Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

En bred-omfavnende og venlig storbycafe på Frederiksberg byder på bl.a. klassisk caesar salat og burger fyldt med grønt og sprødt fyld.
Foto: Martin Lehmann

En bred-omfavnende og venlig storbycafe på Frederiksberg byder på bl.a. klassisk caesar salat og burger fyldt med grønt og sprødt fyld.

iBYEN
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Billigt, vellavet og et temmelig sundt udvalg: Hos Café Glad kan man roligt sige ’Ja, da. Tag to’

Som et sportshalscafeteria omplantet til et Frederiksberg-kulturhus anno 2018. Et godt og billigt sted at fodre sine børn og sig selv før koncerten.

iBYEN
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vi plejer at komme for at rutsje. I en nybygget del af Frederiksberg byder det særlige, børnevenlige kulturhus Ku.be sig nemlig til med en kæmpe klatrevæg med indstøbte rutsjebaner, hvor det myldrer med unger, der suser af sted. Men huset er mere end det.

Her er bibliotek, koncertrum, yogarum, klatrelabyrinter op gennem etagerne, og i foyeren finder man en stor, åben café. En café, der på varme sommerdage slår dørene op, så en sval brise strømmer igennem det højloftede lokale hos dem, der bliver indenfor, eller giver mulighed for, at man kan tage sin mad og drikke med udenfor i byhaven.

Ku.be er ofte vært for teater og koncerter, og i år er det tredje gang, at det specielle hus er med i jazzfestivalens program. Denne gang med koncerter, hvor spisning er en del af setuppet. Og det er godt tænkt, når man har en populær café som trumfkort.

Til daglig kan børn vælge mellem børneburger, pasta eller en suppe med hjemmebagt brød til henholdsvis 39, 32 og 32 kroner. Voksne kan få dagens varme ret til 59, sandwich med serranoskinke eller en vegetarversion til 39 for at nævne et par eksempler fra menuen. Og for at vise, at retterne hos Café Glad ikke koster mere end dem, man kan finde i plastikbakker på kølehylderne i et supermarked. Her er de bare så meget bedre – frisklavede og gedigne.

Ku.be er et kulturhus der favner bredt. Fra småbørn, til rødderne til de ældre. Her kan man blive underholdt med klatrevæg, koncerter og billig mad og drikke af ganske udemærket kvalitet.

Ku.be er et kulturhus der favner bredt. Fra småbørn, til rødderne til de ældre. Her kan man blive underholdt med klatrevæg, koncerter og billig mad og drikke af ganske udemærket kvalitet.

Rørende billig mad af ganske fin kvalitet

En klassisk caesar salad er måske ikke meget at se på med en generøs bunke romainesalatblade vendt med dressing og godt med groftrevet parmesan, croutoner og skiver af kyllingebryst. Men dosseringen af ingredienserne er fint afstemt, og smagen er absolut godkendt. Til 45 kr. er det nærmest rørende billigt.

Husets burger er fyldt med sprød agurk, mayo, salatblade, ost og lækre syltede rødløg, og den serveres med stegte kartoffelbåde. Virkelig i orden – bøffen er endda saftig. Eneste men er, at bollen er af en kedelig industrivariant. Børnene gnasker også veltilfredse deres pasta med kødsovs i sig, og vi kan konkludere, at Café Glad rammer bredspektret og samtidig præcist med sine caféfavoritter.

Og det, undertegnede normalt ville finde fantasiløst hos andre cafeer, fungerer her. Fordi Café Glad skal fungere som et slags sportshalscafeteria, hvor alle og enhver i kvarteret skal kunne få noget, de kan forholde sig til, lide og købe for en billig penge. Det giver liv og fællesskab i huset. Derfor er det fedt at se en menu med lettilgængelige klassikere tilsat sund børnelokkemad som grøntsagsstave med hummus og hjemmelavede myslibarer – og nul has-beens som pomfritter og pølser. Hurra for det! Det virker. Og så overlever man fint, at der er lidt krummer på bordene og spildte salatblade på gulvet. Vi skal alle være der.

Husets burger er fyldt med sprød agurk, mayo, salatblade, ost og lækre syltede rødløg, og den serveres med stegte kartoffelbåde.
Foto: Martin Lehmann

Husets burger er fyldt med sprød agurk, mayo, salatblade, ost og lækre syltede rødløg, og den serveres med stegte kartoffelbåde.

Hipnessfaktor

Blomsterkummerne er lavet af genbrugspaller, og der er livsstilsmagasiner til låns, mens man venter på sin cortado eller deler en flaske cava. Men så er der heller ikke mere hipt. Mest af alt er Café Glad en lys, venlig storbycafé i tiden. Og en socialøkonomisk virksomhed, der har både professionelle og handikappede i køkken og bag disken. Den favner både ældre, unge og og børnefamilier, der trænger til en pause før næste koncert eller rutsjetur.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Dyrt vs. billigt

En brik med æblejuice til 14 kroner, en latte med dobbelt skud til 34 kroner eller et glas vin til 29. Menuens dyreste bid mad er en burger til 69 kroner. Café Glad en af de mest prisvenlige cafeer, cafékontrollen har besøgt meget længe. Og det er rart. Ikke mindst hvis man er på besøg med en børneflok, der mellem de mange aktiviteter bliver sultne og tørstige i flere omgange, så man er fri for at være den tvære nejsiger. Hos Café Glad kan man roligt sige ’Ja, da. Tag to’.

Dommen

Café Glad rammer plet. I et kulturhus, som både skal favne den kreative klasse, der kommer med poderne til baby-opera, og have plads til rødderne, der kommer forbi efter skoletid for at hente tegneserier, skal cafeen kunne levere slagnumre til spotpris. Ligesom i et halcafeteria skal man her kunne stille sult og tørst til en rimelig penge. At Café Glad ovenikøbet evner det med et vellavet og temmelig sundt udvalg, skal de have stor ros for.

Læs mere:

IBYEN

Ibyen guider:  Hvor skal man spise is i København denne sommer? Her er 13 virkelig gode bud

Fra kaffe­kombucha til cold brew:   Her er 7 varianter af kold kaffe, du kan skylle sommeren ned med

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Ibyen guider:  Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

The General Store.

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Den italienske restaurant Cicchetti, der ligger på Nørrebro i København, drives af Nina Krysiza Sørensen og Rikke Kolding Pedersen.

Fra shawarma til friterede østers:   Kokken på Cicchetti fortæller om sine yndlingssteder i København

Claus 'Røde' Christensen er en kok af den klassiske skole. I 2013 vandt han prisen som 'kokkenes kok' , uddelt af Fonden til fremme af dansk gastronomi.

Hvor ligger byens mest undervurderede restaurant?  Kokken Røde Claus anbefaler spisesteder i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Richard Hart er født i London, uddannet kok og har arbejdet som chefbager på det berømte Tartine Bakery i San Franscisco. Nu ejer han Hart Bageri på Frederiksberg.

»Helt ærligt, det er jo et helvede at tage børn med ud at spise«:   Stjernebageren Richard Hart anbefaler spisesteder i København

Nadine Levy Redzepi arbejder på Noma og udgav i 2017 kogebogen 'Downtime'.

»For mig er det det bedste sted i Europa«:   Nadine Redzepi anbefaler spisesteder i København

Frederik Plum slår et slag for den ydmyge vodka, men skal han forkæle sig selv går han ikke af vejen for en tør rom fra Hampden eller Phantom Spirits,  en japansk whisky eller en 10-15 års sherryfadslagret single malt fra Speyside.

Hvad bliver Aperol Spritzens afløser?   Drink-eksperten klæder dig på til en ny sommersæson

Bruna Mia Dieni (th.) og hendes mor, Jytte Bertelsen, kunne sidste år fejre 40 års jubilæum for grillbaren Chicky Grill i Kødbyen.

»Alle skal opleve Freddys Bar«:  Kvinden bag Chicky Grill anbefaler spisesteder i København

Yilmas Secilmis overtog i 2012 sin fars slagterforretning, Ali Baba, der har ligget på Halmtorvet siden 1978.

»Sushi er overvurderet«:   Slagter Ali Baba fra Vesterbro anbefaler spisesteder i København

I sin nye restaurant i Ryesgade dyrker Lisa Lov selv sine krydderurter i et baglokale under lamper, der normalt bruges til dyrkning af cannabis.

Tigermom anbefaler spisesteder i København:   »Du ville aldrig tænke på at gå derind på grund af navnet, men det er bangin’ indisk mad!«

Adam Aamann bliver også kaldt smørrebrødskongen og ejer foruden en cateringvirksomhed flere restauranter og spisesteder rundt om i byen.

Hvad er byens mest overvurderede madtrend?  Adam Aamann anbefaler spisesteder i København

Sake kan være et langt bedre match til mad end vin, mener sake-sommelier Henrik Levinsen

Jo, du kan godt drikke japansk sake til din mad. Faktisk kan det være et bedre match end vin

K-Bar er den ældste rene cocktailbar i København, og Kirsten Holm er en af byens mest rutinerede bartendere. Hendes yndlingscocktail er en klassisk margarita - gerne med mezcal i stedet for tequila.

Derfor skal du aldrig putte sugerør og knust is i din drink:  Få gode råd af ejeren af Københavns ældste cocktailbar

Jonas Gehl fra Prolog fik interesse for kaffe, da han arbejdede i Emmerys. Siden da har han nørdet og kan i dag kalde sig Danmarks bedste barista.

Kender du den skjulte pizza-perle i Husum?  Manden bag kaffebaren Prolog anbefaler spistesteder i København

Kamilla Seidler har arbejdet på toprestauranter verden over. Mest kendt blev hun for Gustu, Sydamerikas bedste restaurant, i La Paz i Bolivia. Ud over at være en gourmetrestaurant i 3.600 meters højde var det også et socialt projekt, der skulle give fattige bolivianere en kokkeuddannelse.

Stjernekok Kamilla Seidler guider til byens spisesteder:  Ja, der er et sted, alle københavnere burde kende

Sønderjyske Rasmus Oubæk har stået bag gryderne på michelinrestauranter, men er også kendt som manden bag burgerkæden Jagger.

Bearnaise­kongen anbefaler spise­steder:  »Lige nu bliver meget mad lavet for at komme på Instagram«

Nils Thyge fra Bar'Vin giver denne uges bud på god vin ude og hjemme.

»Beaujolais er ved at være i topform«:  Ejeren af Bar'Vin giver vintips

John Michael Jensen rykkede i 2017 fra sin mobile pølsevogn ind på en fast adresse i Kødbyen. Det var det sted, rejsemagasinet Condé Nast Traveler for nyligt inkluderede i en liste over de 22 bedste spisesteder i København.

Hotdog-John anbefaler spisesteder i København:   »Det er fandeme godt, og det er heller ikke dyrt. De laver byens bedste tarteletter«

Klaus Wittrup står bag en af byens mest populære burgerbarer, Gasoline Grill. Vi spørger ham, hvor han selv går ind, når han går ud.

Byens bedste shawarma? God mad på budget?   Manden bag Gasoline Grill anbefaler spisesteder i København

Jeppe Nothlev er barchef på cocktailbaren Ruby og giver denne uges bud på, hvad man skal drikke i weekenden.

Nu skal der skåles i vermouth:  Barchefen på Rubys giver cocktailtips