Egentlig er det ganske simpelt: Man brygger noget øl på korn, f.eks. byg eller rug, destillerer det og lægger det på egetræsfade i minimum 3 år – ofte meget, meget længere – så man får dybde og lag på lag af nuancer i whiskysmagen. Herefter blander man whiskyer, ofte fra forskellige fade for at opnå balance i smagen, og tapper det på flasker.
Dermed er whisky forenklet sagt smagen af egetræ og tid – tilsat håndværk og erfaring fra dem, der laver whiskyen. Erfaring og viden er nemlig det, der gør, at man kan udvælge helt rigtige egetræsfade og skabe den helt rigtige balance i smagene – og selvfølgelig i første omgang få lavet det helt rigtige destillat, som er forudsætningen for et godt produkt i første omgang.
Og den erfaring og det håndværk er man for alvor begyndt at få i Danmark, mener Politikens to testdommere, da de smager sig igennem fem forskellige danske whiskyer. For selv om den danske whiskyindustri er meget ung, er der et godt potentiale i produkterne. For nok kan dommerne smage, at alle de testede produkter er unge – alle de testede whiskyer er lagret 3-5 år – men de er også habile produkter, der bestemt er værd at drikke, deres unge alder taget i betragtning.
»Det er klart godkendte whiskyer, vi sidder med her«, siger Thomas Rydberg, den ene testdommer, der er chefredaktør på Whisky & Rom Magasinet og en erfaren whiskysmager.
Den første danske whisky blev destilleret i Stauning i Vestjylland i 2005, og den første danske whisky blev frigivet til salg af Jesper Paulsen på Bornholm i 2009 – et år før bryggeriet Braunstein i Køge ligeledes lancerede deres første whisky, Edition no. 1.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Bliv en del af fællesskabet på Politiken
Det koster kun 1 kr., og de hurtigste er i gang på under 34 sekunder.
Prøv nuEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind her