0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Test af limonade: Et voksent alternativ til alkohol og sodavand

De senere år har limonade fået en opblomstring med flere håndværksbaserede drikke i butikkerne. Der er dog ingen af seks testede drikke, som imponerer Politikens testdommere.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Test
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Test
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

At kombinationen af vand, citroner og noget sødt læsker, er en gammelkendt sandhed. Således mener man, at limonade har rødder helt tilbage til de gamle egyptere, mens limonade, som vi kender den i dag, blev populært i Paris i 1630. Her begyndte gadehandlere at sælge drikken direkte fra tanke båret på ryggen, så bysbørnene kunne slukke tørsten.

I Danmark mener man, at limonade begyndte at dukke op i enkelte husholdninger i starten af 1900-tallet, hvor det blev nemmere at få fat i citroner. Men i den brede befolkning dukkede limonade først op midt i forrige århundrede, om end det ikke havde meget med den oprindelige citrondrik at gøre.

»Limonade blev især populært i Danmark, da Sunquick kom på markedet i 1943. Inden da havde nogle selvfølgelig lavet limonade derhjemme, og andre havde fået det på restauranterne. Men det var først med Sunquick, der egentlig producerede en orangeade, altså en drik baseret på appelsiner, at limonade nåede et bredt publikum. Her blev Sunquick-drikken og lignende drikke nemlig kendt som limonade«, fortæller Inger Abildgaard, der står bag bogen ’Fra sagogrød til smoothie’ om danskernes madvaner fra 1940 og frem til nu.

Limonade var derfor i danskernes øjne i mange år lig med en industriel drik, der skulle fortyndes med vand. Og det er først i de senere år, at der for alvor er begyndt at komme mere håndværksbaserede limonader på supermarkedernes hylder – produkter, der grundlæggende består af sukker, citron og vand og måske er tilsmagt med mynte eller lignende.

»Vi oplever en stigende tendens til, at voksne gerne vil have noget velsmagende ikkealkoholisk at drikke, som smager ’voksent’. Og her er sur-sød citronlimoade et godt bud, som passer godt ind i tidens kvalitetsbevidsthed«, siger Inger Abildgaard.

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Podcasts

Annonce