0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Test: Trods ros og titlen som testvinder får dyr, dansk whisky kritik med på vejen

Dansk whiskyproduktion er meget ung, men de danske whiskyer, Politikenhar testet, har godt med potentiale. Dog savner de den finesse og afrunding, som flere års fadlagring tilføjer en rigtig god whisky.​​​​​​​​​​

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Martin Lehmann
Foto: Martin Lehmann

Test
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Test
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Egentlig er det ganske simpelt: Man brygger noget øl på korn, f.eks. byg eller rug, destillerer det og lægger det på egetræsfade i minimum 3 år – ofte meget, meget længere – så man får dybde og lag på lag af nuancer i whiskysmagen. Herefter blander man whiskyer, ofte fra forskellige fade for at opnå balance i smagen, og tapper det på flasker.

Dermed er whisky forenklet sagt smagen af egetræ og tid – tilsat håndværk og erfaring fra dem, der laver whiskyen. Erfaring og viden er nemlig det, der gør, at man kan udvælge helt rigtige egetræsfade og skabe den helt rigtige balance i smagene – og selvfølgelig i første omgang få lavet det helt rigtige destillat, som er forudsætningen for et godt produkt i første omgang.

Og den erfaring og det håndværk er man for alvor begyndt at få i Danmark, mener Politikens to testdommere, da de smager sig igennem fem forskellige danske whiskyer. For selv om den danske whiskyindustri er meget ung, er der et godt potentiale i produkterne. For nok kan dommerne smage, at alle de testede produkter er unge – alle de testede whiskyer er lagret 3-5 år – men de er også habile produkter, der bestemt er værd at drikke, deres unge alder taget i betragtning.

»Det er klart godkendte whiskyer, vi sidder med her«, siger Thomas Rydberg, den ene testdommer, der er chefredaktør på Whisky & Rom Magasinet og en erfaren whiskysmager.

Den første danske whisky blev destilleret i Stauning i Vestjylland i 2005, og den første danske whisky blev frigivet til salg af Jesper Paulsen på Bornholm i 2009 – et år før bryggeriet Braunstein i Køge ligeledes lancerede deres første whisky, Edition no. 1.

Bliv en del af fællesskabet på Politiken

Det koster kun 1 kr., og de hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Prøv nu

Annonce

Læs mere