Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Ferment/Danijel Bogdanic
Foto: Ferment/Danijel Bogdanic

Battle. Hvad skal være Københavns nye store foodtrend?

Byliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Afstemning: Hvad bliver Københavns nye store foodtrend?

Ibyen kommer med to (tre) velargumenterede bud, og du - kære læser - bestemmer.

Byliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Gennem de sidste mange år har utallige foodtrends indtaget og overtaget København.

Og det er sjovt at tænke på, om vi en dag vil opfatte ramen, som vi nu opfatter Mongolian BBQ.

For ja, der var faktisk en tid, hvor Mongolian BBQ var hipt. Det var lige omkring slut-80’erne, i en periode hvor også fonduen havde sin storhedstid (men okay, fondue er faktisk blevet lidt in igen).

80'erne og 90'erne: Shawarma og sushi

FRANDSEN FINN
Foto: FRANDSEN FINN

Det var også i 80’erne, at København fik sin første shawarmabar, Shawarma Grill House, der slog dørene op i 1980 på Strøget. Og blot seks år efter åbnede Københavns første sushi-restaurant, Takio Ueda på Vimmelskaftet. Men københavnerne var altså ikke helt nede med rå fisk endnu, så i 1994 måtte Takio Ueda dreje nøglen om.

Faktisk lige omkring det tidspunkt hvor sushi endelig blev populært i Danmark. Det var nemlig i midt 90’erne at Sticks & Sushi lagde grundstenen til deres fiske-imperium, og lige siden har inside-out California-makien rullet henover København som en damptromle, nu serveret på rullebånd med chilimayonnaise på enhver suspekt københavnsk sidegade.

Hvad der ellers skete i 90’erne på den københavnske madfront er ikke rigtig værd at skrive om. Fondue var vist stadig populært, ligeså med kinamad og forårsruller (Daloon FTW). Og så var vi fedtforskrækkede, så pasta var bomben og blev dømt superfood (okay, det ord eksisterede nok ikke dengang).

00'erne og 10'erne: Helse-hypen og pulled pork

FRANDSEN FINN
Foto: FRANDSEN FINN

I 00’erne kom gourmetburgeren. Halifax slog dørene op i 2007, og det blev startskuddet til burgerkrigen, hvor burgere nu efterhånden kommer i alle slags udformninger – de helt små, de helt store, dem uden bolle, dem med svampe og dem med linsebøf.

Burgerkrigen raser stadig for fuld hammer, men i 2010’erne kom for alvor det helt store helse ryk-ind. 42 Raw (råkost-mad der under tilberedningen ikke må overstige 42 grader) åbnede i 2009, mens stenalder/palæo-hypen blev skudt i gang omkring 2012 (tak, Thomas Rode).

Så havde vi 2013 med pulled pork, men der gik kun godt et halvt år før den rev(n)ede gris gjorde sit indtog på de jyske tankstationer, og så var den trend ligesom død.

Senest er det ramen-hypen, der har spredt sig som en steppebrand og fået københavnerne til at spise brandvarm japansk nudelsuppe med pinde (!). Eller ske til dem, der - ligesom denne skribent - fortsat spiser sin sushi med en gaffel.

Og hvad er så det nye? Ibyen kommer med to bud (+ en joker): Taiwanesiske baos og hawaiianske poke bowls.

2017: De bløde og søde bao buns

De taiwanesiske baos er hurtigt ved at blive en darling i det københavnske madmiljø, og der er flere grunde til, at de kan blive - og allerede er - voldsomt populære.

For det første er navnet et kæmpe plus – 'bao'. Det er virkelig sødt og ligger godt i munden. Og dét skal man ikke undervurdere, for ingen gider jo promovere sig selv med en ny hypet foodtrend, som man ikke engang kan udtale (hvorfor mon okonomiyaki aldrig blev en ting herhjemme?).

Derudover betyder navnet, at restauranter kan kalde sig selv ting som 'maobao', 'baobao' og 'yumbun'. Og det er jo simpelthen for nuttet til at ignorere.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

De små baos sødhed konverterer dog ikke heelt til billeder, for baos er bløde dampede boller på rismel med forskelligt fyld. Bollerne er lidt blege og minder mest om de der melkugler, man engang puttede i sin suppe. Et pitabrød i niende måned. Ikke helt så instagram-venligt.

Til gengæld har fyldet potentiale til at trække op. Typisk består det af konfiteret svinebryst, kylling eller tofu med kimchi (fermenteret kål med koreansk chilipasta) og kewpie mayo (en sød japansk mayonnaise). Her må især den fermenterede kål siges at score højt på hipster-skalaen. Og så er de små risbollers claim to fame godt hjulpet på vej af den koreansk-amerikanske stjernekok David Chang, der via sit Momofuku-restaurantimperie har spredt bao-trenden rundt over hele kloden.

I København kan du pt. smage bao buns på bl.a. Maobao, Ferment, Papa Ramen,Lélé.og nyåbnede Kiin Kiin Bao Bao.

Eller den sunde og smukke poke bowl

På den anden fløj har vi de hawaiianske poke bowls (og dem skal du så udtale 'pohkeh'). De har den store fordel, at de serveres i en skål. En såkaldt bowl.

Og effekten af mad i en pæn skål skal ingen undervurdere – som 00’er smoothien, der for ganske nyligt er blevet nyfortolket og hypet som en 'smoothie bowl'. Altså smoothie i en skål, selvfølgelig ofte i bæredygtig, håndlavet keramik. Typisk toppet med nødder, bær, chiafrø og banan og anrettet pænt – det er det vigtigste.

Hvis du ikke tror mig, så tjek hashtagget #smoothiebowl på Instagram, der pt. har over 600.000 tags (og ja, Ibyen kommer naturligvis inden længe med en guide til byens mest Instagram'able smoothiebowls. Stay tuned).

Skålen er vigtig, men vi må også fortælle lidt om selve indholdet. Poke bowls er en risret med rå fisk. Eller sagt på en anden måde: dekonstrueret sushi.

Poke bowls består grundlæggende af ris og råmarineret fisk, mens de toppes med alt fra tang til sesamfrø, forårsløg og chili. Den hawaiianske spise scorer altså virkelig højt på helsefaktoren (og inden længe kan man med garanti få den med blomkålsris som substitut for de farlige hvide ris).

Mange internationale madblogs har dømt poke bowls til at være 'det nye smarte', måske især fordi poke bowls ofte er anrettet rigtig pænt og altså derfor er virkelig Instagram'able. Og det er jo virkelig vigtigt, forstås, hvis man vil være en food trend.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det mest negative ved poke bowls er dog navnet. For ja, det lyder lidt ligesom Pokéballs. Og da Pokémon Go i sommer i den grad sejrede sig selv ihjel (okay, nogle spiller det stadig, men på Ibyen er det altså d.ø.d.t.), må det siges at være en uheldig konnotation, hvis man vil gøre sig populær blandt københavnske foodies og hipstere.

Men lad os nu se. I disse sharefood-tider er det måske endda fonduen, der har potentialet til at overvinde os alle. Fordi, helt ærligt. Smeltet ost, ikke? Eller varm rødvin. Behøver vi sige mere?

I København kan du pt. kun få poke bowls på Ferment, selvom Hav2Go sælger en lignende fiskesalat.

Læs mere:

IBYEN

Jens Hartmann Schmidt

Stor bydelsguide:  Sådan skal du bruge 10 timer i Københavns Hollywood

Casper Dalhoff

Stjernekok åbner nyt sted på Christianshavn:  Her er 5 ting, du skal spise og drikke i september

Martin Lehmann

Det bedste stambord, den klammeste kælder og den smukkeste park:   25 københavnere udpeger deres yndlingssted i byen

Tobias Nicolai/Tobias Nicolai

Ibyens store burgerguide:  Hvor spiser man Københavns bedste burger? Vi viser vej til 12 saftige bud

Ivan Boll

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Mads Elsøe (Arkiv)

Ibyens gadeguide:  Gammelt slumkvarter bobler af gode spisesteder

Martin Lehmann

Stor bydelsguide:  Sådan skal du bruge 10 timer i Københavns rå mutant-bydel på ydersiden af Nørrebro

Emma Sejersen

Velkommen til hovedstaden:   Den ultimative byguide til nye studerende i København

Erik Petersen

Hjælp, min ven skal giftes:  Den perfekte polterabend? Her er 12 anderledes ideer

Louise Herrche Serup

Mor er støjfølsom, far er nærig, og naturvin smager surt:   Her er 10 af de bedste forældrevenlige spisesteder i København

OLESEN PETER HOVE

Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Veras

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København

Jacob Ehrbahn (arkivfoto)

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Nanna Navntoft

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Jens Dresling

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Maud Lervik

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Mads Nissen

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

Louise Serup

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

Jens Dresling

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer

Maud Lervik (arkivfoto)

Ingen gramseri. Ingen racisme. Ingen diskrimination. Er det her fremtidens natklub i København?

»Man bliver grinet af eller får en kommentar som: »Slap dog af, jeg synes bare, din røv er god, tag det som et kompliment«

Inger Christine Løwe

»Jeg ved, at kommentarerne vil komme, for mit tøj vil af nogle blive opfattet som et råb om opmærksomhed«

Peter Hove Olesen

Rundspørge:  Kvinder overvejer, om de kan forsvare sig med nøgler og paraplyer, når de færdes alene om natten

Nanna Navntoft

Sådan svarer du igen:   Råb »kogte gulerødder!« til dem, der chikanerer dig i nattelivet

Philip Davali/Philip Davali

Send os dit tip:  Hvordan skaber vi et tryggere natteliv?

Peter Hove Olesen

Guide:  Her er 3 københavnske klubber med safer space-politik

Peter Hove Olesen

Natklub-ejer:  »Det største problem, vi har, er at mænd ikke kan opføre sig ordentligt, er for fulde eller for nærgående«

Peter Hove Olesen

Mød Club Mafia:  20 unge patruljerer byens natklubber. De er færdige med diskrimination, sexisme og racisme

Olivia Loftlund

38 organisationer tager afstand fra Distortion-leders status­opdatering:  Vi føler os ikke trygge til jeres gadefest

Joachim Adrian

Distortion-leder undskylder:  Jeg forsøgte at være sjov, og det gik helt galt