Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Kristin Wichstrøm
Foto: Kristin Wichstrøm

I en anden galakse. JONGPADAWAN spiller lørdag på Roam the Streets. Navnet er en reference til ’Star Wars’, hvor en jedi-krigers lærling er en Padawan. JONG er en anden stavemåde for young. Pr-foto

Byliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Undergrundsfestivalen Roam the Streets rammer Voxhall

Der er masser at komme efter på den elektroniske scene i Aarhus, hvor alle kender alle, og man gerne må lege med mange genrer på samme tid.

Byliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Bongotrommer og guitarhylstre slås om pladsen med mixerpulte og keyboards i Mads Berings studie. Virvaret af støvede instrumenter afslører dog ikke, hvilken genre der bliver produceret der. Bering vil helst heller ikke putte sin musik i en genrekasse, selv om han uden tvivl er en del af den elektroniske musikscene i Aarhus, når han spiller under aliasset JONGPADAWAN.

»Det virker åndssvagt at sætte én label på musikken. Nogle gange er elektronisk musik mere en teknik end en genre. Og når folk hører, at noget er elektronisk, så har de allerede en indstilling til, hvad det er for noget«, siger Mads Bering, hvis musik læner sig op ad både hiphop og instrumentale beats.

Han repræsenterer en ungdom, der kan det hele selv. Selv om han startede med sin fars gamle elguitar og en rørforstærker, kalder han sig ikke guitarist. Han er ene og alene et helt band, og i det lille studie er det hovedsagelig en computer, han bruger.

Mads Berings lyd er fostret i Aarhus’ undergrund, hvor han gennem de seneste 6 år har formet sit enmandsprojekt med inspiration fra byens elektroniske miljø. Og det har ændret sig, fortæller han.

»House- og technoscenen er kommet frem. Engang var der utrolig mange hiphop- og basarrangementer. Nu er det nærmest kun house«.

JONGPADAWAN er blandt de optrædende, når Aarhus’ elektroniske scene i weekenden viser, hvad den kan, ved minifestivalen Roam the Streets på spillestedet Voxhall. I forbindelse med festivalen bliver der udgivet en lp med numre, som kunstnerne har komponeret særligt til pladen.

»Der sker noget i Aarhus, som er værd at lytte på, og det giver pladen et godt indblik i. F.eks. er der 2 Bit Crew, som jeg ser som de mest ambitiøse househoveder i Danmark«, siger Natal Zaks, der ud over at være kurator på Roam the Streets er en del af dj-kollektivet Regelbau, som spiller på festivalen.

Roam the Streets præsenterer 8 kunstnere, der alle er forankret i den aarhusianske undergrund. Nogle er relativt ukendte herhjemme, selv om de har udgivet på udenlandske pladeselskaber. For eksempel har 2 Bit Crew siden starten i 2012 udgivet deres musik på forskellige pladeselskaber i USA og Spanien og startet deres eget label, som nu tæller fem udgivelser.

For at åbne folks øjne for den elektroniske undergrund har Natal Zaks bedt kunstnerne om at lave nogle numre, der kan hive et nyt publikum ind i deres nørdede elektroniske univers.

»Undergrundsbevægelser kan blive indspiste og blive undergrund for undergrundens skyld. Vi vil ikke ekskludere mennesker, som kunne have en interesse i musikken, og vi prøver derfor at kommunikere i en lidt mere modtagelig tone på pladen«.

Lille by, stor frihed

I studiet hos Mads Bering bliver det også hurtigt nørdet, men han afbryder sig selv med en skævt smil, når det bliver teknisk. Han forventer ikke, at lytterne dykker ned alle musikkens lag.

»Jeg kan godt lide, at man kan høre et nummer én gang, og så lægger man mærke til grundelementerne. Og hvis du lytter til det igen og igen, så bliver du ved med at opdage nuancer, som du ikke havde fundet før«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Aarhus har for ham været et trygt sted at arbejde med den elektroniske musik. Alle kender alle, og både folk i miljøet og publikum bakker op om musikken. Det trygge Aarhus har dog ikke bremset udlængslen, og han skal snart give koncerter i Japan, hvor der er et etableret elektronisk publikum og små nichescener som hans egen.

Den elektroniske scene i Aarhus, som Mads Bering og Natal Zaks er en del af, drømmer ikke om at nå stjernerne. De værner om deres niche af den elektroniske musik. Og så nyder de friheden til at lege med musikken i Aarhus. Her er der nemlig ingen, der sætter spørgsmålstegn ved miks af genrer og stil, mener Natal Zaks:

»Nogle byer har en stærk kultur inden for én bestemt genre. I Berlin er der en ret hård lyd, der kører med 180 km i timen. Det betyder, at kunstnerne ofte kommer til at kopiere den lyd, der er. I Aarhus har vi ikke den tradition. Kunstnerne er frie og kan gøre, hvad der passer dem«.

Roam the Streets. 4.-5. mar. Atlas og Voxhall, Aarhus.

Læs mere:

IBYEN

Jens Hartmann Schmidt

Stor bydelsguide:  Sådan skal du bruge 10 timer i Københavns Hollywood

Casper Dalhoff

Stjernekok åbner nyt sted på Christianshavn:  Her er 5 ting, du skal spise og drikke i september

Martin Lehmann

Det bedste stambord, den klammeste kælder og den smukkeste park:   25 københavnere udpeger deres yndlingssted i byen

Tobias Nicolai/Tobias Nicolai

Ibyens store burgerguide:  Hvor spiser man Københavns bedste burger? Vi viser vej til 12 saftige bud

Ivan Boll

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Mads Elsøe (Arkiv)

Ibyens gadeguide:  Gammelt slumkvarter bobler af gode spisesteder

Martin Lehmann

Stor bydelsguide:  Sådan skal du bruge 10 timer i Københavns rå mutant-bydel på ydersiden af Nørrebro

Emma Sejersen

Velkommen til hovedstaden:   Den ultimative byguide til nye studerende i København

Erik Petersen

Hjælp, min ven skal giftes:  Den perfekte polterabend? Her er 12 anderledes ideer

Louise Herrche Serup

Mor er støjfølsom, far er nærig, og naturvin smager surt:   Her er 10 af de bedste forældrevenlige spisesteder i København

OLESEN PETER HOVE

Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Veras

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København

Jacob Ehrbahn (arkivfoto)

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Nanna Navntoft

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Jens Dresling

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Maud Lervik

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Mads Nissen

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

Louise Serup

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

Jens Dresling

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer

Nyheder