Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Udfordringer. Med et besøg i en kælder kan man nu få testet sine detektivevner på tid. De populære 'room escape games' kommer til Danmark.
Foto: Kim Wendt

Udfordringer. Med et besøg i en kælder kan man nu få testet sine detektivevner på tid. De populære 'room escape games' kommer til Danmark.

Byliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ny trend med betalt indespærring kommer til København

Bestil plads i 'Mystery Room, bliv låst inde i en time og knæk koder for at komme ud.

Byliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Bang-ang-ang!

Døren smækkes med vilje hårdt i, så det giver genlyd i det gråmalede kælderrum med cementgulve og rå vægge.

Som en konkret og aggressiv påmindelse om, at nu er jeg spærret inde, og jeg kommer ikke ud, før jeg har klaret en række opgaver og løst stribevis af gåder.

Eller rettere: Hvis det var alvor, ville jeg have betalt 175 kroner for at være spærret inde i dette 'udbryderrum' i 60 minutter.

Men det er først lørdag 24. maj, at rummet står helt klar og åbner rigtigt. I storbyer verden over har det længe været et populært fænomen at lade sig låse inde for sjov.

Bangkok, Paris, London, New York og Berlin har alle sådanne adrenalinfremkaldende rum (kaldet real-life room escape games). Og de er populære i en grad, så både Eiffeltårnet, Empire State Building og Big Ben bliver overhalet på listen over 'must do' attraktioner.

Mainstream som biffen

I Lille Strandstræde tilbyder firmaet Mindquest indespærring i et rum med tre valgfrie, forskellige temaer. Her har indehaver Jacob Palmqvist store forventninger til, at det bliver en succes.

Efter han første gang stødte på konceptet i Paris i februar har han fulgt udviklingen tæt og kan fortælle om spil i London og Berlin, der er udsolgt henholdsvis seks og tre måneder frem.

»Folk synes, det er så fedt, at de kommer igen. I Budapest kommer 80 procent tilbage for at prøve et nyt spil, efter de først har prøvet et«, fortæller han.

Bag åbningen af det andet danske mysterie-rum inden for samme måned står firmaet Mystery Makers, der tidligere har holdt sig til at arrangere skattejagter i København, hvor deltagerne via koder og gåder i gyldne kuverter, skal løse mysterier. Men nu har firmaet indrettet et sært laboratorium med lås på døren i en kælder i det indre København, hvor nysgerrige kan blive spærret inde og knække koder.

Det lyder måske nørdet og som noget, der især vil tiltrække computerspillere, men direktør Mads Lind ser 'udbryderrummet' som mainstream-underholdning.

»Det her skal konkurrere med en tur i biografen«, siger han.Inde i rummet er der laboratoriekolber med farvede væsker, en gammel skrivemaskine, et mikroskop, et metalskab, et lille stålbur og masser af hængelåse og nøgler. Vinduerne er tilskoddede, og en skærm oppe i det ene hjørne viser et stopur.

Hvis man ikke klarer at løse mysteriet på 60 minutter, går en alarm igang og en hidsig lampe blinker rødt.

Men det kommmer sjældent til at ske, mener Mads Lind. I 10 dage har masser af venner og bekendte prøvet rummet af, så opgaverne skulle være af en sværhedsgrad, så alle kan være med. Hvis de altså kan finde ud af at samarbejde og kommunikere.

»Man kan blive vanvittigt irriteret, hvis nogen sidder og putter med en ledetråd, man har manglet i 10 minutter«, påpeger Lind.

Mystery Makers holder øje med spillerne i rummet og direktøren beskriver sin opgave som »at holde gang i dansegulvet«, forstået sådan, at hvis spillerne er ved at gå i stå, så kan de få serveret ledetråde via skærmen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Flere rum på vej

Deres udsendte prøver at løse et par gåder. Hvilke kan vi ikke afsløre - hemmelighederne skal holdes intakte.

Direktøren kan ikke helt holde sig i skindet og giver fif, så det går relativt let. Fornemmelsen af, at mere vil have mere, sætter hurtigt ind.

Allerede før åbningen satser Mystery Makers da også på, at publikum vil strømme til. Faktisk er der allerede planer om at åbne i alt seks rum, hvilket vil gøre Danmarks 'udbryderrum' til en af verdens største samlinger af den type rum på ét sted.

Men hvordan adskiller en time i rummet sig fra at tage ti ture i Tivolis Det Gyldne Tårn? Er det ikke bare endnu en adreanlinpumpende forlystelse?

Det mener Mads Lind ikke.

»Her bliver der trykket på mange forskellige knapper. Man skal bruge sine kompetencer, og det bliver tydeligt, hvem der er soloryttere og hvem, der kan samarbejde i gruppen. Der er for eksempel både opgaver for de fingernemme og dem, der er gode til at lytte«.

Har matematiske studenter fortrin frem for sproglige?, undrer Deres udsendte med sproglig studentereksamen.

»Slet ikke«, siger Mads Lind.

Barberblad i julegave

Men han er nu også selv i en kategori for sig. Siden han var otte år, har hans far årligt udsat ham for uhyre avancerede skattejagter, så han er trænet som få i at løse gåder og mystiske opgaver. Ingen løsning - ingen gaver, lød beskeden.

Så sent som denne jul fik den nu 38-årige Mads Lind et barberblad som første ledetråd. Og med de mange års erfaring knækkede Lind koden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Barberbladet skulle magnetiseres ved at gnide det mod en uldsweater, derefter skulle det placeres i en skål vand og bruges som kompas og pege hen på en bogreol, hvor næste ledetråd var at finde.

Og så har Lind besøgt hele 14 udbryderrum verden over som research. Ét af dem kom han ikke ud af. For to personer er lige lovlig lidt til at klare rummets udfordringer. Seks-syv stykker er passende, mener han.

»Så finder man hurtigt sine rolle. Det handler meget om at gøre det, man er bedst til«.

Foto: Mads Lind

Læs mere:

IBYEN