Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Hos Metier på Blegdamsvej hænger den skæve stjerne stadig på væggen som et levn, fra dengang restauranten hed Blegdammens Stjerne.
Foto: Jacob Ehrbahn

Hos Metier på Blegdamsvej hænger den skæve stjerne stadig på væggen som et levn, fra dengang restauranten hed Blegdammens Stjerne.

Anmeldelser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sympatisk hverdagshule: Blegdamsvej har brug for et sted som Metier

På Metier serveres enkel mad af udsøgte råvarer, men der mangler noget finesse og iderigdom.

Anmeldelser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Jeg har altid tænkt, at restauranten på Blegdamsvej 70 må rumme mere liv og død end andre steder i byen. Rigshospitalet overfor trækker lys og skygge, og mange må have søgt tilflugt netop her enten for at fejre eller sørge, når Rigets store døre har prustet patienter og pårørende ud på den brede vej, der forener Østerbro og Nørrebro.

Tankerne om liv og død fik vi dog for os selv denne torsdag aften i august, for da vi sagde godaften ved halvnitiden, sagde aftenens næstsidste gæster godnat. Tjeneren og kokken bedyrede nu, at de overhovedet ikke var på vej hjem, så vi kastede os ud i femrettersmenuen til 375 kroner.

I glasset startede jeg med en personlig favorit: en cider, Frankofil (ja, det hedder den) fra den danske producent, der bærer navnet Æblerov. Frankofil leder tankerne hen på orangevin, der er voldsom natur i glasset og mere brus end bobler. Min medspiser drak et lidt anonymt glas biodynamisk Riesling Trocken fra tyske Peter Jakob Kühn, men det måtte han jo selv om.

På Metier er interiøret mere slidt end hvidt. Her er loppet på Ravnsborggade-måden, og jeg, der troede, jeg havde set orangekalkede vægge malet med svamp for sidste gang i 90’erne, måtte tro om igen. Men sagen er, at der faktisk er hyggeligt på Metier, fordi hverken vægge eller vintage virker forlorent, og de skramlede lokaler gør det nemt at dumpe ned i stolen og falde i snak.

Bag Metier står Christian Hasle og Jens Munk Thomsen, begge med en baggrund hos Rødder, der leverer bæredygtig catering med fokus på gode råvarer. Råvaretanken har Christian og Jens taget med sig til Blegdamsvej, hvor økologi og bæredygtighed stadig er kongen.

Mozzarellaens fede fætter

Vi begyndte med, hvad der viste sig at være aftenens bedste ret: stegt spidskål fra biodynamiske Birkemosegård med kærnemælk og havgus-ost toppet med urteolie, syltede citroner og ristede boghvedekerner. Hold kæft, hvor var det godt. Citronen var en mindre genistreg og gav kålen den ekstra note, der hævede retten et godt stykke over hverdagen, mens de ristede boghvedekerner gav sprødhed og teksturfest i munden.

Herefter en burrataservering. Og lad mig sige det kort: Det har været et godt år for burrataen. Mozzarellaens fede fætter er blevet en nyklassiker i restaurationsmiljøet. Fra de velassorterede vandhuller til de genuint gode restauranter: They’ve got it.

Metiers udgave blev serveret med agurk, æble, valnødder og ristede speltkerner. Tja. Burrataen var fast og god, men det var svært at finde ind til den egentlige ide med tilbehøret. Æble kombineret med agurk minder måske lidt mere om den løsning, man finder, hvis man har glemt at købe ind, end en decideret plan.

Næste ret på kortet var en speltotto. Lad det være sagt: Jeg har det stramt med de nordiske variationer over risotto – om det så er bygotto, perlebygotto eller speltotto. Intellektuelt forstår jeg tanken om at oversætte den ultimative italienske mama-ret til de stringente nordiske samtalekøkkener, men smagsmæssigt gør retten meget lidt for mig, lige meget hvordan den bliver pimpet.

Foto: Jacob Ehrbahn

Det skal jo som sådan ikke gå ud over Metier, der serverede speltottoen fint med bladbeder og karljohan-svampe samlet af en af restaurantens råvarepushere. Men efter et par bidder syntes jeg alligevel, at det var nok med det, for jeg manglede finessen, jeg manglede noget sprødt, jeg manglede bare noget, der kunne overbevise mig om, at disse nordiske -ottos har deres berettigelse her på jord. Heller ikke Metiers variant fik mig overbevist.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Valget stod nu mellem kulmule og onglet, og vi valgte en af hver. Kulmulen var tilberedt i ovnen med hvidvin og smør og blev serveret med en krabbebisque. Det smagte dejligt og blev serveret med hårdtstegt blomkål og sortkål, der egentlig gik fint med bisquens brændthed. Oven på retten var der knækket knækbrød, som jeg aldrig kom til at forstå.

Ongleten, også kendt som nyretap, var en smule sej, og det må den ikke være. Den blev serveret med syltede blommer, og den kombination var dejlig, blommerne tæt på vanedannende. Men sortkålen og blomkålen gik igen fra fiskeserveringen, og det var svært at regne ud, hvad de skulle der. Her fik man fornemmelsen af, at lidt for mange af cateringprocesserne, hvor garnituren gerne skal kunne gå til det hele, var blevet taget med ind i lokalerne hos Metier.

Lyden af håndpisket flødeskum

Rabarber fra Anekærvej 32, stod der nu på menuen. Det er terroir, der vil noget, når vi kan zoome helt ind på matriklen. Her bor Jens Munk Thomsens mor Hanne, og hun har en køkkenhave af de mere misundelsesværdige, viste det sig.

At desserten var på vej, kunne vi høre: lyden af flødeskum, der bliver håndpisket. Skulle jeg lave en liste over yndlingslyde, ville lyden af fløde, der bliver håndpisket ligge meget højt. Al den godhed der ligger i at droppe elfræseren og piske skummet med et piskeris PRÆCIS, indtil det giver det rigtige svup. Det kan smages.

Flødeskummet var pisket med hvid chokolade og blev serveret med sukkersyltede rabarber, rabarbergranité, skovsyre og de flotteste hindbær, jeg har set – store som en tommelfinger og mørkerøde. Perfekte. Hurra for Hanne!

Vi sluttede af med en udmærket americano fra Copenhagen Coffee Lab (25 kr.) og en regning på 1.115 kroner

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Metier bevæger sig i feltet mellem tre og fire hjerter. Tre, fordi drengene bag Metier stadig mangler at sno sig ud af cateringens praktik, hvor det samme tilbehør automatisk må kunne gå igen i flere af retterne. Der mangler finesse, variation og vilje i deres serveringer.

Hos Metier på Blegdamsvej hænger den skæve stjerne stadig på væggen som et levn, fra dengang restauranten hed Blegdammens Stjerne.
Foto: Jacob Ehrbahn

Hos Metier på Blegdamsvej hænger den skæve stjerne stadig på væggen som et levn, fra dengang restauranten hed Blegdammens Stjerne.

Vi ender dog på fire, fordi ideologien bag Metier er klar, ambitionen er sympatisk, og fordi der er rart at være. Der er point for råvarekærlighed og for at være ærekære og nørdede i deres valg af produkter. Men også fordi Blegdamsvej har brug for et sted som Metier. Til liv og død, men også bare som hverdagshule, eller som en uforpligtende indgang ind i weekenden.

Læs mere:

IBYEN

Stor bydelsguide:  Sådan skal du bruge 10 timer i Københavns rå mutant-bydel på ydersiden af Nørrebro

På nyåbnede Donda serverer de fisk og skaldyr, som man får det langs de latinamerikanske kyster.

Her er 8 nye spisesteder i København:  Nyt liv i Planetariet, brunch på porcelæns­fabrik og fisk à la Latinamerika

Det kan være svært at falde til i en stor by som København. Med Ibyens store guide får du tips og tricks til din nye hjemby.

Velkommen til hovedstaden:   Den ultimative byguide til nye studerende i København

Ibyen guider til Københavns bedste picnicsteder - og hvad du skal spise, når du breder tæppet ud,

Ibyen guider:  Skal I hænge ud i solen? Her er 9 gode solskinspletter i København

Hvordan arrangerer man et originalt polterabend? Slip roligt bekymringerne, for Ibyen tager jer her i hånden med 12 af de allerbedste ideer.

Hjælp, min ven skal giftes:  Den perfekte polterabend? Her er 12 anderledes ideer


    Københavns Museum overtager i dag nye gamlelokaler i Stormgade 18. Museet åbner for besøgende om et års tid. Udsigt til Københavns Rådhus. Tårne, udsigt.

Det bedste stambord, den klammeste kælder og den smukkeste park:   25 københavnere udpeger deres yndlingssted i byen

Ibyen guider dig til en række af Københavns bedste burgerdestinationer. På listen er blandt andre Cock's & Cows på billedet her.

Ibyens store burgerguide:  Hvor spiser man Københavns bedste burger? Vi viser vej til 12 saftige bud

På restaurant Cholon by Lam Le kan du og dine forældre få opdaterede gourmetudgaver af den klassiske forårsrulle. Men måske er komforten ikke god nok ved de høje barstole? Ibyen guider til 10 forældrevenlige restauranter.

Mor er støjfølsom, far er nærig, og naturvin smager surt:   Her er 10 af de bedste forældrevenlige spisesteder i København

Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Fra kaffe­kombucha til cold brew:   Her er 7 varianter af kold kaffe, du kan skylle sommeren ned med

Hos Istid på Nørrebro kan du få økologisk og vegansk is lavet med flydende kvælstof.

Ibyens isguide:  Hvor skal man spise is i København denne sommer? Her er 13 virkelig gode bud

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København

Den populære, den eksotiske eller den hemmelige:   Her er 8 gode strande nær København

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

The General Store.

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer