det er især efter at flere supermarkeder helt er holdt op med at føre dårlige autostole, at sikkerheden generelt er steget. (arkiv)
Foto: Arkivfoto: JACOB EHRBAHN

sikker. Det er især efter at flere supermarkeder helt er holdt op med at føre dårlige autostole, at sikkerheden generelt er steget. (arkiv)

taenk testskema
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Test: Her er de bedste autostole

Autostolene er generelt blevet bedre, men ny test afslører kemikalierester i nogle af dem.

taenk testskema
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Autostole til større børn mellem 4 og 10 år er blevet kraftigt forbedret de seneste år.

Det viser en stor test, som forbrugerbladet Tænk har offentliggjort, hvor stolen Cybex Solution X2-fix til 1.799 kroner vinder som Bedst-i-test sammen med to andre stole til aldersgruppen.

LÆS ARTIKEL

De to andre med prædikatet Bedst-i-test er Britax Kid plus Sict til 1.699 og Römer Kid plus Sict til 1.495 hos Coop.

Interessant er det dog, at de to sidstnævnte er fuldstændig ens bortset fra navnet og prisen, fortæller Gitte Sørensen, testmedarbejder i Tænk.

Færre dårlige stole på markedet
Det er især efter at flere supermarkeder helt er holdt op med at føre dårlige autostole, at sikkerheden generelt er steget.

Senest meldte detailkæden Dansk Supermarked ud, at man kun vil forhandle kvalitets-autostole. Også Coop har valgt at fjerne de dårligste stole fra kædens tilbudsforum Nettorvet.

Kun visse byggemarkedskæder, forhandlere af biludstyr og hjemmesider, der sælger babyudstyr forhandler stadig mærker, der traditionelt har fået dårlige testkarakterer.

Kemikalietest
Tænk er begyndt også at teste stolene for skadelige kemikalier som ftalater og bromerede flammehæmmere, og flere af stolene ryger noget ned ad skalaen, fordi de især indeholder disse kemikalier i selerne og i betrækket.

Ingen af Bedst-i-test stolene er dog taget i at indeholde den slags.

Der er konstateret disse kemikalier i tre af de testede stole, og det ærgrer Gitte Sørensen:

»Det er rigtigt ærgerligt, for faktisk viste resten af testen, at autostolene giver bedre og bedre sikkerhed for børnene især i forhold til sidekollision«, siger hun.

At det ikke kun er på grund af indholdet af skadelige kemikalier, at en autostol kan havne nederst i Tænks bedømmelse er Recaro Monza Seatfix et eksempel på.

Den er ganske enkelt ikke sikker nok, viser testen. Den scorer højt på brugervenligheden, men en sidekollision kan den ikke klare, og med hensyn til frontal kollision og sikkerhed generelt er den kun bedømt til middel.

En anden af bundskraberne, Maxi Cosi Ferofix, er ikke så dårlig rent sikkerhedsmæssigt. Men den viser sig at have et meget højt indhold af ftalater i betrækket, og "vi kan derfor ikke anbefale stolen" konkluderer Tænk.

Nogle af de højt placerede autostole er ikke testet for kemikalier, men Gitte Sørensen er rimelig tryg ved nogle af autostolene højt på listen, blandt andet fordi andre modeller fra firmaerne har vist sig ikke at indeholde skadelige kemikalier.

Derfor kan man som forældre under alle omstændigheder godt tage sine forholdsregler mod eventuelle kemikalier.

"Generelt bør man forsøge at forhindre børnene i at sutte på beklædningen og at stikke seletøjet i munden", siger Gitte Sørensen.

Autostolene er blevet bredere
En følge af at stolene er blevet kraftigt forbedrede især hvad angår sidekollision er, at nogle af stolene er blevet meget brede.

Så det er en god ide at tjekke, om der er plads til den udvalgte stol i bilen inden køb. Det gælder for eksempel Cybex Solution X2-fix. Römer Kidfix Sict og Britax Kidfix Sict.

Den almindelige Römer Kidfix eller Britax Kidfix er også et godt valg.

Isofix eller ej

Om du køber en stole med fastspændingssystemet isofix eller ej er ifølge testen ikke afgørende for sikkerheden i denne aldersgruppe.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Isofix holder udelukkende stolen fast til bilen, men det er under alle omstændigheder bilens 3-punktssele, der holder barnet.

LÆS OGSÅ

Men isofix har den fordel, at forældrene ikke behøver at tænke på at spænde stolen fast med selen, når der ikke sidder et barn i den, så det er mest af alt en praktisk løsning,når det gælder de 4 til10-årige.

Valget af autostole kan godt være svært. For det første er der tre forskellige aldersgrupper, stolene er bygget til.

For det andet er der spørgsmålet om skadelige kemikalier i enkelte af stolene.

Og så er der spørgsmålet om lillebror kan overtage storesøsters stol, når de begge springer til en større aldersgruppe. Eller om en brugt stol fra Den Blå Avis er ok.

Det og meget mere kan man læse om i testen på tænk.dk.

Køb adgang til hele testen af de 101 autostole

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden