Fastfood var i sine unge år eksempelvis smørrebrød, som blev populært og nødvendigt, fordi ikke alle boliger i København havde køkkener. Derfor blev man nødt til at hente mad ’to go’.
Foto: Holger Damgaard

Fastfood var i sine unge år eksempelvis smørrebrød, som blev populært og nødvendigt, fordi ikke alle boliger i København havde køkkener. Derfor blev man nødt til at hente mad ’to go’.

iBYEN

Fra smørrebrød til Instagram: Et nostalgisk blik på fastfood i København gennem tiden

Gourmetburger eller en poke bowl to go? Den hurtige mad hentet på gadehjørnet er i vælten som aldrig før. Tendensen afspejler en tid, hvor verden skrumper, mens travlheden og selvbevidstheden stiger.

iBYEN
FOR ABONNENTER

Det er fredag. Du skal have gæster til middag og vil gerne udstråle overskud. Men tiden er knap. Efter arbejde langer du derfor en pose med hjem fra din lokale økologiske købmand med færdigpakkede råvarer, som er klar til gryden, og en medfølgende opskrift. Næste dag hiver dine venner dig med til Copenhagen Street Food på Papirøen, hvor du spiser dig igennem mexicanske tacos, brasiliansk grill og pulled pork.

Aftenen ender vådt, så inden du dratter i seng, kaster du en shawarma fra Strøget og et kyllingespyd fra 7-Eleven ned. Dagen derpå plejer du tømmermændene på sofaen med en gourmetburger fra den nye burgerjoint på hjørnet, og mens du passer din søsters børn om mandagen, beslutter du dig for at forkæle dem med en stor ostet pizza.

De senere år er alverdens former for fastfood poppet op i det danske bybillede. Faktisk skal alt helst have et element af fastfood i sig i dag, hvor kulturen dikterer, at vi skal multitaske. Man sætter sig ikke længere ned og spiser sin rugbrødsmad med kniv og gaffel. Man griber noget på vejen, fordi man skal kunne spise, mens man går og holder møde, og derfor ser vi lige nu mad på alle gadehjørner, fortæller etnolog og madhistoriker Frederikke Heick.

»Vi har ikke tid til at lave mad i hverdagen, og folk kan ikke finde ud af det. Det er kun ved særlige selskabelige lejligheder, hvor det så bliver en ting, at man selv har lavet frikadellefarsen« forklarer hun.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce