Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Miriam Dalsgaard
Foto: Miriam Dalsgaard
Anmeldelser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Madanmeldelse: »Det er en af de bedre osteserveringer, jeg har fået i lang tid«

Det startede og sluttede så godt på Motley. Men undervejs kom der en sjasket sovs i vejen.

Anmeldelser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

København rummer et par snydegader. Den slags, man tror, man ved, hvor man har, indtil man står der.

Én af dem er Ryesgade, der strækker sig langt og varieret over både Nørrebro og Østerbro, og er man landet på den forkerte side af Fredensbro, er turen tilbage altid overraskende bøvlet.

Hovedkulds og en hel del forsinket forsøgte jeg derfor at finde frem til nummer 30B og det nye spiseri Motley på en af de dage, der syntes særligt mørke. Spisestedet ligger omkranset af et plejehjem, gourmet-kafferisteriet Cupenhague og en forening for tidligere indsatte, der denne aften sad mediterende i mørket med hænderne foldet og fyrfadslysene tændt, da jeg gennemført upassende kom til at brage cykelstyret ind i panoramavinduet. Undskyld.

Søstrene Katrine Hjorth og Mette Mia Pedersen har med Motley forstået, hvilken adresse de har købt sig ind på. På kortet har de dagens ret (til sympatiske 95 kr./85 kr. to go), fordi beboerne på plejehjemmet Sølyst bad dem om at have sådan en. En americano koster 25 kr., og den er colombiansk og mørkristet.

Det er den, fordi Katrine bedst kan lide den sådan, og fordi gourmetkaffebaren overfor lever og dør for kaffe – den kamp er der ingen grund til at tage op. En Thypilsner koster 25 kr., i weekenden bliver der skruet op for drinks og DJ, og så kommer sygeplejerskerne fra Riget og drikker sig (velfortjent) i hegnet.

Miriam Dalsgaard
Foto: Miriam Dalsgaard

Motleys har få men gode vine. Og priserne er så lave, at de fleste kan være med.

Vi startede aftenen med en række snacks og forretter. Katrine Hjorth ejer også grillbaren Grisen om hjørnet på Fredensgade (i flere omgange kåret som vinder af årets bedste bøfsandwich), og derfor gav det mening, at Grisens flæskesvær kom på bordet. Her serveret med en mayo lavet på den koreanske fermenterede og stærke surkål, kimchee.

Flæskesvær OG kimchee – så får man givetvis ikke dårligere ånde. Men vi var her jo ikke for at kysse, men for at spise. Flæskesværen var sprød og god, og mayoen var egentlig glimrende, men til sammen blev det for fedt.

Miriam Dalsgaard
Foto: Miriam Dalsgaard

Flæskesvær OG kimchee blev en for fed omgang.

Motleys vinkort er småt – 10-12 flasker alt i alt – men velkurateret, og de fleste kan være med. Et udmærket glas portugisisk vinho verde (Contacto, Alvarinho, 2017) kostede f.eks. 50 kr., men jeg forelskede mig nok engang i producenten Frederic Cossard, denne gang i Rully, 1. cru, Vauvry, 2016, der både var elegant, mineralsk og underspillet, og som fik lov til at følge os aftenen igennem. Den sælger Motley kun på flaske til rimelige 475 kr., hvilket viste sig at udgøre næsten halvdelen af aftenens samlede regning.

På bordet kom en lille butterdejstærte med spinat, løg, kommen og parmesan (45 kr.). Sammen med vores anden forret – saltbagt selleri med ostecreme (40 kr) lavet på Arla Unicas moderne havarti-klassiker, Gammel Knas, lidt comté og en anelse citronskal – må det være summen af betegnelsen value for money. Begge dele var præcist tilberedt og tilsmagt og med finesse. Et kæmpe hurra.

Miriam Dalsgaard
Foto: Miriam Dalsgaard

Butterdejstærte med spinat, løg kommen og parmesan til sølle 45 kr. Et kæmpe hurra herfra.

Dagens ret var ifølge kortet and i kokosmælk med stjerneanis, kardemommefrø, lime og koriander, og oven på de gode småforretter havde vi høje forventninger. Med en enkelt stor ret på kortet, er det her køkkenet skal vise, hvad de kan.

Men åh, saucen var tynd og sjasket, helt blottet for krydderidybde, og med en malplaceret, ubehageligt gennemtrængende note af vanilje. Portionen var rigelig og andekødet sådan set udmærket, men det var og blev en endda rigtig kedelig servering med (for) store stykker gulerod som eneste supplement til kød og vaniljesaucen.

Jeg bliver bekymret, når køkkenets glansnummer – hovedretten - er så upræcis og med manglende forståelse for tilsmagning og sammenhæng. Vi lod simpelthen anden gå ud og gemte appetitten til ostene.

Vinbar, café eller restaurant

På Motley kan man vælge mellem 3, 5 eller 7 oste til henholdsvis 85, 140 og 195 kr. Vi gik efter en 5’er og fik nu humøret tilbage. Fem store, flotte, veltempererede og tydeligvis nøje udvalgte stykker ost entrerede scenen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Miriam Dalsgaard
Foto: Miriam Dalsgaard

Motley har forstået den adresse, der har købt sig ind på. For eksempel tilbyder de en billig dagens ret, fordi pensionisterne på plejehjemmet Sølyst har efterspurgt sådan en.

En camenbert fra det glimrende lille mejeri Hårbølle Mejeri, der ligger på Møn: Cremet og med stor smag og dybde. En fast ost, Rå Hathor, fra Hinge med gedigen umami, blød nød, og fin friskhed. En fransk comte, der er lagret i 30 måneder sgu, og er en klassisk fed, stor nød, som nærmest giver halsbrand.

Åhh, ostelykke! Og så: Sort Himmel, også en Arla Unika, fra Gjesing, en dehydreret blåskimmelost og ja, det lyder funky, og det er det også i munden: intens, karamelliseret smag, men i fast konsistens, der smelter på tungen. Afslutningsvis en in-your-face Roquefort fra Frankrig, der er som får i munden. Insisterende, lykkeligt rund og cremet. På siden glimrende hjemmebagt brød og Danmarks måske bedste smør fra Åbybro.

Åhh, ostelykke!

Det er en af de bedre osteserveringer, jeg har fået i lang tid. At denne utrolige servering også kunne fås to-go, blev afprøvet, da vi fik tilbudt osteresterne med hjem og dermed kunne fortsætte begejstringen næste morgen. God stil.

Så kaffe og en æbletrifli (55 kr.), for lige at få kørt den mæthed helt på plads. Flødeskum så engleblødt, at jeg formoder det må være håndpisket. Æblekompotten var med makroner, der nok ikke havde fået fornøjelsen af at blive stænket med alkohol og dermed endte for hårde i munden.

Motley er lige dele vinbar, café og restaurant, uden helt at være nogle af delene, og er vel derfor selv endt på ordet spiseri. Dermed ligger de sig i en kategori, hvor der er forventninger til køkkenet, og hvor konkurrencen er stenhård. Steder som Gaarden&Gaden og Nr30 arbejder eksempelvis også med små køkkener, men leverer konsekvent højt niveau på tallerkenen.

Miriam Dalsgaard
Foto: Miriam Dalsgaard

Saltbagt selleri med ostesauce og persille var en af Motleys velkomponerede forretter.

Søstrene Hjorth og Pedersen har i den grad meget godt og sympatisk kørende for sig med deres spisested, og jeg vil ikke tøve med at give stedet en anbefaling. Både tærte og selleri sad lige i øjet og til kun rørende hhv. 40 og 45 kr. Ostene er nogle af de samme, der bliver serveret på nogle af byens bedste restauranter og vinudvalget er velvalgt.

Begavede indkøb kan føre et spisested langt, men kernefagligheden i en spiseoplevelse ligger i håndværket. Kombinationen af flæskesvær og mayo og en ikke helt skarp trifli trækker nedad. Men især dagens hovedret gjorde mig grundbekymret, og den kommer desværre til at trække et helt hjerte ned.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce
Læs mere:

IBYEN

Pr-foto

Tacos, naturvin og nyt liv i et 00'er-hotspot:  Her er 9 nye spise­steder i København, du skal kende

Peter Hove Olesen

10 timer i Valby:  Sådan skal du bruge en dag i Københavns Hollywood

Mads Nissen

Ibyen guider til comfort food:  Takket være disse 6 serveringer burde du kunne overleve din efterårsblues i København

Martin Lehmann

10 timer i Nordvest:  Sådan skal du bruge en dag i Københavns rå mutant-bydel på ydersiden af Nørrebro

Martin Lehmann

Det bedste stambord, den klammeste kælder og den smukkeste park:   25 københavnere udpeger deres yndlingssted i byen

OLESEN PETER HOVE

Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Miriam Dalsgaard

Ibyens gadeguide:  I Nørrebros globale sidegade kan du spise og udforske hele verden

Lasse Kofod

Udforsk byen:  Her bør du kigge ind, når du kører de 17 stop med Københavns nye metroring

Nanna Navntoft

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Mads Nissen

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

Emma Sejersen

Velkommen til hovedstaden:   Den ultimative byguide til nye studerende i København

Louise Herrche Serup

Mor er støjfølsom, far er nærig, og naturvin smager surt:   Her er 10 af de bedste forældrevenlige spisesteder i København

Tobias Nicolai/Tobias Nicolai

Ibyens store burgerguide:  Hvor spiser man Københavns bedste burger? Vi viser vej til 12 saftige bud

Ivan Boll

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Mads Elsøe (Arkiv)

Ibyens gadeguide:  Gammelt slumkvarter bobler af gode spisesteder

Erik Petersen

Hjælp, min ven skal giftes:  Den perfekte polterabend? Her er 12 anderledes ideer

Veras

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København

Jacob Ehrbahn (arkivfoto)

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Jens Dresling

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Maud Lervik

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Louise Serup

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

Jens Dresling

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer

Casper Dalhoff

Stjernekok åbner nyt sted på Christianshavn:  Her er 5 ting, du skal spise og drikke i september

Maud Lervik

Ingen gramseri. Ingen racisme. Ingen diskrimination. Er det her fremtidens natklub i København?

»Man bliver grinet af eller får en kommentar som: »Slap dog af, jeg synes bare, din røv er god, tag det som et kompliment«

Inger Christine Løwe

»Jeg ved, at kommentarerne vil komme, for mit tøj vil af nogle blive opfattet som et råb om opmærksomhed«

Peter Hove Olesen

Rundspørge:  Kvinder overvejer, om de kan forsvare sig med nøgler og paraplyer, når de færdes alene om natten

Nanna Navntoft

Sådan svarer du igen:   Råb »kogte gulerødder!« til dem, der chikanerer dig i nattelivet

Philip Davali/Philip Davali

Send os dit tip:  Hvordan skaber vi et tryggere natteliv?

Peter Hove Olesen

Guide:  Her er 3 københavnske klubber med safer space-politik

Peter Hove Olesen

Natklub-ejer:  »Det største problem, vi har, er at mænd ikke kan opføre sig ordentligt, er for fulde eller for nærgående«

Peter Hove Olesen

Mød Club Mafia:  20 unge patruljerer byens natklubber. De er færdige med diskrimination, sexisme og racisme

Olivia Loftlund

38 organisationer tager afstand fra Distortion-leders status­opdatering:  Vi føler os ikke trygge til jeres gadefest

Joachim Adrian

Distortion-leder undskylder:  Jeg forsøgte at være sjov, og det gik helt galt