Amagertorv er et af Christine Buhl Andersens yndlingssteder i byen. »Det er et kæmpe kunstværk af Bjørn Nørgaard og et eksempel på, at kunst i det offentlige rum ikke nødvendigvis behøver at være et objekt på en piedestal, men kan være en hel plads, hvor belægningen er designet af en billedhugger. Det er rigtig vellykket«.
Foto: Jens Dresling

Amagertorv er et af Christine Buhl Andersens yndlingssteder i byen. »Det er et kæmpe kunstværk af Bjørn Nørgaard og et eksempel på, at kunst i det offentlige rum ikke nødvendigvis behøver at være et objekt på en piedestal, men kan være en hel plads, hvor belægningen er designet af en billedhugger. Det er rigtig vellykket«.

iBYEN

Museumsdirektør Christine Buhl Andersen: »Det er sørgeligt, at der er kommet så mange hjemløse i gadebilledet. Hvad sker der for velfærdssamfundet«?

Kunsthistoriker Christine Buhl Andersen har skiftet jobbet som direktør for KØS – Museum for kunst i det offentlige rum i Køge ud med en stilling som direktør på Ny Carlsberg Glyptotek, hvor hun havde første arbejdsdag i går. Hun er glad for København, men undrer sig over alle de hjemløse i gadebilledet, når vi netop har et velfærdssamfund. Her fortæller hun om det bedste - og det værste - ved København.

iBYEN

Hvor bor du?

»I Hellerup i et rækkehuskvarter bygget i funkisstil i 1931 tegnet af en fin arkitekt, der hedder Hans Dahlerup Berthelsen«.

Hvad kendetegner dit kvarter?

»Det er et godt blandet kvarter med børnefamilier, unge, ældre, hunde og katte, grønne arealer og haver. Og så er det både tæt på byen og på skov og strand. Det har det hele«.

Hvor går du hen og hører musik?

»Jeg har haft nogle rigtig gode koncertoplevelser i Vega, både i Lille og Store Vega. Der er en enormt fin arkitektur, så der er rart at være, og især Lille Vega har en størrelse, som giver et godt koncertformat«.

Hvor ville du tage din kæreste med hen til en romantisk aften i byen?

»Vi er glade for film, så jeg ville tage en god gammeldags tur i biffen – enten i hyggelige Empire på Nørrebro eller i Grand, som har nogle smaddergode film«.

Hvor går du hen for at spise godt?

»Senest har jeg været på Uformel (i Studiestræde, red.). Det var delikat«.

Hvad giver dig følelsen af at bo i en fantastisk by?

»Mangfoldighed blandt de forskellige kvarterer inden for cykelafstand. Man kan bevæge sig mellem alle mulige lokale forskelligheder – på Vesterbro, Frederiksberg, Christianshavn – samtidig med at byen er så overskuelig. Fra Nordvest med det der lidt uberørte og de nye gallerier til den storslåede Frederiksberg Allé med pariserstemning«.

Hvor i København føler du mest ro?

»Glyptoteket har en rigtig dejlig hemmelig have på bagsiden af bygningen«.

Jeg er glad for, at man investerer i metroen, at man tænker i ’smart city’, grøn by og bæredygtighed

Hvad ville du vise gæster udefra?

»København har lige nu en enestående kombination af det historiske, velbevarede København og dét, som tidligere stadsarkitekt Jan Christiansen har kaldt ’det ny København’ med arkitektur i verdensklasse af blandt andre Jean Nouvel og vores egne som Lene Tranberg. Jeg ville tage gæster med over cykelbroen og se Tietgenkollegiet, DR Koncerthuset, Skuespilhuset og vise, at man kan tage en lille færge og få sin cykel med, og også vise dem, at vandet er så rent, at man kan bade i havnen«.

Hvornår bliver du allermest irriteret på København?

»Hvis man har været så dum at tage bilen ind til byen. Det skal man jo lade være med. Man ender bare med at sidde fast i en kø eller lede efter en parkeringsplads. Så man skal bare lade være og i stedet tage det offentlige. Og jeg er glad for, at man investerer i metroen, at man tænker i ’smart city’, grøn by og bæredygtighed. Det er i virkeligheden noget af det, København kan udvikle endnu mere i dialog med andre storbyer. I dag bor mere end halvdelen af Jordens befolkning i storbyer, så det er vigtigt at kunne samarbejde om at finde løsninger og udveksle teknologier for at minimere forureningen, for biltrafikken er håbløs i mange byer. Så jo mere man kan investere i smarte transportløsninger, jo bedre«.

Hvad synes du, at København mangler?

»Jeg synes, at København mangler boliger til unge studerende. Det er blevet dyrt at bo i København, og det er svært at få et sted at bo, som er til at betale. Der mangler billige boliger, så uligheden ikke bliver for stor. Så byen ikke bliver for monokulturel. Ellers synes jeg ikke, København mangler så meget. Vi har det meste – bare i lille skala«.

Er der noget i København, som gør dig trist?

»Det er sørgeligt, at der er kommet så mange hjemløse i gadebilledet. Hvad sker der for velfærdssamfundet? Da jeg var barn, var det kun på ferier til Paris, at jeg så hjemløse, der sad og tiggede ved metronedgangene«.

Hvor er København grimmest?

»Kalvebod Brygge er ikke det mest charmerende sted. Det er ærgerligt, at man, dengang man solgte ud af grundene i området, lod alle de her store, klodsede bygninger i glas og stål opføre. Man har fået nogle vindomsuste områder, hvor folk ikke vil være, selv om det er i første parket til vandet. Og så er jeg ikke specielt stor fan af Field’s og Fisketorvet og de der store centre. Skalaen er forkert, og inde i dem er der ikke særlig smukt. Det er nogle ikke-steder, men de er jo tydeligvis meget populære«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce