0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Test af smør: Det lækreste smør er dansk og helt uden dikkedarer

Siden andelsbevægelsens start i 1882 har dansk smør været i topklasse. Og det kan smages, da Politiken tester smør. Her er det den rene standardiserede smørsmag, der får dommernes begejstring frem. Fransk gourmetsmør skuffer derimod.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Mikkel Bækgaard
Foto: Mikkel Bækgaard

Det seneste årti er danskernes smørforbrug skudt gevaldigt i vejret. Således steg salget af smør med omkring 50 procent fra 2010 til omkring 2013, oplyser Lars Aarup, som er analysechef hos Coop Analyse. Forbruget stagnerede derefter og er siden faldet en anelse.

Test
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Test
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Vi danskere er en nation af smørspisere. Vi elsker simpelthen smør så meget, at det er indlejret i store dele af dansk madkultur. Smør på brødet, i bagværket og i kartoffelmosen er så essentiel en del af vores madvaner, at vi nærmest ikke tænker over det. Og det er der en rigtig god grund til, fortæller madhistoriker Asmus Gamdrup fra virksomheden Kost:

»Med etableringen af andelsbevægelsen i slutningen af 1800-tallet fik dansk smør et gevaldigt løft, både i forhold til mængde og en mere ensartet høj kvalitet. Det blev fundamentet for en enorm eksportsucces. Samtidig blev produktionen effektiviseret, og det gjorde, at vi danskere fik adgang til masser af smør. Det har påvirket vores madkultur, hvor smørret også fik en meget fremtrædende plads i kogebøgerne«.

Et resultat af andelsbevægelsen blev også, at dansk smør blev standardiseret, så det var nemmere at eksportere et ensartet produkt. Og det har påvirket den måde, vi i dag elsker smør på i Danmark, fortsætter Asmus Gamdrup:

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Podcasts

Annonce